Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kære Mette Frederiksen, gør nu rent bord

Begrav den magtarrogante statsminister og find den side frem, der lægger alle oplysninger frem, så vi fortsat kan have tillid til, at alt går rigtigt til.

Den 5. juni fejrede Danmark grundlovens og demokratiets fødselsdag. Vi danskere har så let ved at fejre os selv og fejre vore forfædres fortjenester, som om de var vore egne. Vi har så let ved at lovprise friheden i verdens bedste land.

Alligevel er det meget anderledes i år. Den grundlovssikrede forsamlingsfrihed, som foreningsdanmark lever så højt på og af, er suspenderet. Vi er henvist til at være sammen hver for sig. Den virtuelle verden fejrer store triumfer. Kreative kræfter inden for musikkens verden og i den formidlende kunsts verden i øvrigt lader sig udfordre og finder nye veje.

Smittefare og forsamlingsforbud har tillige fået mange til at tænke mere på andre og på den ulykke, man kan forvolde ved at bære coronasmitten videre.

Selv om det har vist sig, at Mette Frederiksen fra nedlukningen af Danmark og vedtagelsen af kriselovgivningen rent ud sagt har løjet om de sundhedsfaglige råd, som hun blæste langt og flot på, mener jeg stadig, at beslutningen om nedlukningen var både rigtig og modig.

Mette Frederiksens moralske opsang om at vaske hænder og holde afstand har godt hjulpet af dronning Margrethe fået os til at forstå alvoren i situationen og ændre adfærd. Størstedelen af det frihedselskende og uregerlige danske folk har virkelig udvist disciplin. Tåberne og egoisterne, der ikke evner at tænke ud over egen næsetip, er med rette blevet kritiseret. Men de fleste af os rettede ind, fordi vi troede, at det kunne nytte og ville gavne både os selv og andre.

Endnu retter de fleste ind. Endnu! Men tilliden til statsministeren er for længst krakeleret. De helt unødvendige løgnehistorier viser desværre, at statsministeren ikke har det mod, jeg troede.

Statsministeren bruger og misbruger sundhedseksperternes udsagn. Vi aner ikke, hvornår statsministerens formidling er usand, og hvornår den er til at stole på. Det er dødsensfarligt for den generelle tillid til politikere og myndigheder, at det har vist sig, at vi ikke kan vide, hvornår statsministerens udsagn er bevidst usande og om sundhedseksperternes udsagn bliver misbrugt eller fordrejede.

Kære Mette Frederiksen. Dagene omkring grundlovsdag er det helt rigtige tidspunkt til, at du gør op med dig selv, om du virkelig ønsker, at Danmark i denne vanskelige situation totalt skal miste tilliden til dig. Du forhindrede for åbent tæppe Kåre Mølbak i at svare på journalistspørgsmål om en mulig anden bølge af corona i Danmark. Det forøger angsten. Har du tænkt over, at du selv kan være medvirkende til en anden bølge, der breder sig som en steppebrand?

12 tåbelige, uopdragne, egoistiske og forlystelsessyge gymnasiaster, der absolut skulle afprøve de svenske værtshuse, har demonstreret smittefaren. Ud af de 12, som havde tilbragt nogle få dage i Sverige, viste en test, at 5 af de unge reagerede positivt. Nu er Roskilde Katedralskole lukket for en hel årgang gymnasiaster. Den tåbelige adfærd skulle nødig brede sig, fordi flere og flere siger til hinanden: ”Det er jo ligegyldigt, statsministeren er alligevel fuld af løgn.”

Gør nu rent bord, Mette Frederiksen! Læg alle oplysninger fra de forløbne måneder frem. Lov os, at vi ikke skal gå og være bange for at få en anden bølge, der bliver langt værre end den første, fordi vi har mistet tilliden til en statsminister, der sjakrer med oplysninger og rådgivning. Lad os få en statsminister, der viser danskerne tillid ved selv at være åben og ærlig. Lad os få en statsminister, der har personligt format til at vise samarbejdsvilje og solidaritet. Begrav den magtarrogante statsminister, der igen og igen saboterer det samarbejdende folkestyre, som er en dansk tradition. Genopret tilliden, statsminister! Det haster.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
11.07.20, 11:00
Biologi betyder også noget, og tak for det. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
11.07.20, 10:21
Vi bliver nødt til at forholde os til om udlændinge skal bestemme, hvem der må være i Danmark. Læs mere
Af Marie Høgh
10.07.20, 16:30
Det er bekymrende, at det eneste, der kan samle borgerligheden, er kampen mod islam. For hvis der er noget, vores egen kultur har brug for, er det et selvopgør. Læs mere
Af Martin Ågerup
09.07.20, 16:51
Sidste blog i sommerserien: Sådan kan de borgerlige trække Danmark i en blå retning Læs mere
Af Peter Kofod
09.07.20, 15:20
Angela Merkel risikerer at ødelægge Europa med sin planlagte reform af EU´s asylpolitik. Hendes "wir schaffen das"-politik spøger stadig. Læs mere
Af Isabella Arendt
09.07.20, 11:42
Del 2 i mine tanker her hen over sommeren. Tanker om borgerligheden i fremtiden og de borgerlige partiers mulighed for at finde noget at være fælles om. I dag skal det handle lidt om, at vi har glemt at sætte borgerens magt i centrum. Vi skal kæmpe for folkestyret helt lokalt og sikre, at der ikke er længere i skole, end at børnene kan cykle dertil. Læs mere
Af Utku H. Güzel
08.07.20, 19:10
For mig forekommer det vildt hyklerisk, at man kan støtte en diktator som Erdogan samtidig med, at man brokker sig over frihedsrettigheder herhjemme i Danmark. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.20, 13:54
Hvor kært at sidestille en demokrat som undertegnede med en kommunist og derfor antidemokrat og voldsparat. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.07.20, 18:55
Lad mig slå fast: Langt de fleste unge grønlændere klarer sig godt og bruger deres stemme på en god måde. Men tiden er for farlig til, at vi kan lade enkelte grønlændere bruge ord som ”decolonize” til at piske en stemning op under betegnelsen kunst. Læs mere