Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Få nu gjort kirkegårdene klimavenlige

Kirkegårdene skal være stillesteder og sansehaver i stedet for at tjene som støjende legepladser.

I rygters bureau har jeg hørt, at Danmarks biskopper på et bispemøde har diskuteret klima og kirke. Der skal være grøn kirke, forstås.

Det er helt naturligt, at en af Danmarks største grundejere gør sig tanker om klimaet og handler klimaansvarligt.

Det er naturligt, at også landets biskopper drøfter emnet, når de er sammen. Men samtidig er der grund til at minde om, at ingen biskop kan tale på kirkens vegne, endsige forpligte andre biskopper.

Det er i det enkelte stift, provsti og sogn, det foregår. Og jeg går da ud fra, at de, der forvalter folkekirkens landbrugsjorde og kirkegårde, om nogen føler forvalteransvaret over for klima og miljø. Mennesket blev ikke sat på Jorden for at udplyndre naturen og spolere den økologiske balance. Vi har alle et ansvar for at passe på den Jord, vi som skabninger er sat på.

De, der er ansvarlige for kirkegårdene, må under alle omstændigheder tænke nyt der, hvor de ikke allerede har taget bestik af udviklingen.

Kirkegårdene er ikke, hvad de var.

Langt uden for København og andre større byer er begravelsespraksis ændret. Flere og flere ønsker ligbrænding, og mange ønsker at komme i fællesgrav. Det frigør samlet set masser af plads på hundredvis af kirkegårde.

Der skal tænkes nyt. På nogle kirkegårde er de sløjfede gravsteder på mere eller mindre uskøn vis erstattet af græs.

For mig er det oplagt, at sognene som jordbesiddere af landbrugsjord og af kirkegårde lader sig påvirke af ændringerne i borgernes begravelsesskikke.

Hvorfor ikke tænke på klimaet og plante skov og buskads på kirkegårdene og hvorfor ikke eksperimentere med buske og blomster, der udfordrer alle sanser?

Kirkegårdene er et godt eksempel på, at det vil være muligt på én gang både at forskønne nogle kirkegårde og plante klimavenligt og forbedre oplevelsen for den enkelte besøgende.

Og så skal kirkegårdsledere, menighedsråd og kirkegårdsudvalg være opmærksomme på, at der fra tid til anden foreslås, at kirkegårdene åbner mulighed for, at der kan indrettes legepladser og gives plads for andre larmende fritidsaktiviteter.

Det vil ikke være nogen god idé for hverken for klima og miljø at omdanne kirkegårdene til Tivoli. Kirkegårdene er et af de sidste steder, hvor der er fred og ro.

Slå nu tre fluer med ét smæk. Lad os få klimavenlige kirkegårde, hvor både pårørende og andre kan nyde et fristed, der opfordrer til eftertanke og overvejelse om de store spørgsmål om tro, om liv og om død.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Desiree Ohrbeck
14.08.20, 16:15
Trump udskifter topledelsen og skærer i midlerne til postvæsenet for at gøre det sværere for folks brevstemmer at tælle til præsidentvalget. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.08.20, 12:00
Noget tyder på, at domstolenes uafhængighed blev anfægtet af regeringen og Justitsministeriet under coronakrisen. Det er mere end bekymrende. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
14.08.20, 11:53
Politivolden kan blive det der fælder Europas sidste diktator Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.08.20, 11:05
Naturligvis skal aviserne bringe relevant statistik om Corona Læs mere
Af Utku H. Güzel
13.08.20, 18:37
Bare så længe, at Erdogan kan læse koranvers i Hagia Sophia, og kvinderne kan gå med tørklæde i offentlige og statslige institutioner. Læs mere
Af Søren Gade
13.08.20, 13:00
Det er tankeløst at samles flere hundrede til en begravelse eller til fest netop nu. Vi er alle nødt til at vise hensyn, så landet ikke skal lukkes ned igen – og det har indvandrermiljøerne svært ved at fatte. Og hvis ikke de forstår det, må vi sætte ind med tvang. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.08.20, 09:52
Valget af en sort kvinde som Demokraternes vicepræsidentkandidat var forudsigeligt. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
13.08.20, 06:32
Da chokket havde lagt sig efter sidste præsidentsvalg i USA og Trump var valgt, var der gang i den politiske debat i USA. Nu holder republikanere og demokrater sig hver for sig, naboer tør ikke længere tale sammen. Min egen nysgerrighed har også ændret sig, en udmattende træthed har desværre overtaget en sprudlende nysgerrighed. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.08.20, 19:44
Hvis der overhovedet skal gennemføres noget i festugeregi, så skal det være noget, som kommer de unge til gavn. De skal ikke se deres ungdom fare ubrugt forbi, mens parnasset fester. Læs mere
Af Isabella Arendt
12.08.20, 17:20
I denne uge starter mange børn i skole. Mange glæder sig og er helt utroligt klar. Blyanterne er spidset og madpakken fyldt med nærende mad og kærlighed hjemmefra. Der er bare også børn, som starter i skoler med ondt i maven - fordi de ikke er klar. Det burde aldrig være sådan. Læs mere