Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Litteraturen gør os robuste i en krisetid

Der er andet og mere end Netflix og news at holde sig til. Find ind i litteraturens store fortællinger, der kan vise os menneskets sårbarhed og sætte vores udsatte tilværelse i perspektiv.

”Det er, som om planeten hævner sig”.

Sådan sagde forfatteren og filmmanden Jørgen Leth forleden. Og man forstår ham. Det er nedlagt i vore fælles fortællinger fra de gamle grækere og Bibelen over ”Konen i muddergrøften” til vore store nordiske forfattere, at hovmod hævnes. Efter hybris følger nemesis. Netop når mennesket mener sig mest magtfuldt og usårligt, bliver det såret.

Vi ved alt om det fra litteraturen. Det er digterne, der lærer os om de menneskelige grundvilkår. Når vi læser litteratur, bliver vi fortrolige med det at være menneske og bliver bedre forberedte til at tackle tilværelsens genvordigheder.

Præsten bad forleden i radiomorgenandagten fra Københavns Domkirke: ”Fri os fra dette hovmod, som får os til at tro, at vi er usårlige over for en sygdom, som ingen grænser kender”.

Netop gennem læsning af Bibelen og anden stor litteratur bliver vi bestandigt mindet om menneskets begrænsning, at vi kan blive syge og skal dø.

Hvordan vi end opfatter coronaen, så minder den os, ligesom de middelalderlige malerier på vore kirkevægge, om, at vi har en udløbsdato: De tre rige kongesønner på jagt møder tre skeletter, der siger: Som I er, var vi, og som vi er, skal I blive.

I min barndom fik jeg læst op og fik visdom for livet. Jeg husker Selma Lagerlöfs legende om barnemordet i Betlehem. Lige i det øjeblik, soldaten hæver sit sværd for at dræbe Jesusbarnet, flyver en bi ind under hans rustning og stikker ham i øjet. Soldaten taber sværdet, og Jesusbarnet undslipper.

Så lille et dyr sætter så stærk en soldat ud af spillet. I dag kunne en legende med den samme morale handle om verdens samlede magt imod den mikroskopiske virus, coronaen.

H. C. Andersens eventyr ”Den onde fyrste” er den evige historie om, at mennesket vil være Gud. Den onde fyrste holder sit folk nede ved statsterror. Mod det regime tør ingen rejse sig, og derved vokser fyrstens magt. Jo mere magt, jo mere magtbegær.

Magten går fyrsten til hovedet. Han befaler kirkernes alterbilleder erstattet af portrætter af sig selv. Men denne gang tør hans undersåtter ikke adlyde. Gudsfrygten holder dem tilbage. Gud er dog den største. Men det vil fyrsten ikke affinde sig med. Han bruger al den teknologiske viden og snilde, der findes, til at bygge luftskibe, der kan flyve ind i himlen.

Efter at fyrsten har underlagt sig alverdens folkeslag mangler han kun at besejre Gud. I syv år bygges der luftskibe. Fyrsten lader sende lynstråler af det hårdeste stål for at sprænge himlens befæstning. Han samler sine krigshære og forbereder angrebet på Himmelens Gud.

Netop da fyrsten er på vej op i luftskibet, udsender Gud en myggesværm. Rundt om den mægtige fyrste svirrer en lille myggesværm. Myggene stikker fyrstens ansigt og hænder. Fyrsten drager sit sværd, men opnår kun at slå ud i den tomme luft. Myggene kan han ikke ramme.

Fyrsten byder nu, at der skal bringes kostelige tæpper, for at han kan få dem om sig, så ingen myg kan trænge ind. Men en eneste myg sætter sig på det inderste tæppe. Myggen kryber ind i kongens øre og stikker. Det brænder som ild i øret. Fyrsten forsøger at rive sig løs. Han slider alle tæpperne af sig. Han sønderriver sine klæder og danser nøgen rundt foran de vilde soldater, som nu spotter den gale fyrste, der ville bestorme Gud og blev overvundet af en eneste lille myg.

Pris ingen lykkelig, før han ligger i sin grav.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
31.05.20, 23:16
Når den storforurenende produktion bliver flyttet ud af landet, tæller den ikke længere med i vores CO2-regnskab. Men vi kan få en dejlig følelse i maven Læs mere
Af Mikael Jalving
31.05.20, 10:00
Unionen, der var helt væk i de første måneder af coronakrisen, er tilbage. Nu med en chokdoktrin. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.05.20, 17:21
Hvad der ligner en helt uacceptabel handling fra politimandens side, ”berettiger” åbenbart mord og skud mod politiet. Republikanerne er - på sigt - på vej til at miste magten. Læs mere
Af Nauja Lynge
29.05.20, 21:52
Det er helt hen i vejret, da både Færøerne og Grønland er dele af den danske stat, og der er ikke nogen henstilling til, at man ikke rejser til disse dele af Rigsfællesskabet. Læs mere
Af Mikael Jalving
29.05.20, 16:34
Steder som Skt. Klemens ved Odense bliver stille og roligt underlagt stupid dominanskultur. Læs mere
Af Marie Høgh
29.05.20, 13:30
Selv folk, jeg troede var borgerlige helt ind i knoglerne, er blevet småsocialdemokratiske af coronakrisen. Læs mere
Af Nauja Lynge
28.05.20, 23:10
En demokratisk nation har krav på svar og gennemsigtighed. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
28.05.20, 13:34
Nye Borgerlige står som eneste parti udenfor den aftale, som nu tvinger unge på indvandrertunge gymnasier. Læs mere
Af Harun Demirtas
28.05.20, 13:22
Mens borgerlige partier som De Konservative, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti kaster sig over og opdigter historier om statsborgerskab for at score billige point, er vi almindelige borgere, der gennemgår det tåbelige og uoverskuelige system, nødt til at gå til tasterne for at nuancere debatten, hver gang de åbner munden og udtaler sig om emnet. Læs mere
Af Søren Gade
28.05.20, 13:00
Danskerne skal ikke betale for de gældsproblemer, som EU’s sydeuropæiske lande kæmper med – og som ikke er skabt af coronakrisen. Vi skal hjælpe de trængte lande. Men uden at blive til grin for egne penge. Læs mere