<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Få nu gjort kirkegårdene klimavenlige

Kirkegårdene skal være stillesteder og sansehaver i stedet for at tjene som støjende legepladser.

I rygters bureau har jeg hørt, at Danmarks biskopper på et bispemøde har diskuteret klima og kirke. Der skal være grøn kirke, forstås.

Det er helt naturligt, at en af Danmarks største grundejere gør sig tanker om klimaet og handler klimaansvarligt.

Det er naturligt, at også landets biskopper drøfter emnet, når de er sammen. Men samtidig er der grund til at minde om, at ingen biskop kan tale på kirkens vegne, endsige forpligte andre biskopper.

Det er i det enkelte stift, provsti og sogn, det foregår. Og jeg går da ud fra, at de, der forvalter folkekirkens landbrugsjorde og kirkegårde, om nogen føler forvalteransvaret over for klima og miljø. Mennesket blev ikke sat på Jorden for at udplyndre naturen og spolere den økologiske balance. Vi har alle et ansvar for at passe på den Jord, vi som skabninger er sat på.

De, der er ansvarlige for kirkegårdene, må under alle omstændigheder tænke nyt der, hvor de ikke allerede har taget bestik af udviklingen.

Kirkegårdene er ikke, hvad de var.

Langt uden for København og andre større byer er begravelsespraksis ændret. Flere og flere ønsker ligbrænding, og mange ønsker at komme i fællesgrav. Det frigør samlet set masser af plads på hundredvis af kirkegårde.

Der skal tænkes nyt. På nogle kirkegårde er de sløjfede gravsteder på mere eller mindre uskøn vis erstattet af græs.

For mig er det oplagt, at sognene som jordbesiddere af landbrugsjord og af kirkegårde lader sig påvirke af ændringerne i borgernes begravelsesskikke.

Hvorfor ikke tænke på klimaet og plante skov og buskads på kirkegårdene og hvorfor ikke eksperimentere med buske og blomster, der udfordrer alle sanser?

Kirkegårdene er et godt eksempel på, at det vil være muligt på én gang både at forskønne nogle kirkegårde og plante klimavenligt og forbedre oplevelsen for den enkelte besøgende.

Og så skal kirkegårdsledere, menighedsråd og kirkegårdsudvalg være opmærksomme på, at der fra tid til anden foreslås, at kirkegårdene åbner mulighed for, at der kan indrettes legepladser og gives plads for andre larmende fritidsaktiviteter.

Det vil ikke være nogen god idé for hverken for klima og miljø at omdanne kirkegårdene til Tivoli. Kirkegårdene er et af de sidste steder, hvor der er fred og ro.

Slå nu tre fluer med ét smæk. Lad os få klimavenlige kirkegårde, hvor både pårørende og andre kan nyde et fristed, der opfordrer til eftertanke og overvejelse om de store spørgsmål om tro, om liv og om død.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
19.06.21, 00:00
Der er og bliver forsat brugt flere milliarder kr. på bl.a. erstatning til minkavlerne, på hjælpepakker, coronatestkits og -centre, vaccineprogrammer, overvågningsudstyr og krigsmateriale og skattelettelser til de rigeste danskere, men når det kommer til sygeplejerskerne, så kan man ikke finde flere penge, og nogle spørger endda, hvor pengene skal komme fra - det er noget vås. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
18.06.21, 12:42
Regeringen skal spille med åbne kort – ikke bruge myndighederne som bølgebrydere. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
18.06.21, 11:00
Det er bekymrende, når fagfolk sår tvivl om, hvorvidt de jurister, der uddannes nu, er dygtige nok. Den advarsel kan man ikke sidde overhørig. Læs mere
Af Harun Demirtas
18.06.21, 10:17
Vi har som sygeplejersker stået helt i frontenlinjen mod Corona. Og det gør vi gerne igen. Men nu er det vores tur, og vi får brug for at danskerne står sammen med os.  Læs mere
Af Nauja Lynge
17.06.21, 21:01
Måske skal også grønlandske politikere besinde sig på, at medierne agerer vagthund over for magtmisbrug. Læs mere
Af Louis Jacobsen
17.06.21, 20:45
Sygeplejerskerne viser mod ved at insistere på blive både hørt og taget alvorligt. Læs mere
Af Utku H. Güzel
17.06.21, 20:19
Billederne af holdkammeraternes beskyttende-cirkel omkring Eriksen, sekunderne efter hans kollaps og alle de ‘god bedring’ beskeder som både fansene, men også mange andre kendte og ukendte personer, sendte til Eriksen, fik mig til at tænke på, at vi som mennesker faktisk godt kan samles om én ting, nemlig vigtigheden af et menneskeliv. Læs mere
Af Carolina M. Maier
17.06.21, 13:00
Alt for mange bruger alt for ofte alt for meget tid på brok og kvæl. Episoden i Parken mindede os om, hvor meget kostbar tid vi risikerer at spilde i vores liv på knubbede ord. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
15.06.21, 16:47
Det er helt i orden at mobbe medlemmer af Krifa, mener SF's folketingsmedlem. Læs mere
Af Henrik Dahl
15.06.21, 09:15
Kampen imod aktivistisk skodforskning er ikke blot en politisk markering. Det er en kamp for at beskytte fredelige og uskyldige borgere imod, at komplet skøre teorier pludselig bliver gjort til den virkelighed, de er nødt til at acceptere. Læs mere