Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Overholder regeringen ikke Grundlovens princip om religionsfrihed?

Statsministeren må dementere ordførerens uhyrlige, pinlige og grundlovsstridige påstand i Danmarks Radio.


I radioens P1 debatterede ordfører fra flere partier i dag, om tilskud fra udlandet til muslimske menigheder skal forbydes i større eller mindre omfang.

I den forbindelse afslørede socialdemokraten Rasmus Stoklund, at han ikke respekterer religionsfriheden i Danmark.

Tværtimod hævde han, og insisterede han på at gentage, at et trossamfund ikke kan fungere uden godkendelse. En dybt pinlig udtalelse, der vidner om både uvidenhed og et sindelag, der ikke hører hjemme i et frit samfund.

Det er lodret i strid med Grundloven.

Det er lodret i strid med lov om trossamfund.

Det er en undertrykkelse af religionsfriheden.

Da alt er centraliseret i Socialdemokratiet, må jeg gå ud fra, at ordføreren giver udtryk for Mette Frederiksens holdning. Ellers må statsministeren offentligt dementere, og i stedet bekræfte, at regeringen respekterer, at ingen menighed har pligt til at søge om godkendelse af statsmagten.

Det fremgår jo direkte af Grundloven, at der er trosfrihed foreningsfrihed og forsamlingsfrihed. Et kendskab til Grundlovens fundamentale princip er åbenbart ikke nået til den socialdemokratiske ordfører, der næppe vil kunne bestå indfødsretsprøven, men opfører sig som om, han var magthaver i en islamisk stat. Dér er nemlig religionsudøvelse, der er anderledes end islam, nærmest en umulighed.

I Danmark kan enhver gruppe med lovligt formål naturligvis danne sin egen menighed og dermed trossamfund og afholde gudstjenester.

Der er tale om en så himmelråbende undertrykkelse af tanke- og religionsfriheden, at statsministeren må stå frem og bekræfte, at der er fri ret til at danne menigheder uden godkendelse.

Kun hvis en menighed ønsker særlige rettigheder skal der opnås godkendelse. En menighed uden vielsesmyndighed og skattefradragsret er et fuldgyldigt trossamfund.

Statsministeren må ikke efterlade tvivl om, at regeringen overholder Grundloven og hylder frihedsrettighederne.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
23.02.20, 14:43
Selvom det står klart, at krigen i Syrien er skabt af udefrakommende grunde, og at de vestlige lande har en meget stor finger med i spillet, så prøver man fortsat at skabe en anden historie. Det er til at brække sig over. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.02.20, 10:30
Dannelse skal hverken afspejle eller efterligne demokratiet, men hæve det, kvalificere det, ja, muliggøre det. Læs mere
Af Martin Ågerup
22.02.20, 00:34
Den danske SU er i forvejen den mest generøse i verden Læs mere
Af Nauja Lynge
21.02.20, 18:06
Folketingets partier har givet samtykke til, at dansk fregat indgår i fransk hangarskibsgruppe, selvom franske interesser ikke flugter med de danske. Det kræver, at Danmark justerer sin arktiske politik. Læs mere
Af Marie Høgh
21.02.20, 13:45
Hvis samtykkeloven bliver en realitet, kvæles det personlige ansvar, tilliden og friheden i slipstrømmen på #MeToo, der næres af mistillid mellem kønnene. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.02.20, 19:18
Her kommer min kommentar helt uden Debatten. Læs mere
Af Søren Gade
20.02.20, 15:30
Hvorfor er vores unge blevet så kropsfikserede? Påvirkning fra medierne og influencere bærer med deres deres udstilling af nogle ofte absurde idealer en stor del af skylden for det, der kan ende galt. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.02.20, 16:54
Voldtægt skal stadig bevises, og det vil ofte være påstand mod påstand. Læs mere
Af Henrik Højlund
19.02.20, 14:23
Færre melder sig ud af folkekirken, viser de nyeste tal. Men folkekirken er efterhånden blevet så diffus og harmløs, at den gør sig selv overflødig. Læs mere