<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Tvangsfjern dem. Er det virkelig løsningen fra børnenes statsminister?

Statsminister Mette Frederiksen afslørede i sin nytårstale sine inderste socialdemokratiske vilde og våde drømme om staten som dommer over privatlivet.

I sin nytårstale afslørede statsminister Mette Frederiksen sine vådeste drømme om et ægte socialdemokratisk samfund. Angrebet sættes ind imod sammenholdet mellem forældre og børn.​​​​

Mette Frederiksens gentagne erklæringer om, at statsministeren vil være børnenes minister, skal virkelig tages bogstaveligt. At være børnenes minister betyder nemlig, at statens magtmidler i højere grad skal bringes i anvendelse, som om børnene var statens ejendom.

Over for de allerhårdest ramte familier er regeringens svar: flere tvangsfjernelser. Flere tvangsadoptioner fremfor mere massiv forbyggende indsats over for de familier, hvor børnene mistrives. For som god socialdemokrat foretrækker man naturligvis at forstærke statsmagtens styring og svække privatsfæren.

Statsministeren burde i stedet for at true de svageste og mest udsatte familier med at inddrage forældremyndigheden meget hellere interessere sig for forebyggelse og retssikkerhed. Men det strider helt åbenbart imod statsministerens ideologi.

Tvangsfjernelse og tvangsadoption er i sig selv statsministerens erklærede formål. Og det formål er så vigtigt for statsministeren, at en stor del af nytårstalen omhandler disse tvangsforanstaltninger. Styrk dog i stedet familien med bistand, hvor det overhovedet er muligt. Støt familien, så tvang kun i de færreste tilfælde bliver nødvendig. Styrk familiens retsstilling i de tilfælde, hvor tvangsfjernelse og tvangsadoption er uundgåelig. Og hold så op med at tale om frivillig anbringelse. Der er nemlig intet frivilligt i den såkaldte frivillige anbringelse, for de sker sædvanligvis under trussel om tvangsfjernelse.

Men da forældrene netop er blevet presset til at samtykke i den såkaldte frivillige anbringelse, er der overhovedet ingen retssikkerhed. Det er jo ikke så let at klage eller gå til domstolene, når man selv – under pres – har givet samtykke til anbringelse af barnet uden for hjemmet. Og hvordan er det med familiernes retssikkerhed ved tvangsfjernelse? Der er tale om en sanktion, som af mange forældre vil føles som langt mere indgribende, end hvis de selv blev frihedsberøvet. Alligevel sker tvangsfjernelse ved en administrativ foranstaltning, og uden at familien som enhed har en advokat. Man modstiller nemlig forældre og børn i stedet for at modstille den samlede familie over for staten. Tvang frem for hjælp.

Det er nok for meget at forlange, at en socialdemokrat, der sidder på den yderste venstrefløjs nåde, skulle tænke i styrkelse af familiens enhed. Jeg husker så tydeligt diskussionen blandt socialdemokratiske kvinder, der i ramme alvor i halvfjerdserne skrev og talte om forældrecertifikat.

Denne socialdemokratiske ideologi er til skræk og advarsel bredt ud i Henrik Stangerups roman: ”Manden, der ville være skyldig” fra 1973.

For at sikre statsmagtens myndighed over privatlivet stilles der krav om børnecertifikat for at sætte børn i verden. Staten kan på den måde true med at inddrage certifikatet og fjerne barnet. Vi har endnu ikke indført det samfund, Stangerup tegner, men vi er godt på vej. Også i virkelighedens Danmark sniger staten sig ind på den enkelte familie. Statsmagtstankegangen griber om sig.

I romanen hensættes enhver borger, der ønsker et barn, i angst og skræk for at komme i unåde hos myndighederne. Det er præcis, hvad Mette Frederiksen i sin nytårstale gør ved de allermest udsatte. Truer i stedet for at styrke og hjælpe.

Statsministeren blæser til værdikamp. Gå til modstand, liberale! Styrk, støt og hjælp familien. Svæk statsmagten!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
30.09.20, 16:06
Chefen for Arktisk Kommando, generalmajor Kim Jørgensen er et godt bud på en ny forsvarschef. Læs mere
Af Rune Lund
30.09.20, 12:23
- der er råd til både grøn omstilling og velfærd Læs mere
Af Harun Demirtas
30.09.20, 07:59
Er du i tvivl om, hvad der skal ske med Kofod, kære statsminister? Så spørg dig selv: hvad hvis det var min datter? Men der er åbenbart forskel på folk. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
29.09.20, 22:27
De storladne tanker har meget lidt med virkeligheden at gøre. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
29.09.20, 18:40
Forstå det nu, Folketing. Vi har brug for et mobilt politi og ikke mursten. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
29.09.20, 16:26
Det skal gøres nemmere at bruge mere tid med sine små børn, hvis man for en periode ønsker at tjekke lidt ud fra hamsterhjulet. Det har familier meget ringe muligheder for i den socialdemokratiske velfærdmaskine. Læs mere
Af Nauja Lynge
29.09.20, 11:38
Vi er i rigsfællesskabet en betydende magt i Arktis. Står vi ikke klippestærkt fast på det, ender vores stat som et militært tomrum.   Læs mere
Af Mikael Jalving
29.09.20, 09:24
Ikke se, ikke høre. Hvis vi lader som om, det ikke eksisterer, forsvinder det nok. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
28.09.20, 15:29
Trump burde kunne trække Nobels Fredspris hjem, selvom det skurrer lidt i ørene. Læs mere
Af Isabella Arendt
28.09.20, 11:49
Når LA fremlægger et forslag om fradrag for at passe egne børn bevæger de sig i en verden, hvor alle forældre arbejder, tjener godt og ikke bliver syge. Sådan er virkeligheden ikke. Hvis man FAKTISK til give familier frihed til at passe egne børn, så må og skal det gælde alle familier. Læs mere