Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi har folkestyre i Danmark. Vi har hverken ministerstyre eller spindoktorstyre!

Den politiske debat er nerven i demokratiet. De opgaver, der skal løses for Danmark, er som oftest komplicerede og kræver både debat og omtanke.

Føljetonen om uenighederne i Venstres folketingsgruppe har stjålet mange overskrifter og tv-tid.

De mange indslag har hverken gavnet Venstre eller borgernes opfattelse af det politiske arbejde i al almindelighed. Tilliden til politikerne svækkes, hvis personstridigheder står i vejen for det politiske arbejde.

Ingen ønsker mere end jeg en politisk debat – også internt i partierne. Men ingen personfnidder, tak.

Den politiske debat er nerven i demokratiet. De opgaver, der skal løses for Danmark, er som oftest komplicerede og kræver både debat og omtanke.

Danske vælgere foretrækker samarbejde over midten. Et flertal har stemt på de to statsministerpartier. Der er ikke flertal i rød blok. Mette Frederiksen har været nødt til at tælle Det Radikale Venstre med for at opnå regeringsmagten. De partier, der sammen har skrevet det såkaldte forståelsespapir, spænder altså meget vidt.

Ingen ønsker mere end jeg en politisk debat – også internt i partierne. Men ingen personfnidder, tak.

Til gengæld har man sjældent set så snæver en sammensat regering og et så snævert og sammenspist spindoktorkorps. ”Det bliver i familien,” kunne man sige om den lille røde klike, der nu lukker sig om sig selv på Slotsholmen. Her bliver næppe nogen form for intern politisk debat. Mor bestemmer, og mor har nøje udvalgt ministre og spindoktorerer, hentet fra den lille kreds af DSU-veteraner og lønnede partifunktionærer.

Antallet af spindoktorer er i top. Det samme er spindoktorernes løn. I partiet, der altid taler om lighed, går der op til fire socialdemokratiske ufaglærte arbejderlønninger på en spindoktorløn.

Sammensætningen af de nye magthavere på Slotsholmen – ministre/spindoktorer – viser, at ensretning er varemærket.

Nu er det imidlertid værd at minde om, at kliken på Slotsholmen er underordnet Folketinget.

Vi har folkestyre i Danmark. Vi har hverken ministerstyre eller spindoktorstyre!

Folketingets 179 folkevalgte medlemmer er i princippet 179 individuelle arbejdspladser. Medlemmerne er alene bundet af deres overbevisning. Men de er valgt på partilister og har et bagland i deres respektive partier.

I Venstre – og vel også i andre partier – er partiet meget mere end folketingsgruppen.

Det er, som om medierne i den seneste tid har glemt, at Venstres statsministerkandidat og partiets næstformand ikke vælges af folketingsgruppen, men af Venstres delegerede på Venstres landsmøde.

Det er meget underligt at mærke, hvor lidt medierne ved og interesserer sig for det politiske bagland, der opstiller kandidater til valgene, og som hvert år vælger Venstres formand og næstformand.

Det er naturligt at fokusere på Venstres folketingsgruppe, men det må altså understreges, at det ikke nytter at blive ved med at spørge MF’erne, om hvem der skal være Venstres næstformand. Det er helt suverænt de mange partimedlemmer, der i det daglige knokler og gør en kæmpeindsats for det danske folkestyre, som sender deres repræsentanter til landsmødet, hvor formand, næstformand og hovedbestyrelse vælges. Og der er vel at mærke ikke noget delt formandskab. Der er én formand, én næstformand og én hovedbestyrelse.

Jeg kan godt forstå, at medierne synes, at det er sjovere at fokusere på Lars Løkke, Kristian Jensen og Claus Hjorth og andre kendisser end på den mange ukendte partimedlemmer.

Men det er altså partiets landsmøde, der bestemmer, hvem der skal lede partiet Venstre, og som vedtager Venstres partiprogram, som tusinder af medlemmer brænder for og hele tiden arbejder for.

Svarene på de omtalte personspørgsmål må de utålmodige journalister altså vente med, indtil Venstre afholder landsmøde.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
18.02.20, 12:03
Man er ikke ”krænkelsesparat”, fordi man kritiserer noget for at være dumt eller skadeligt. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
18.02.20, 07:55
Hvis vi vil komme fattigdommen i Danmark til livs, må vi anerkende, at den også eksisterer blandt ungdommen. Første skridt er at opgøre den, så studerende regnes med; det næste er at fordoble SU’en - og så skal boligerne være til at betale. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.02.20, 07:17
Dyr mad er en bekvem måde, man kan udvise sit kulturelle mereværd Læs mere
Af Nauja Lynge
17.02.20, 19:08
Socialdemokraterne har bygget en usynlig, men meget høj mur omkring regeringen, som før eller senere bryder sammen. Og når den gør det, bliver det umuligt at bygge den op igen! Læs mere
Af Marie Høgh
17.02.20, 18:19
Intet føles så godt, som at lune sig ved andres åndløshed, tomme bogreoler og manglende dannelse. Reality-genren er fordummende, men den er ikke dum. Nej, den næres af, at den rammer noget fuldstændig grund- eller urmenneskeligt, nemlig vores umiddelbare selvoptagethed og selvretfærdighed. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.02.20, 16:43
Uhrskov og Jalving ser spøgelser: SAS vil ikke afskaffe Danmark Læs mere
Af Mathias U. Vinholt
17.02.20, 11:33
På tværs af tre nordiske ungdomsfagforbund siger vi klart: Hvis EU-Kommisionen ønsker er at sikre de europæiske arbejderes levevilkår, så er en lovbestemt mindsteløn det kortsigtede valg. Lad os i stedet satse på organisering og europæisk solidaritet! Læs mere
Af Mikael Jalving
17.02.20, 11:20
Hvordan kunne det gå så galt i Sverige? Læs mere
Af Katrine Winkel Holm
17.02.20, 08:01
Det er helt galt, når sønderjydernes berømte protestsang "Det haver så nyeligen regnet" skrives om af Sigurd Barrett, fordi Grænseforeningen skammer sig over den. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.02.20, 22:07
Meget sigende havde heller ingen andre af de andre vestlige deltagere i München fattet noget, om end af lidt andre grunde. Læs mere