Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Bliver partiet Fremads skæbne også Venstres skæbne?

For det liberale Danmark er det nye parti Fremad en dårlig nyhed. Med endnu en partidannelse på den borgerlige fløj er den store vinder Mette Frederiksen.

Hvad betyder det for dansk politik, at et folketingsmedlem skifter parti for fjerde gang?

Hvad betyder det, at en folkevalgt for altså tredje gang forlader sine vælgere?

Mit svar er, at Simon Emil Ammitzbøll-Billes partiskift ikke ændrer noget i det nuværende Folketing. Bille vil være så optaget af at være med, hvor der forhandles og være med i politiske aftaler, at hans såkaldte værdiliberalisme vil være henvist til festtalerne, hvor den ikke kommer i konflikt med hans praktiske politik på Christiansborg.

Det er godt set, at han finder det ledige standpunkt om retssikkerhed, der burde være Venstres grundlæggende fundament.

Desværre puffer partiskiftet utvivlsomt til politikerleden. De i forvejen utilfredse vælgere vil blive bekræftet i den opfattelse, at man ikke kan fæste lid til politikere. En del af de mange politiske flakkere blandt borgerlige vælgere vil til gengæld i øjeblikket glædes over, at der bliver yderligere en vare på hylderne i det politiske supermarked. Men fire år er lang tid. Mange potentielle vælger vil tabe pusten inden næste valg, og hvem vil tro, at Ammitzbøll-Bille til den tid vil være i stand til at samarbejde i et parti?

For det liberale Danmark er dannelsen af det nye parti Fremad en dårlig nyhed. To partier til højre for midten samlede ikke tilstrækkeligt med vælgere til at komme i Folketinget ved valget i sommer.

Man skal ikke være nogen stor profet for at forudse et endnu større stemmespild i blå blok ved næste valg.

Der sidder et godt hoved på Simon Emil, og han kan være en fremragende taler. Det er godt set, at han finder det ledige standpunkt om retssikkerhed, der burde være Venstres grundlæggende fundament. Spørgsmålet er imidlertid, hvor meget man skal tro en politiker, der ikke sagde til og fra som minister, da hans mening havde betydning. Ikke desto mindre skal Venstre passe alvorligt på.

Venstres landsmøde har med stort flertal og helt åbne øjne valgt en næstformand, der så sent som i denne uge pralede af, at hun på sin iPad har Muhammed-tegningerne som baggrundsbillede. En næstformand, der gentagne gange jublende har ladet sig fotografere med en lagkage med lys for igen og igen at demonstrere sin glæde over, at hun har gjort tilværelsen vanskeligere for verdens nødstedte. Ingen tvivl om, at en del vælgere, der trofast i mange år har stemt på Venstre, og som netop sætter retssikkerhed, frihed, frisind og anstændighed højt, vil være fristet af Ammitzbøll-Billes forsikringer om, at han vil styrke retssikkerheden og det liberale frisind og udsyn.

Hvis Ammitzbøll-Bille frister Venstre-folk, skyldes det bl.a., at et stort flertal på Venstres landsmøde højlydt hyldede en næstformand med ekstreme udlændingepolitiske synspunkter. En næstformand, som igen og igen demonstrerer en umættelig trang til at forhåne mindretal i Danmark. Dermed har Venstre selv skabt en akilleshæl, der kan blive farlig for partiets fremtid.

Det kan vise sig, at Ammitzbøll-Bille mere end Venstre selv er i pagt med de Venstrerødder, der længes efter en politik, der praktiserer frisind og retssikkerhed.

Jeg tror slet ikke, at den usaglige og fremmedfjendske politiks succes har en lang fremtid foran sig. De unge etniske danskere, er opvokset med skolekammerater fra alverdens lande. Vi vænner os til, at f.eks. læger og sygeplejerske har aner i udlandet. På Rigshospitalet i Glostrup er de skinnende hvide religiøse tørklæder sammen med den hvide kittel slet ikke mere noget særsyn.

Uanset Ammitzbøll-Billes og partiet Fremads fremtid er vinderen under alle omstændigheder Mette Frederiksen og hendes sammenspiste lille loge af ensrettede partikammerater, der regerer landet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Lars Boje Mathiesen
28.05.20, 13:34
Nye Borgerlige står som eneste parti udenfor den aftale, som nu tvinger unge på indvandrertunge gymnasier. Læs mere
Af Harun Demirtas
28.05.20, 13:22
Mens borgerlige partier som De Konservative, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti kaster sig over og opdigter historier om statsborgerskab for at score billige point, er vi almindelige borgere, der gennemgår det tåbelige og uoverskuelige system, nødt til at gå til tasterne for at nuancere debatten, hver gang de åbner munden og udtaler sig om emnet. Læs mere
Af Søren Gade
28.05.20, 13:00
Danskerne skal ikke betale for de gældsproblemer, som EU’s sydeuropæiske lande kæmper med – og som ikke er skabt af coronakrisen. Vi skal hjælpe de trængte lande. Men uden at blive til grin for egne penge. Læs mere
Af Jens Kindberg
27.05.20, 12:19
Lad os stoppe mudderkastningen, Uhrskov, og i stedet debattere, hvorfor borgerlige bør tage afstand til Generation Identitær. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
27.05.20, 09:34
Generation Identitær er aldrig fanatiske, de er realistiske og har nu præsenteret et gennemarbejdet forslag til remigration. Læs mere
Af Isabella Arendt
27.05.20, 09:33
Af hensyn til smittefaren er der mange steder indført minimumsnormeringer, selvom “Børnenes Statsminister” ikke mener, det er vigtigt. Vores børn trives som aldrig før og pædagogerne har fået ordentlige forhold. Tænk, hvis man kunne tage hensyn til børnenes trivsel også efter krisen? Men det tror jeg ikke, “Børnenes statsminister” har planer om. Læs mere
Af Nauja Lynge
26.05.20, 18:13
De fleste er med på nedlukningen, men nu må det være tid at kræve svar: Hvem anbefalede at lukke Danmark ned?   Læs mere
Af Peter Kofod
26.05.20, 11:41
Først den ene vej og så den anden vej. Det synes at være logikken bag den konservative stemmeafgivelse de sidste to måneder. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
26.05.20, 10:31
Vi betaler til en radio, ingen mennesker lytter til. Træk stikket på Radio Loud og giv os Radio24Syv tilbage Læs mere
Af Henrik Højlund
25.05.20, 19:46
Vi er en del, der hele tiden har rumlet med en skepsis overfor nedlukningen, fordi vi mere eller mindre intuitivt har anet, at den på den lange bane kunne koste langt mere, end det ville have kostet, hvis vi havde beholdt en del af samfundsåbenheden. Læs mere