Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Vi har folkestyre i Danmark. Vi har hverken ministerstyre eller spindoktorstyre!

Den politiske debat er nerven i demokratiet. De opgaver, der skal løses for Danmark, er som oftest komplicerede og kræver både debat og omtanke.

Føljetonen om uenighederne i Venstres folketingsgruppe har stjålet mange overskrifter og tv-tid.

De mange indslag har hverken gavnet Venstre eller borgernes opfattelse af det politiske arbejde i al almindelighed. Tilliden til politikerne svækkes, hvis personstridigheder står i vejen for det politiske arbejde.

Ingen ønsker mere end jeg en politisk debat – også internt i partierne. Men ingen personfnidder, tak.

Den politiske debat er nerven i demokratiet. De opgaver, der skal løses for Danmark, er som oftest komplicerede og kræver både debat og omtanke.

Danske vælgere foretrækker samarbejde over midten. Et flertal har stemt på de to statsministerpartier. Der er ikke flertal i rød blok. Mette Frederiksen har været nødt til at tælle Det Radikale Venstre med for at opnå regeringsmagten. De partier, der sammen har skrevet det såkaldte forståelsespapir, spænder altså meget vidt.

Ingen ønsker mere end jeg en politisk debat – også internt i partierne. Men ingen personfnidder, tak.

Til gengæld har man sjældent set så snæver en sammensat regering og et så snævert og sammenspist spindoktorkorps. ”Det bliver i familien,” kunne man sige om den lille røde klike, der nu lukker sig om sig selv på Slotsholmen. Her bliver næppe nogen form for intern politisk debat. Mor bestemmer, og mor har nøje udvalgt ministre og spindoktorerer, hentet fra den lille kreds af DSU-veteraner og lønnede partifunktionærer.

Antallet af spindoktorer er i top. Det samme er spindoktorernes løn. I partiet, der altid taler om lighed, går der op til fire socialdemokratiske ufaglærte arbejderlønninger på en spindoktorløn.

Sammensætningen af de nye magthavere på Slotsholmen – ministre/spindoktorer – viser, at ensretning er varemærket.

Nu er det imidlertid værd at minde om, at kliken på Slotsholmen er underordnet Folketinget.

Vi har folkestyre i Danmark. Vi har hverken ministerstyre eller spindoktorstyre!

Folketingets 179 folkevalgte medlemmer er i princippet 179 individuelle arbejdspladser. Medlemmerne er alene bundet af deres overbevisning. Men de er valgt på partilister og har et bagland i deres respektive partier.

I Venstre – og vel også i andre partier – er partiet meget mere end folketingsgruppen.

Det er, som om medierne i den seneste tid har glemt, at Venstres statsministerkandidat og partiets næstformand ikke vælges af folketingsgruppen, men af Venstres delegerede på Venstres landsmøde.

Det er meget underligt at mærke, hvor lidt medierne ved og interesserer sig for det politiske bagland, der opstiller kandidater til valgene, og som hvert år vælger Venstres formand og næstformand.

Det er naturligt at fokusere på Venstres folketingsgruppe, men det må altså understreges, at det ikke nytter at blive ved med at spørge MF’erne, om hvem der skal være Venstres næstformand. Det er helt suverænt de mange partimedlemmer, der i det daglige knokler og gør en kæmpeindsats for det danske folkestyre, som sender deres repræsentanter til landsmødet, hvor formand, næstformand og hovedbestyrelse vælges. Og der er vel at mærke ikke noget delt formandskab. Der er én formand, én næstformand og én hovedbestyrelse.

Jeg kan godt forstå, at medierne synes, at det er sjovere at fokusere på Lars Løkke, Kristian Jensen og Claus Hjorth og andre kendisser end på den mange ukendte partimedlemmer.

Men det er altså partiets landsmøde, der bestemmer, hvem der skal lede partiet Venstre, og som vedtager Venstres partiprogram, som tusinder af medlemmer brænder for og hele tiden arbejder for.

Svarene på de omtalte personspørgsmål må de utålmodige journalister altså vente med, indtil Venstre afholder landsmøde.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Gitte Seeberg
23.09.19, 08:43
Jeg kender ingen andre, altså bortset fra mine gamle politikervenner, der ikke må tage et job i bestemte brancher, uden man bliver forarget. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.09.19, 06:32
Det er kun de venstreorienterede og de liberale, som drømmer om mere mangfoldighed, frihed og flere penge. Læs mere
Af Ane Liebing Grøngaard
21.09.19, 10:16
Jeg håber, at alvoren efterhånden er sunket så meget ind, at vi må kalde en spade for en spade og sige højt, at vi er bange for fremtiden. Også selv om vi ødelægger den gode stemning. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.09.19, 23:19
Monopolvirksomheden er en del af den nye totalitære orden. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.09.19, 14:59
Den gode nyhed er, at det kan forhindres med to byggesten. Læs mere
Af Andreas Høstgaard Poulsen
20.09.19, 14:16
I mange andre medlemslande vajer det europæiske flag side om side med det nationale og regionale flag. Det symboliserer tydeligt, at vi alle er en del af forskellige fællesskaber, men at disse fællesskaber ikke udelukker hinanden. Læs mere
Af Anna Thygesen
20.09.19, 11:00
Det er stadig jungleloven, der hersker i 3F – selv om de påstår noget andet. Og med deres arrogante attitude ender fagforeningen på Arbejdermuseet. Læs mere
Af Jens Kindberg
20.09.19, 10:51
Og det ændres ikke nævneværdigt med indgrebet den 19. september. Læs mere
Af Camilla Burgwald
20.09.19, 10:10
Forestil dig, at lade dine indre dramaer udspille sig med nationen som publikum. Mens du forsøger at lede landet. Jeg har selv været i politik og ved af erfaring, at der kan være meget mere på spil end rene politiske målsætninger.  Læs mere
Af Signe Munk
19.09.19, 17:32
Vi skal turde tage livtag med alkoholkulturen for de unge og for hinanden. Læs mere