Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Hvis alle holdninger er lige gyldige, bliver de ligegyldige

Det er så fristende at tro, at vi kan tie antisemitismen ihjel. Det kan vi ikke – og det skal vi ikke. Og handlingsplaner er ikke nok.

Billederne af den grusomme gravskænding af jødiske grave i Randers vil ikke forsvinde fra min nethinde.

For mange danskere, der er yngre end mig, har denne modbydelige forbrydelse på kirkegården i Randers måske ikke samme betydning. Desværre.

Der tales jo hele tiden om racisme og forskelsbehandling, om lighed og identitet.

Men det må slås fast med syvtommersøm, at antisemitismen, der er nazismens modbydelige kendemærke, er noget ganske andet end småracisme og diskrimination. Antisemitisme må ikke blandes sammen med andre forbrydelser og chikanerier. Antisemitiske holdninger og gerninger mod danske landsmænd overgår ganske enkelt alt andet i modbydelighed og grusomhed.

Når jeg ser billeder af disse nazister med deres faner marchere rundt i gaderne, spørger jeg mig selv, om ikke de har forældre, der forstår, hvad det her drejer sig om. Om ikke de fanebærende har gået i skole og lært om holocaust, om koncentrationslejre og om massemorderen Hitler.

De fleste husker sikkert Matador. Danske nazister kom også til Korsbæk.

Maude Varnæs kigger ud ad vinduet og konstaterer, at de ser noget sølle ud.

Først da hun møder medmennesket i sin egen stue, den jødiske bogholder på flugt fra nazisterne, fatter hun antisemitismens grusomme umenneskelighed. Maude træder i karakter og hjælper Stein det første stykke på vej til sikkerheden i Sverige.

Sådan handlede mange danskere dengang. For som den unge Daniel Skjern giver udtryk for, så har han da aldrig tænkt, at det at være dansk jøde skulle være udtryk for andet end det at være dansk.

Men nazisterne gav os syn for sagn under besættelsen, og gravskændingen for nylig viser, at der stadig er nazister i Danmark. De er ikke nynazister eller noget andet. De er slet og ret nazister og skal kaldes for det, de er.

De tilhører ikke blot en ideologi, der vil udrydde deres egne landsmænd, danske jøder. Men de hylder en forrykt ideologi om, at det af Gud skabte menneske skal vurderes efter race. De hylder et racerent Norden og benægter holocaust.

De kan straffes for deres propaganda, hvis den går ud på at tilskynde til drab, vold, hærværk eller anden forbrydelse.

Blasfemi kan de derimod ikke straffes for. Den gerning, der i strafferettens historie typisk har givet sig udtryk i forhånelse af jøder, har Folketinget desværre og med helt åbne øjne gjort straffri.

Nu taler regeringen om en handlingsplan. Men hvad vil regeringen egentlig gøre? Straf og forbud rækker jo ikke for nazister. De er så overbeviste om deres egen glans og herlighed, at de praler af både holdninger og handlinger. I al åbenhed søger de at hverve medlemmer på skolerne.

Det er så fristende bare at lade stå til og at trække på skuldrene. Det er så fristende at tro, at vi kan tie dem ihjel. Det har europæerne prøvet én gang for meget.

En neutral, holdningsløs skole, hvor lærerne bare giver udtryk for, at den ene holdning kan være lige så god som den anden, kan være medvirkende til, at nazisterne får flere tilhængere i Danmark, ligesom i Sverige.

Det er på tide, at vi siger det højt og lærer hinanden og vore børn, at det altså ikke er alle holdninger, der er lige gyldige. For så bliver nemlig alt ligegyldigt. Og det giver fremgang for nazistiske militante og aggressive kræfter, der handler stik imod menneskelighed og lige værdighed for alle borgere.

Nazisterne kalder sig en modstandsgruppe.

Men det er alle os andre, der skal gå til modstand imod ethvert tilløb til nazisme og antisemitisme i Danmark.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Mathias U. Vinholt
17.02.20, 11:33
På tværs af tre nordiske ungdomsfagforbund siger vi klart: Hvis EU-Kommisionen ønsker er at sikre de europæiske arbejderes levevilkår, så er en lovbestemt mindsteløn det kortsigtede valg. Lad os i stedet satse på organisering og europæisk solidaritet! Læs mere
Af Mikael Jalving
17.02.20, 11:20
Hvordan kunne det gå så galt i Sverige? Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
17.02.20, 08:01
Det er helt galt, når sønderjydernes berømte protestsang "Det haver så nyeligen regnet" skrives om af Sigurd Barrett, fordi Grænseforeningen skammer sig over den. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.02.20, 22:07
Meget sigende havde heller ingen andre af de andre vestlige deltagere i München fattet noget, om end af lidt andre grunde. Læs mere
Af Louis Jacobsen
16.02.20, 21:29
Gennembruds forliget er landet hos industri sektoren. Bliver det ud fra det vi kommer til at danne en fælles front mod socialdumping i fagbevægelsen? Jeg håber på det. Læs mere
Af Utku H. Güzel
16.02.20, 17:38
Jeg kan i hvert fald ikke se rimeligheden i, at nogle få personer rager goderne til sig, imens antallet af fattige og hjemløse stiger, og vores fælles velfærd bliver forringet. Læs mere
Af Mikael Jalving
15.02.20, 21:00
SAS-reklamen er kun toppen af isbjerget. Vi hader os selv og elsker alle andre som ingen anden. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.02.20, 14:04
Det er en visionsløs olie-turné den grønlandske selvstyreformand er draget ud på, og det er fuldstændigt skudt forbi i forhold til klimakrisen. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.02.20, 12:00
Politikerne skal ikke lege mellemledere. I den danske politistyrke ser man nu tydeligt, hvor galt det kan gå, hvis det sker. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.02.20, 15:23
At de ikke forstår det, er det egentligt afslørende. Læs mere