Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

JP skal bringe tegninger, jeg ikke bryder mig om

Et andet land skal ikke bestemme, hvad en dansk avis trykker. Og en dansk politiker skal heller ikke kræve en navngiven journalist fjernet, fordi han ikke er enig med ham. Det er det, ytringsfrihed handler om.

Så er den gal igen. Morgenavisen Jyllands-Posten har fornærmet ved at bringe en tegning, hvor det kinesiske flags stjerner er erstattet af tegning af den virus, der hærger i Kina.

Den kinesiske ambassadør i Danmark forlanger en undskyldning og forlanger, at tegningen trækkes tilbage.

Chefredaktøren nægter med rette at undskylde eller tilbagetrække, hvad der lovligt er viderebragt.

Vi er da mange, der ikke bryder os om at se, hvordan Dannebrog af og til behandles. Men det betyder jo ikke, at der skal undskyldes, endsige at tegninger med Dannebrog skal trækkes tilbage.

I et land med ytringsfrihed må jeg finde mig i at læse og betragte tegninger, jeg ikke altid bryder mig om. Det er faktisk også derfor, at jeg læser aviser. For at blive mødt med andre meninger end min egen, for at se de skæve vinkler og for at møde satiren.

Hvis man er uenig eller føler sig krænket, er midlet i et frit land at tage til genmæle og forklare, hvorfor jeg ikke er enig i en artikel eller satiretegning.

Det er ærgerligt, at den kinesiske ambassadør forhindrer en dialog ved at forlange undskyldning og tilbagetrækning af tegningen.

Tænk, hvis ambassadøren i stedet havde taget til genmæle ved at begrunde, hvorfor han er ked af tegningen, fremfor at stille krav og derved demonstrere, at han ikke aner, at han befinder sig i et land med ytringsfrihed.

Jeg forstår da godt, hvis der er kinesere, der er kede af tegningen, og i Danmark er det deres frie ret at ytre sig om deres følelser og meninger.

Men et forlangende, der i realiteten er et forsøg på at få et forbud, kortslutter jo enhver dialog og svækker ambassadørens mulighed for at få os til at forstå, hvad han føler og mener.

Desværre er vi danskere ikke altid selv de bedste forkæmpere for ytringsfriheden. Mens dette skriver, fremsætter DF’s Søren Espersen krav om, at en dygtig studievært på DR’s program Deadline skal fjernes fra sin stilling, fordi Søren Espersen er utilfreds med en bestemt udsendelse.

Det er vel det mest alvorlige angreb på ytringsfriheden at forlange fyring af en journalist, fordi man er uenig med ham.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Annika Smith
25.02.20, 16:26
– og det er vores forbandede skyld Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
25.02.20, 15:59
Håndtrykket sætter to streger under om man vil Danmark Læs mere
Af Gitte Seeberg
25.02.20, 13:53
Kvinder og mænd får forskellig løn. Mon det er, fordi kvinderne gør det dårligere i jobbet? At jobbet har fået en lavere værdi? Eller er det, fordi kvinderne er dårligere til at forhandle løn? Eller er der en anden grund jeg ikke kender? Læs mere
Af Nauja Lynge
25.02.20, 11:25
Danmark eksamineres af FN's komite for afskaffelse af alle former for racediskrimination, men man kan ikke afskaffe racediskrimination ved at lukke øjnene for politisk betændte områder. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.02.20, 18:13
Tal fra den nye tænketank Unitos viser tydeligt, at det er på høje tid at sende de personer, som har kvitteret for let adgang til Danmark med kriminalitet og klanmentalitet, væk herfra. Læs mere
Af Jens Kindberg
24.02.20, 13:38
Er danske politikere virkelig så langt fra almindelige borgere, som den tidligere statsminister afslører i et indlæg på Facebook, hvor han brokker sig over p-forholdene i København. Læs mere
Af Utku H. Güzel
23.02.20, 14:43
Selvom det står klart, at krigen i Syrien er skabt af udefrakommende grunde, og at de vestlige lande har en meget stor finger med i spillet, så prøver man fortsat at skabe en anden historie. Det er til at brække sig over. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.02.20, 10:30
Dannelse skal hverken afspejle eller efterligne demokratiet, men hæve det, kvalificere det, ja, muliggøre det. Læs mere
Af Martin Ågerup
22.02.20, 00:34
Den danske SU er i forvejen den mest generøse i verden Læs mere