Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Få nu gjort kirkegårdene klimavenlige

Kirkegårdene skal være stillesteder og sansehaver i stedet for at tjene som støjende legepladser.

I rygters bureau har jeg hørt, at Danmarks biskopper på et bispemøde har diskuteret klima og kirke. Der skal være grøn kirke, forstås.

Det er helt naturligt, at en af Danmarks største grundejere gør sig tanker om klimaet og handler klimaansvarligt.

Det er naturligt, at også landets biskopper drøfter emnet, når de er sammen. Men samtidig er der grund til at minde om, at ingen biskop kan tale på kirkens vegne, endsige forpligte andre biskopper.

Det er i det enkelte stift, provsti og sogn, det foregår. Og jeg går da ud fra, at de, der forvalter folkekirkens landbrugsjorde og kirkegårde, om nogen føler forvalteransvaret over for klima og miljø. Mennesket blev ikke sat på Jorden for at udplyndre naturen og spolere den økologiske balance. Vi har alle et ansvar for at passe på den Jord, vi som skabninger er sat på.

De, der er ansvarlige for kirkegårdene, må under alle omstændigheder tænke nyt der, hvor de ikke allerede har taget bestik af udviklingen.

Kirkegårdene er ikke, hvad de var.

Langt uden for København og andre større byer er begravelsespraksis ændret. Flere og flere ønsker ligbrænding, og mange ønsker at komme i fællesgrav. Det frigør samlet set masser af plads på hundredvis af kirkegårde.

Der skal tænkes nyt. På nogle kirkegårde er de sløjfede gravsteder på mere eller mindre uskøn vis erstattet af græs.

For mig er det oplagt, at sognene som jordbesiddere af landbrugsjord og af kirkegårde lader sig påvirke af ændringerne i borgernes begravelsesskikke.

Hvorfor ikke tænke på klimaet og plante skov og buskads på kirkegårdene og hvorfor ikke eksperimentere med buske og blomster, der udfordrer alle sanser?

Kirkegårdene er et godt eksempel på, at det vil være muligt på én gang både at forskønne nogle kirkegårde og plante klimavenligt og forbedre oplevelsen for den enkelte besøgende.

Og så skal kirkegårdsledere, menighedsråd og kirkegårdsudvalg være opmærksomme på, at der fra tid til anden foreslås, at kirkegårdene åbner mulighed for, at der kan indrettes legepladser og gives plads for andre larmende fritidsaktiviteter.

Det vil ikke være nogen god idé for hverken for klima og miljø at omdanne kirkegårdene til Tivoli. Kirkegårdene er et af de sidste steder, hvor der er fred og ro.

Slå nu tre fluer med ét smæk. Lad os få klimavenlige kirkegårde, hvor både pårørende og andre kan nyde et fristed, der opfordrer til eftertanke og overvejelse om de store spørgsmål om tro, om liv og om død.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
26.01.20, 10:47
Flere udenlandske medier opfordrer til at besøge Grønland, inden isen smelter. Læs mere
Af Mikael Jalving
26.01.20, 07:00
Sandheden er, at vor udlændingepolitik igennem snart 40 år har været alt andet end retfærdig, realistisk, fast og fair. Læs mere
Af Nauja Lynge
25.01.20, 22:25
Skulle det forhold engang ændre sig, så laver vi en ny strategi. Indtil da er vi forenet i et kongerige, og det tager vi udgangspunkt i, når vi udformer en strategi. Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
25.01.20, 16:49
Gak-gak Mette og Rabat Bødskov tager til Bruxelles Læs mere
Af Isabella Arendt
25.01.20, 13:26
SF synes, topchefer tjener for mange penge. Det vil de nu forbyde. Jeg synes, at SF har adskillige forkerte holdninger til samfundet - men har dog ikke tænkt mig at forbyde dem at fremstille forslag, jeg ikke er enig med. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.01.20, 22:58
Deadlinevært Steen Nørskov opførte sig uhyrligt groft over for Tommy Robinson, der kan bevise forsøget på at lave fake news gennem optagelser, han selv foretog i studiet. Læs mere
Af Marie Høgh
24.01.20, 14:30
Mette Frederiksens historisk ringe nytårstale var en opvisning i statslig formynderlyst. Men det kniber med ånden i den borgerlige lejr, hvor der tilsyneladende ikke er nogen, der for alvor anfægter tanken om den gennemregulerede stat. Læs mere
Af Nauja Lynge
24.01.20, 13:29
Det er i ellevte time, at danske politikere officielt får sig en holdning om rigsfællesskabet. En holdning, som ikke kun luftes på varmestuer og i grønlandske medier. Læs mere
Af Søren Gade
23.01.20, 14:30
Danske nyrepatienter kan ikke få betalt en livreddende transplantation i USA af det offentlige – kun hvis man selv har mulighed for at punge ud. Det er en urimelig forskel. Læs mere
Af Louis Jacobsen
23.01.20, 14:13
En kollega udviste solidaritet med mig i praksis. Det er åbenbart efterspurgt. Læs mere