Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Tvangsfjern dem. Er det virkelig løsningen fra børnenes statsminister?

Statsminister Mette Frederiksen afslørede i sin nytårstale sine inderste socialdemokratiske vilde og våde drømme om staten som dommer over privatlivet.

I sin nytårstale afslørede statsminister Mette Frederiksen sine vådeste drømme om et ægte socialdemokratisk samfund. Angrebet sættes ind imod sammenholdet mellem forældre og børn.​​​​

Mette Frederiksens gentagne erklæringer om, at statsministeren vil være børnenes minister, skal virkelig tages bogstaveligt. At være børnenes minister betyder nemlig, at statens magtmidler i højere grad skal bringes i anvendelse, som om børnene var statens ejendom.

Over for de allerhårdest ramte familier er regeringens svar: flere tvangsfjernelser. Flere tvangsadoptioner fremfor mere massiv forbyggende indsats over for de familier, hvor børnene mistrives. For som god socialdemokrat foretrækker man naturligvis at forstærke statsmagtens styring og svække privatsfæren.

Statsministeren burde i stedet for at true de svageste og mest udsatte familier med at inddrage forældremyndigheden meget hellere interessere sig for forebyggelse og retssikkerhed. Men det strider helt åbenbart imod statsministerens ideologi.

Tvangsfjernelse og tvangsadoption er i sig selv statsministerens erklærede formål. Og det formål er så vigtigt for statsministeren, at en stor del af nytårstalen omhandler disse tvangsforanstaltninger. Styrk dog i stedet familien med bistand, hvor det overhovedet er muligt. Støt familien, så tvang kun i de færreste tilfælde bliver nødvendig. Styrk familiens retsstilling i de tilfælde, hvor tvangsfjernelse og tvangsadoption er uundgåelig. Og hold så op med at tale om frivillig anbringelse. Der er nemlig intet frivilligt i den såkaldte frivillige anbringelse, for de sker sædvanligvis under trussel om tvangsfjernelse.

Men da forældrene netop er blevet presset til at samtykke i den såkaldte frivillige anbringelse, er der overhovedet ingen retssikkerhed. Det er jo ikke så let at klage eller gå til domstolene, når man selv – under pres – har givet samtykke til anbringelse af barnet uden for hjemmet. Og hvordan er det med familiernes retssikkerhed ved tvangsfjernelse? Der er tale om en sanktion, som af mange forældre vil føles som langt mere indgribende, end hvis de selv blev frihedsberøvet. Alligevel sker tvangsfjernelse ved en administrativ foranstaltning, og uden at familien som enhed har en advokat. Man modstiller nemlig forældre og børn i stedet for at modstille den samlede familie over for staten. Tvang frem for hjælp.

Det er nok for meget at forlange, at en socialdemokrat, der sidder på den yderste venstrefløjs nåde, skulle tænke i styrkelse af familiens enhed. Jeg husker så tydeligt diskussionen blandt socialdemokratiske kvinder, der i ramme alvor i halvfjerdserne skrev og talte om forældrecertifikat.

Denne socialdemokratiske ideologi er til skræk og advarsel bredt ud i Henrik Stangerups roman: ”Manden, der ville være skyldig” fra 1973.

For at sikre statsmagtens myndighed over privatlivet stilles der krav om børnecertifikat for at sætte børn i verden. Staten kan på den måde true med at inddrage certifikatet og fjerne barnet. Vi har endnu ikke indført det samfund, Stangerup tegner, men vi er godt på vej. Også i virkelighedens Danmark sniger staten sig ind på den enkelte familie. Statsmagtstankegangen griber om sig.

I romanen hensættes enhver borger, der ønsker et barn, i angst og skræk for at komme i unåde hos myndighederne. Det er præcis, hvad Mette Frederiksen i sin nytårstale gør ved de allermest udsatte. Truer i stedet for at styrke og hjælpe.

Statsministeren blæser til værdikamp. Gå til modstand, liberale! Styrk, støt og hjælp familien. Svæk statsmagten!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Mathias U. Vinholt
17.02.20, 11:33
På tværs af tre nordiske ungdomsfagforbund siger vi klart: Hvis EU-Kommisionen ønsker er at sikre de europæiske arbejderes levevilkår, så er en lovbestemt mindsteløn det kortsigtede valg. Lad os i stedet satse på organisering og europæisk solidaritet! Læs mere
Af Mikael Jalving
17.02.20, 11:20
Hvordan kunne det gå så galt i Sverige? Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
17.02.20, 08:01
Det er helt galt, når sønderjydernes berømte protestsang "Det haver så nyeligen regnet" skrives om af Sigurd Barrett, fordi Grænseforeningen skammer sig over den. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.02.20, 22:07
Meget sigende havde heller ingen andre af de andre vestlige deltagere i München fattet noget, om end af lidt andre grunde. Læs mere
Af Louis Jacobsen
16.02.20, 21:29
Gennembruds forliget er landet hos industri sektoren. Bliver det ud fra det vi kommer til at danne en fælles front mod socialdumping i fagbevægelsen? Jeg håber på det. Læs mere
Af Utku H. Güzel
16.02.20, 17:38
Jeg kan i hvert fald ikke se rimeligheden i, at nogle få personer rager goderne til sig, imens antallet af fattige og hjemløse stiger, og vores fælles velfærd bliver forringet. Læs mere
Af Mikael Jalving
15.02.20, 21:00
SAS-reklamen er kun toppen af isbjerget. Vi hader os selv og elsker alle andre som ingen anden. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.02.20, 14:04
Det er en visionsløs olie-turné den grønlandske selvstyreformand er draget ud på, og det er fuldstændigt skudt forbi i forhold til klimakrisen. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.02.20, 12:00
Politikerne skal ikke lege mellemledere. I den danske politistyrke ser man nu tydeligt, hvor galt det kan gå, hvis det sker. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.02.20, 15:23
At de ikke forstår det, er det egentligt afslørende. Læs mere