Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Få nu gjort kirkegårdene klimavenlige

Kirkegårdene skal være stillesteder og sansehaver i stedet for at tjene som støjende legepladser.

I rygters bureau har jeg hørt, at Danmarks biskopper på et bispemøde har diskuteret klima og kirke. Der skal være grøn kirke, forstås.

Det er helt naturligt, at en af Danmarks største grundejere gør sig tanker om klimaet og handler klimaansvarligt.

Det er naturligt, at også landets biskopper drøfter emnet, når de er sammen. Men samtidig er der grund til at minde om, at ingen biskop kan tale på kirkens vegne, endsige forpligte andre biskopper.

Det er i det enkelte stift, provsti og sogn, det foregår. Og jeg går da ud fra, at de, der forvalter folkekirkens landbrugsjorde og kirkegårde, om nogen føler forvalteransvaret over for klima og miljø. Mennesket blev ikke sat på Jorden for at udplyndre naturen og spolere den økologiske balance. Vi har alle et ansvar for at passe på den Jord, vi som skabninger er sat på.

De, der er ansvarlige for kirkegårdene, må under alle omstændigheder tænke nyt der, hvor de ikke allerede har taget bestik af udviklingen.

Kirkegårdene er ikke, hvad de var.

Langt uden for København og andre større byer er begravelsespraksis ændret. Flere og flere ønsker ligbrænding, og mange ønsker at komme i fællesgrav. Det frigør samlet set masser af plads på hundredvis af kirkegårde.

Der skal tænkes nyt. På nogle kirkegårde er de sløjfede gravsteder på mere eller mindre uskøn vis erstattet af græs.

For mig er det oplagt, at sognene som jordbesiddere af landbrugsjord og af kirkegårde lader sig påvirke af ændringerne i borgernes begravelsesskikke.

Hvorfor ikke tænke på klimaet og plante skov og buskads på kirkegårdene og hvorfor ikke eksperimentere med buske og blomster, der udfordrer alle sanser?

Kirkegårdene er et godt eksempel på, at det vil være muligt på én gang både at forskønne nogle kirkegårde og plante klimavenligt og forbedre oplevelsen for den enkelte besøgende.

Og så skal kirkegårdsledere, menighedsråd og kirkegårdsudvalg være opmærksomme på, at der fra tid til anden foreslås, at kirkegårdene åbner mulighed for, at der kan indrettes legepladser og gives plads for andre larmende fritidsaktiviteter.

Det vil ikke være nogen god idé for hverken for klima og miljø at omdanne kirkegårdene til Tivoli. Kirkegårdene er et af de sidste steder, hvor der er fred og ro.

Slå nu tre fluer med ét smæk. Lad os få klimavenlige kirkegårde, hvor både pårørende og andre kan nyde et fristed, der opfordrer til eftertanke og overvejelse om de store spørgsmål om tro, om liv og om død.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
21.01.20, 22:21
Eneste løsning mod Facebooks egenrådige fremfærd er lovgivning. Gøre det strafbart at forskelsbehandle politiske holdninger. Læs mere
Af Marie Høgh
21.01.20, 22:11
Biskopperne vil reducere Folkekirkens CO2-udledning med 70 procent inden 2030. Umiddelbart rummer det symbolpolitiske forslag varm luft nok til at opvarme alle landets middelalderkirker helt indtil undergangen og Kristi genkomst. Og mens vi venter, vil biskopperne åbenbart lægger kirkehus til den identitetspolitisk syge, ekstreme selvrealisering og overopmærksomhed på os selv, som desværre (næsten) altid følger klimaaktivismen. Læs mere
Af Martin Ågerup
20.01.20, 20:45
Dollarmilliardærerne ejer ikke størstedelen af den globale formue, men 2,4 pct. Læs mere
Af Harun Demirtas
20.01.20, 14:52
En ny rystende rapport viser, at muslimske kvinder fortsat er udsat for social kontrol i forhold til deres ægteskab. Det skal der laves om på. Vejen går gennem moskeerne, hvor der skal gøres op med kvindeundertrykkende holdninger. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
20.01.20, 14:52
Nationalkonservative EU-modstandere fylder i debatten, men har ikke opbakning i befolkningen Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
20.01.20, 11:12
Politikerne kan ikke sidde den nuværende udvikling, hvor Facebook vurderer og blokerer, overhørig, og det kan blive farligt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.01.20, 22:20
Det går muntert for sig i den fagre, nye, politisk korrekte verden. Underholdningsværdien er uovertruffen. Læs mere
Af Martin Ågerup
19.01.20, 21:44
For en gangs skyld er jeg enig med Enhedslisten. Borgmestre skal ikke tjene ekstra på bestyrelsesarbejde. Folketinget bør gribe ind. Læs mere