Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

JP skal bringe tegninger, jeg ikke bryder mig om

Et andet land skal ikke bestemme, hvad en dansk avis trykker. Og en dansk politiker skal heller ikke kræve en navngiven journalist fjernet, fordi han ikke er enig med ham. Det er det, ytringsfrihed handler om.

Så er den gal igen. Morgenavisen Jyllands-Posten har fornærmet ved at bringe en tegning, hvor det kinesiske flags stjerner er erstattet af tegning af den virus, der hærger i Kina.

Den kinesiske ambassadør i Danmark forlanger en undskyldning og forlanger, at tegningen trækkes tilbage.

Chefredaktøren nægter med rette at undskylde eller tilbagetrække, hvad der lovligt er viderebragt.

Vi er da mange, der ikke bryder os om at se, hvordan Dannebrog af og til behandles. Men det betyder jo ikke, at der skal undskyldes, endsige at tegninger med Dannebrog skal trækkes tilbage.

I et land med ytringsfrihed må jeg finde mig i at læse og betragte tegninger, jeg ikke altid bryder mig om. Det er faktisk også derfor, at jeg læser aviser. For at blive mødt med andre meninger end min egen, for at se de skæve vinkler og for at møde satiren.

Hvis man er uenig eller føler sig krænket, er midlet i et frit land at tage til genmæle og forklare, hvorfor jeg ikke er enig i en artikel eller satiretegning.

Det er ærgerligt, at den kinesiske ambassadør forhindrer en dialog ved at forlange undskyldning og tilbagetrækning af tegningen.

Tænk, hvis ambassadøren i stedet havde taget til genmæle ved at begrunde, hvorfor han er ked af tegningen, fremfor at stille krav og derved demonstrere, at han ikke aner, at han befinder sig i et land med ytringsfrihed.

Jeg forstår da godt, hvis der er kinesere, der er kede af tegningen, og i Danmark er det deres frie ret at ytre sig om deres følelser og meninger.

Men et forlangende, der i realiteten er et forsøg på at få et forbud, kortslutter jo enhver dialog og svækker ambassadørens mulighed for at få os til at forstå, hvad han føler og mener.

Desværre er vi danskere ikke altid selv de bedste forkæmpere for ytringsfriheden. Mens dette skriver, fremsætter DF’s Søren Espersen krav om, at en dygtig studievært på DR’s program Deadline skal fjernes fra sin stilling, fordi Søren Espersen er utilfreds med en bestemt udsendelse.

Det er vel det mest alvorlige angreb på ytringsfriheden at forlange fyring af en journalist, fordi man er uenig med ham.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Mathias U. Vinholt
17.02.20, 11:33
På tværs af tre nordiske ungdomsfagforbund siger vi klart: Hvis EU-Kommisionen ønsker er at sikre de europæiske arbejderes levevilkår, så er en lovbestemt mindsteløn det kortsigtede valg. Lad os i stedet satse på organisering og europæisk solidaritet! Læs mere
Af Mikael Jalving
17.02.20, 11:20
Hvordan kunne det gå så galt i Sverige? Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
17.02.20, 08:01
Det er helt galt, når sønderjydernes berømte protestsang "Det haver så nyeligen regnet" skrives om af Sigurd Barrett, fordi Grænseforeningen skammer sig over den. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.02.20, 22:07
Meget sigende havde heller ingen andre af de andre vestlige deltagere i München fattet noget, om end af lidt andre grunde. Læs mere
Af Louis Jacobsen
16.02.20, 21:29
Gennembrudsforliget er landet hos industrisektoren. Bliver det ud fra det, vi kommer til at danne en fælles front mod social dumping i fagbevægelsen? Jeg håber på det. Læs mere
Af Utku H. Güzel
16.02.20, 17:38
Antallet af fattige og hjemløse stiger, og vores fælles velfærd bliver forringet, og imens indkasserer en gruppe topchefer skyhøje lønninger og goder, som er alt andet end ordentligt over for resten af befolkningen. Læs mere
Af Mikael Jalving
15.02.20, 21:00
SAS-reklamen er kun toppen af isbjerget. Vi hader os selv og elsker alle andre som ingen anden. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.02.20, 14:04
Det er en visionsløs olie-turné den grønlandske selvstyreformand er draget ud på, og det er fuldstændigt skudt forbi i forhold til klimakrisen. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.02.20, 12:00
Politikerne skal ikke lege mellemledere. I den danske politistyrke ser man nu tydeligt, hvor galt det kan gå, hvis det sker. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.02.20, 15:23
At de ikke forstår det, er det egentligt afslørende. Læs mere