<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvorfor finder vi os i at dø af en hospitalsinfektion?

Det er oprørende, at hospitalernes manglende hygiejne kræver tusinder af menneskeliv.

Mange kender udtrykket: ”Det kræver et godt helbred at ligge på hospitalet.” Det er ikke noget at spøge med. Og det er da desværre heller ikke en spøg, men dødelig alvor. Dødelig, alt den stund der hvert år dør flere tusinde mennesker af hospitalsinfektioner.

Politikerne og de hvidkitlede taler meget om at redde liv. Men det drejer sig næsten altid om at få penge til at indføre ny medicin og prestigefyldte operationsformer.

Forleden var jeg sammen med en mand, der kunne fortælle, at der blot i hans snævre omgangskreds var tre mennesker, der i denne sommer var blevet indlagt på tre forskellige hospitaler i hovedstadsområdet og på Sjælland. De var indlagt med vidt forskellige lidelser, men havde alle pådraget sig en hospitalsinfektion med høj feber og med længere indlæggelsestid til følge. Andre, der har været indlagt for livstruende lidelser i sommer, kan berette om meget overfladisk rengøring på stuen. På et lille fællestoilet fjernede man ikke engang blod efter en patients blødning.

I sidste uge fik jeg en beretning om tilstanden på modtagelsen på et sjællandsk sygehus. Folk stod og sad nærmest i lag! I denne uge fortæller en studerende, der er i praktik på forskellige hospitaler, at der hver eneste dag begås fejl, der ville fylde avisernes forsider, hvis vi vidste det. Og det altså i en coronatid, hvor der har været meget restriktive regler for besøg. Alligevel gøres der ikke ordentligt rent. Og de meste simple afstandskrav mellem syge mennesker overholdes ikke.

Problemet med de flere tusinde, der hvert år dør af en hospitalsinfektion, har været kendt i årevis. Rigsrevisionen, statsrevisorerne og Folketinget har sagt ord. Men det er blevet ved ordene. På danske hospitaler dør patienterne stadig af skidt og møg. Der postes hundreder af millioner og atter millioner i fremragende operationsteknik for de få. Men hvad hjælper det, at operationen lykkedes, når patienten døde af infektion?

Regionspolitikerne hører man ikke meget fra. Hvornår har man hørt, at regionspolitikere havde som politisk mærkesag at indføre bedre hygiejne på hospitalerne? Og at det er gennemført? Hvornår har man hørt, at rengøring på hospitalerne havde topprioritet, når hospitalsansatte stiller krav? Hvornår har man hørt, at patientgrupper og alle eksperterne, der hævder, at de varetager patientsikkerheden, har stillet krav om hospitaler, hvor der gøres ordentligt rent?

Politikerne og de hvidkitlede taler meget om at redde liv. Men det drejer sig næsten altid om at få penge til at indføre ny medicin og prestigefyldte operationsformer. Læger, der redder de få på livets kant ved komplicerede operationer, bliver let mediernes helte. Andre står i kø for at kloge sig på prins Joachims blodprop. Men hvad med os almindelige mennesker, der bliver syge eller dør af noget så kedsommeligt som en hospitalsinfektion? Der er ikke rigtig nogen, der gør noget for os, og det koster så over en årrække et antal menneskeliv svarende til indbyggertallet i en mindre provinsby.

I de senere år er der kommet et nyt begreb og dermed vel en ny efteruddannelse. I hvert fald er der noget, der hedder hygiejnesygeplejersker. Jeg har set jobopslag, der lokker med spændende og udfordrende job, der kan give viden om mikroorganismer og bidrage til den personlige udvikling for den jobsøgende. Hvor mange menneskeliv har dette nyere speciale, som måske tæller på det personlige cv, egentlig reddet?

De mange beretninger om de uhygiejniske hospitaler er tilsyneladende uden ende. Der dør stadig mange gange flere mennesker af skidt og møg på stuerne og toiletterne, af urene katetre og slanger m.v., end der dør af corona. Hvorfor i alverden skal vi være så bange for at komme på hospitalet, fordi vi frygter en ydmygende død på grund af sundhedsfarlige hospitaler med hospitalsinfektion? Det er på tide, at der rejses et oprør mod de snavsede sygehuse.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Forsiden lige nu