Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Den socialdemokratiske ensretning ruller videre

Partiets felttog mod friskolerne er en røst fra fortiden.

Det er som at høre en røst fra fortiden.

Socialdemokratiet er blevet rigtig socialdemokratisk:

  • Gammeldags
  • Dogmatisk
  • Kollektivistisk
  • Ensrettende
  • Frihedsundertrykkende
  • Indsnævret.

Inden for få dage er befolkningen blevet bekendt med, hvordan Socialdemokratiet ligesom i min barndom for mange år siden er vendt tilbage til ensretningen og ophævelsen af den enkeltes frihed. Også standsningen af digitaliseringen og dermed folkeliggørelsen af Grundtvigs tanker om frihed, som er danskernes fælles arv, viser den socialdemokratiske angst for friheden.

De frie skoler har altid ideologisk set været en torn i øjet på mange socialdemokrater, der dog selv har anvendt skolerne til deres børn. Men man er for fej til at sige det ligeud, at man ideologisk ønsker de frie skoler hen, hvor peberet gror.

I stedet kommer ministeren med alle mulige sidebegrundelser om økonomiske ressourcer. Så sig det dog rent ud, Rosenkrantz. Dette er jo et felttog imod de frie skoler styret af lige dele ideologi og lige dele uvidenhed.

De frie skoler er jo ikke blot for velhavere. De frie skoler er for de mange og for mangfoldigheden. Mange skoler er oprettet på tværs af politiske skillelinjer og ideologier, fordi den offentlige folkeskole blev nedlagt.

Det er så typisk for den socialdemokratiske ideologi, at digitaliseringen af Grundtvigs værker samtidig standses.

Grundtvig har præget vort frie tankesæt i generationer. Han inspirerede til de frie skoler og til opfattelsen af, at mennesket er af ånd. At ånd og hånd begge er vigtige dele af menneskelivet ud fra devisen, hvor der er ånd, er der frihed.

Socialdemokratiet demonstrerer i dag åndløshed og ufrihed. Socialdemokratiet vil tilbage til den fodformede skole og det fodformede menneske. Kultur og forskning skal være socialdemokratisk.

De Radikale ved tilsyneladende ikke, hvilket ben man skal stå på. Er partiet mon på vej tilbage til at blive slet og ret socialdemokratisk halehæng uden tanker for frihed?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Alex Vanopslagh
13.07.20, 17:09
Alle er forfærdede over sagen om stakkels demente Elses umenneskelige behandling, men de automatiske svar – flere penge og flere regler – vil næppe forhindre den slags sager i at opstå. Der er brug for et nybrud, hvor borgeren kommer før systemet. Læs mere
Af Louis Jacobsen
12.07.20, 20:53
Til efteråret planlægges det at hæve pensionsalderen yderligere, men det går ikke. Læs mere
Af Gitte Seeberg
12.07.20, 09:28
Når en regering griber til så omfattende og indgribende foranstaltninger som forsamlingsforbud, mulighed for at tvangsvaccinere borgere, tvangslukning af store dele af erhvervslivet og neddrosling af medier som TV 2 og DR og grænselukninger, så skal beslutningerne kunne retfærdiggøres og forsvares. Lad os komme tilbage til normale retstilstande nu. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.20, 16:35
Den totalitære techgigant tåler ikke ytringsfrihed. Læs mere
Af Mikael Jalving
11.07.20, 11:00
Biologi betyder også noget, og tak for det. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
11.07.20, 10:21
Vi bliver nødt til at forholde os til, om udlændinge skal bestemme, hvem der må være i Danmark. Læs mere
Af Marie Høgh
10.07.20, 16:30
Det er bekymrende, at det eneste, der kan samle borgerligheden, er kampen mod islam. For hvis der er noget, vores egen kultur har brug for, er det et selvopgør. Læs mere
Af Martin Ågerup
09.07.20, 16:51
Sidste blog i sommerserien: Sådan kan de borgerlige trække Danmark i en blå retning Læs mere
Af Peter Kofod
09.07.20, 15:20
Angela Merkel risikerer at ødelægge Europa med sin planlagte reform af EU´s asylpolitik. Hendes "wir schaffen das"-politik spøger stadig. Læs mere