Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Bliver partiet Fremads skæbne også Venstres skæbne?

For det liberale Danmark er det nye parti Fremad en dårlig nyhed. Med endnu en partidannelse på den borgerlige fløj er den store vinder Mette Frederiksen.

Hvad betyder det for dansk politik, at et folketingsmedlem skifter parti for fjerde gang?

Hvad betyder det, at en folkevalgt for altså tredje gang forlader sine vælgere?

Mit svar er, at Simon Emil Ammitzbøll-Billes partiskift ikke ændrer noget i det nuværende Folketing. Bille vil være så optaget af at være med, hvor der forhandles og være med i politiske aftaler, at hans såkaldte værdiliberalisme vil være henvist til festtalerne, hvor den ikke kommer i konflikt med hans praktiske politik på Christiansborg.

Det er godt set, at han finder det ledige standpunkt om retssikkerhed, der burde være Venstres grundlæggende fundament.

Desværre puffer partiskiftet utvivlsomt til politikerleden. De i forvejen utilfredse vælgere vil blive bekræftet i den opfattelse, at man ikke kan fæste lid til politikere. En del af de mange politiske flakkere blandt borgerlige vælgere vil til gengæld i øjeblikket glædes over, at der bliver yderligere en vare på hylderne i det politiske supermarked. Men fire år er lang tid. Mange potentielle vælger vil tabe pusten inden næste valg, og hvem vil tro, at Ammitzbøll-Bille til den tid vil være i stand til at samarbejde i et parti?

For det liberale Danmark er dannelsen af det nye parti Fremad en dårlig nyhed. To partier til højre for midten samlede ikke tilstrækkeligt med vælgere til at komme i Folketinget ved valget i sommer.

Man skal ikke være nogen stor profet for at forudse et endnu større stemmespild i blå blok ved næste valg.

Der sidder et godt hoved på Simon Emil, og han kan være en fremragende taler. Det er godt set, at han finder det ledige standpunkt om retssikkerhed, der burde være Venstres grundlæggende fundament. Spørgsmålet er imidlertid, hvor meget man skal tro en politiker, der ikke sagde til og fra som minister, da hans mening havde betydning. Ikke desto mindre skal Venstre passe alvorligt på.

Venstres landsmøde har med stort flertal og helt åbne øjne valgt en næstformand, der så sent som i denne uge pralede af, at hun på sin iPad har Muhammed-tegningerne som baggrundsbillede. En næstformand, der gentagne gange jublende har ladet sig fotografere med en lagkage med lys for igen og igen at demonstrere sin glæde over, at hun har gjort tilværelsen vanskeligere for verdens nødstedte. Ingen tvivl om, at en del vælgere, der trofast i mange år har stemt på Venstre, og som netop sætter retssikkerhed, frihed, frisind og anstændighed højt, vil være fristet af Ammitzbøll-Billes forsikringer om, at han vil styrke retssikkerheden og det liberale frisind og udsyn.

Hvis Ammitzbøll-Bille frister Venstre-folk, skyldes det bl.a., at et stort flertal på Venstres landsmøde højlydt hyldede en næstformand med ekstreme udlændingepolitiske synspunkter. En næstformand, som igen og igen demonstrerer en umættelig trang til at forhåne mindretal i Danmark. Dermed har Venstre selv skabt en akilleshæl, der kan blive farlig for partiets fremtid.

Det kan vise sig, at Ammitzbøll-Bille mere end Venstre selv er i pagt med de Venstrerødder, der længes efter en politik, der praktiserer frisind og retssikkerhed.

Jeg tror slet ikke, at den usaglige og fremmedfjendske politiks succes har en lang fremtid foran sig. De unge etniske danskere, er opvokset med skolekammerater fra alverdens lande. Vi vænner os til, at f.eks. læger og sygeplejerske har aner i udlandet. På Rigshospitalet i Glostrup er de skinnende hvide religiøse tørklæder sammen med den hvide kittel slet ikke mere noget særsyn.

Uanset Ammitzbøll-Billes og partiet Fremads fremtid er vinderen under alle omstændigheder Mette Frederiksen og hendes sammenspiste lille loge af ensrettede partikammerater, der regerer landet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
22.11.19, 12:30
Det er så fristende at tro, at vi kan tie antisemitismen ihjel. Det kan vi ikke – og det skal vi ikke. Og handlingsplaner er ikke nok. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
22.11.19, 10:44
Alle de store, fine ord om klima fra regeringen ender i ingenting. Læs mere
Af Signe Munk
21.11.19, 14:30
Det er oplagt at integrere klimaet i alle uddannelser. For det berører alle områder – og klimaet kommer kun til at fylde endnu mere. Læs mere
Af Isabella Arendt
21.11.19, 13:19
Kampen om Sjælsmark stod længe og hårdt. Alt for mange år har børn været fanget i fængselslignende forhold og hvor deres trivsel og psyke langsomt er ødelagt. Det er dog ikke hele krigen, der er vundet. Læs mere
Af Jens Kindberg
21.11.19, 11:32
For nylig udskød EU optagelsesforhandlingerne med Nordmakedonien og Albanien på grund af Mette Frederiksen. Læs mere
Af Søren Gade
20.11.19, 08:55
Det er ikke rimeligt, at borgere fra andre EU-lande efter én måneds arbejde i Danmark kan få fuld adgang til danske dagpenge og tage dem med til hjemlandet i op til seks måneder. Jeg mener, at danske velfærdsydelser tilhører danskerne. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.11.19, 23:03
Vi kender alt for lidt til hinanden indenfor Rigsfællesskabet Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.11.19, 22:28
Venstres formand har udtrykt sig stærkt problematisk på Venstres landsmøde. Læs mere
Af Peter Kofod
19.11.19, 09:27
Schengens grænsekontrol fungerer ikke, og folk kan let komme ind på falske visa. Alligevel bliver vi ved med at betro EU opgaven. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.11.19, 21:50
Hitler havde en skør pseudovidenskabelig teori om udbytning af arbejderne. Ligesom Marx. Læs mere