Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Tegneserier for alle aldersklasser

Den står på ferie i Danmark, og på vej rundt i landet er der stor rigdom at hente i kirkernes kalkmalerier, for de fortæller også en historie om det moderne menneske.

Udenrigsministerens rejsevejledninger blæser i vinden. Den vejledning, der var gældende i går, er ikke som i dag, og måske kommer der en helt tredje i morgen. Mange vælger derfor i sommer Danmark som rejseland. Og der er rigeligt med oplevelser. Danmark har 70.000 km vej og adskillige tusinde kilometer kyststrækning. Mange af vejene ender blindt ude ved kysten ved små fiskerlejer og spredt bebyggelse uden sammenstimlen af turister. Den smukke udsigt til de mange småøer, fjorde og bugter giver en vidunderlig ro. Overalt passerer vi de gamle landsbykirker, bygget i middelalderen. Det er spændende at gå på jagt i kirkerne. Hver eneste kirke har sit særpræg og sin historie.

Jeg har altid troet, at bruden efter vielsen i Vestervig kirke i Thy lagde sin brudebuket på Liden Kirstens grav. Hun ligger sammen med sin elskede under en dobbelt romansk gravsten, nord for kirken. Men intet er, som det var i Vestervig. Nutidens brud afstår ikke sin brudebuket, men vil heller ikke bryde de gamle traditioner. Derfor køber brudgommen to brudebuketter.

I Måløv kirke nær København er kalkmaleriet lige så politisk aktuelt, som da det blev malet. Magthaveren Pilatus har i hundreder af år, dag ud og dag ind, vasket hænder efter den skændige politiske gerning. Domfældelsen af Jesus. Den handling kan aldrig vaskes af.

Fortidens kalkmalere var langtfra neutrale. Der prædikes, og der kommenteres på de danske kirkevægge. Bibelhistorien er om nogen historie, historien om, hvordan vi mennesker var og er. Soldaterne, der skulle vogte graven påskemorgen latterliggøres. Mens de snorker med åben mund og et fjoget udtryk, bliver stenen væltet fra graven. Ingen så opstandelsen. Soldaterne sov på deres post.

Peter, den katolske kirkes grundlægger, var så fej, at han fornægtede sit bekendtskab med Jesus, alligevel afbildes han med nøgler så store som ham selv. De kan åbne himmerigets port. Menneskene er ikke, hvad de giver sig ud for. Judas Iskariot smisker for Jesus. Overalt i kirkekunsten i de kristne lande ser vi hans sleske smil og gyser derved. Forræderen, der under venskabs maske forrådte sin herre og mester og for usle mammon. Men ikke nok med det. Forræderiet blev begået ved, at Judas udpegede Jesus med kærlighedens tegn, et kys.

Lasterne står i kø. Men heldigvis kan vi stole på Skt. Mikael, der med sin store vægt vejer sjælene på den yderste dag. Ikke mærkeligt, at Mikael i middelalderen var så populær og værnehelgen for mange kirker. I himmerige går det ikke efter fortjeneste, for så var vi ilde stedt. Ikke mindst i Odsherred i Højby Kirke er evangeliet illustreret, så det er til at forstå for bedsteforældre og forældre såvel som for børnene.

Mikael står med sin store vægt. Sjælen vejer ikke meget i forhold til de smådjævle, der sidder i den anden vægtskål. Men Mikael snyder på vægten. Nåden går foran retten.

Elmelindemesteren på Møn og Nordfalster fortæller os til gengæld, at der i dansen med de grinende djævle ikke er forskel på bisp og bonde, adel og borger. Mens djævlene morer sig og danser let på tå, er det tydeligt, at de fordømte slæber mere på benene.

Rødstrømper og andre feminister kan notere sig, at Josef, der egentlig ikke havde noget med fødselsberetningen at gøre, julenat er sat udenfor centrum og henvist til at koge barselssuppen.

Kalkmalerne tager ofte nutidens menneske på kornet. Jesus kendte det moderne menneske, og middelalderens kalkmalere afslører, at de ikke tænkte meget anderledes end os.

Enhver, der vil gå på opdagelse i denne enestående og fornøjelige skat, kalkmalerierne i de mange hundrede kirker, kan på nettet søge alle kirkerne og motiverne på kalkmalerier.dk.

God ferie, og rigtig god fornøjelse.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
07.08.20, 20:31
Vejen frem er ikke at hakke på de unge, for uden deres opbakning løser vi ikke coronakrisen!   Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
07.08.20, 18:08
Danske aviser vælger at citere den nok mest krigsglade mand, John Bolton, i Washington D.C. Hvorfor? Læs mere
Af Marie Høgh
07.08.20, 15:30
Kritikken af DF'erens udmeldinger om kristendommen afslører det dybe dannelseshul, han taler ind i. Læs mere
Af Signe Munk
06.08.20, 17:00
De borgerlige partier er røget helt op i loftet over forslaget om at fjerne benzin- og dieselbiler fra vejene på sigt. Men hvad har de selv at byde ind med? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
06.08.20, 13:50
Lige nu sker der ting og sager, der er værd at holde alvorligt øje med i Hviderusland. En brutal diktator kæmper for sin trone. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 18:55
Religionsfriheden er udvidet ved lov i 1992. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
05.08.20, 18:17
Og det skyldes selvsagt deres i snit langt lavere kvalifikationer. Læs mere
Af Christina Egelund
05.08.20, 17:30
”Forstå det, hvem der kan. Jeg kan ikke.” Sådan afslutter Mikael Jalving sit blogindlæg ”Importen af muslimske migranter er en kronisk fiasko”. Den afslutning er et rammende resumé. For helt ærligt, så er det en lang opvisning af, at Jalving ikke forstår ret meget, når det kommer til udlændingepolitik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
05.08.20, 10:27
Grundtvig ønskede større frihed, end grundloven giver Læs mere