<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hjerteforeningen har sat sin troværdighed over styr

Hjerteforeningen lægger ubærlige byrder på det enkelte menneske ved at støtte projektet P.S. I Love You. Den slags sværmerisk kvaksalveri skal foreningen holde sig langt fra.

Det lød så let, når præsten og forfatteren Johannes Møllehave sagde: ”Det afhænger ikke af, hvordan man har det, men hvordan man ta´r det,” eller når den skarpe og vittige teolog og biskop Jan Lindhardt sagde: ”Man siger, at det er lige så sundt at gå i kirke som at løbe en tur. Så foretrækker jeg at gå i kirke.”

De to teologer peger imidlertid på noget fundamentalt i det levede liv. At der er en dyb sammenhæng mellem krop og sjæl. Den læge, der afviser denne erfaring og den forskning, der peger i samme retning, er efter min mening en uduelig læge.

Naturligvis har foreningen indset, at mediestormen er lig med mistede medlemmer og altså mistede sponsorer.

Hjerteforeningen er imidlertid gået til den anden yderlighed og har sponsoreret og dermed kastet sig ud i en kampagne til støtte for et uvidenskabeligt foretagende, der kalder sig ”P.S. I Love You”.

Kritikken er haglet ned over Hjerteforeningen, og sagen kom til at stå endnu dårligere for foreningen, da dens direktør undskyldte sig med, at foreningen havde været for dårlig til at kommunikere budskabet. Det er den slags udsagn, som politiske partier altid anfører, når de har tabt et valg, men som øger Hjerteforeningens utroværdighed.

Hjerteforeningen fjerner omstridte behandlere efter kritik

Man kan jo ikke kommunikere sig ud af den kendsgerning, at Hjerteforeningen støtter et uvidenskabeligt projekt, der leder tanken hen på en nyreligiøs bevægelse, der hengiver sig til troen på kosmisk stråling. Det er, som om Hjerteforeningen for at få fat i gruppen af unge understøtter et projekt, der bygger på sværmeri og hokuspokus og lader den videnskabelige seriøsitet og de unge i stikken. Det undergraver totalt tilliden til foreningen.

Foreningen har i de seneste dage haft travlt med at komme med undskyldninger og forsikringer om, at man skam ikke har forladt videnskabens grund. Men disse ændrede signaler blev kun udsendt, fordi nogle kvikke journalister afdækkede, hvilke kilder ”P.S. I Love You” betjener sig af.

Hjerteforeningens forsinkede forsøg på en feberredning kommer først efter foreningens hårdnakkede forsvar for afgørelsen om at støtte projektet. Det er svært at tro, at de ændrede og forsinkede meldinger skulle skyldes en ændring af foreningens holdning. Naturligvis har foreningen indset, at mediestormen er lig med mistede medlemmer og altså mistede sponsorer.

Ingen ønsker mere end jeg, at lægevidenskaben i langt højere grad interesserer sig for sammenhængen mellem det fysiske helbred og det, der lever i sjæl og sind. Man skal ikke kimse ad århundreders erfaring, der har manifesteret sig i sproglige udtryk som: Han tabte sit hjerte, hendes hjerte svulmede af glæde, hun blev syg af sorg osv. osv. Men så brug dog den videnskabelige metode og skab forskningsbaseret samarbejde med præster, der har erfaring og er fortrolige med nærhed med syge og døende.

Til gengæld skal Hjerteforeningen holde fingrene langt væk fra at støtte missionerende kvaksalvere, der kan forføre unge mennesker til at føle skyld for en f.eks. arvelig sygdom, fordi de ikke rettede sig efter råd fra disse missionærer. Vel kan vi gøre meget selv for at holde os raske, men livet har en grænse. En afslutning. Alle mennesker er dødelige. Ingen skal forføres til at tro, at vi kan frelse os selv fra lidelse og til udødelighed.

Mennesket er ikke skaber, men skabning, og det er at lægge uoverstigelige byrder på det enkelte menneske at ignorere det grundvilkår, at vi fødes for at dø. På denne uomgængelige forudsætning burde Hjerteforeningen bygge sit videnskabelige arbejde fremfor at flirte med sværmeri og nyreligiøsitet, der kan give ungdommen et forkvaklet syn på livet og døden.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
30.09.20, 16:06
Chefen for Arktisk Kommando, generalmajor Kim Jørgensen er et godt bud på en ny forsvarschef. Læs mere
Af Rune Lund
30.09.20, 12:23
- der er råd til både grøn omstilling og velfærd Læs mere
Af Harun Demirtas
30.09.20, 07:59
Er du i tvivl om, hvad der skal ske med Kofod, kære statsminister? Så spørg dig selv: hvad hvis det var min datter? Men der er åbenbart forskel på folk. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
29.09.20, 22:27
De storladne tanker har meget lidt med virkeligheden at gøre. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
29.09.20, 18:40
Forstå det nu, Folketing. Vi har brug for et mobilt politi og ikke mursten. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
29.09.20, 16:26
Det skal gøres nemmere at bruge mere tid med sine små børn, hvis man for en periode ønsker at tjekke lidt ud fra hamsterhjulet. Det har familier meget ringe muligheder for i den socialdemokratiske velfærdmaskine. Læs mere
Af Nauja Lynge
29.09.20, 11:38
Vi er i rigsfællesskabet en betydende magt i Arktis. Står vi ikke klippestærkt fast på det, ender vores stat som et militært tomrum.   Læs mere
Af Mikael Jalving
29.09.20, 09:24
Ikke se, ikke høre. Hvis vi lader som om, det ikke eksisterer, forsvinder det nok. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
28.09.20, 15:29
Trump burde kunne trække Nobels Fredspris hjem, selvom det skurrer lidt i ørene. Læs mere
Af Isabella Arendt
28.09.20, 11:49
Når LA fremlægger et forslag om fradrag for at passe egne børn bevæger de sig i en verden, hvor alle forældre arbejder, tjener godt og ikke bliver syge. Sådan er virkeligheden ikke. Hvis man FAKTISK til give familier frihed til at passe egne børn, så må og skal det gælde alle familier. Læs mere