Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Tesfaye klarede vridemaskinen flot. Gid andre tog ved lære af ham

Integrationsministeren skal have ros for at stå fast. Jeg udtrykker et lønligt håb om, at ministeren i fremtiden holder fast i, at han ikke udtaler sig om fakta, han ikke kender, og konsekvenser, han ikke har gennemtænkt.

Knebent var blækket tørt, før journalister og enkelte politikere, der hverken er eksperter i fransk eller udlændingeret eller er i besiddelse af dybere kendskab til den konkrete sag, var helt oppe i det røde felt af sensationslyst:

”Tusinder af sager skal genoptages.”

Det, som journalister og politikere straks gjorde sig kloge på, var, hvilke konsekvenser der kan drages af en EU-afgørelse om, hvorvidt tilknytningskravet i udlændingeloven er i overensstemmelse med EU-retten. Det er det ikke, mener altså EU-Domstolen, der har udtalt sig på foranledning af Østre Landsret, der behandler en sag om familiesammenføring.

Det nye var imidlertid, at ministeren få timer efter domsafsigelsen slet ikke havde nogen mening. Tålmodigt og venligt forklarede han igen og igen sensationslystne journalister, at han først skulle studere dommen nærmere og overveje dens konsekvenser.

Integrationsminister Mattias Tesfaye slap naturligvis ikke for at komme i mediernes vridemaskine.

Det nye var imidlertid, at ministeren få timer efter domsafsigelsen slet ikke havde nogen mening. Tålmodigt og venligt forklarede han igen og igen sensationslystne journalister, at han først skulle studere dommen nærmere og overveje dens konsekvenser, før han ville udtale sig.

Det var velgørende at høre en politiker, der ikke bare gør sig klog på en sag, han ikke har haft mulighed for at sætte sig ind i. Kendsgerningen er nemlig, at det tager tid og kræver mange drøftelser i embedsværket, før der kan drages en klar konklusion.

Dertil kommer, at der jo slet ikke er tale om en endelig dom, men en afgørelse, som Landsretten har bedt om forud for afsigelse af dom i en konkret familiesammenføringssag.

Journalisternes påstande om, at masser af sager skal genoptages, er kun med til at skabe måske uberettigede forventninger for en masse mennesker, der har fået afslag på familiesammenføring.

Sagen er jo, at de, der har fået afslag på grund af tilknytningskravet, ikke nødvendigvis står til at få en opholdstilladelse. Der kan være så mange andre betingelser, som ikke er opfyldt.

Og mon ikke også det vil være naturligt at undersøge, om hele sagens usædvanlige forløb drejer sig om proformaægteskab.

En tyrk gifter sig med en landsmand og lader sig skille for derefter at indgå ægteskab med en tysker i Danmark, hvilket ægteskab udløser en opholdstilladelse. Derefter lader tyrkeren sig skille og gifter sig igen med kone nummer et.

Man kan ikke bebrejde de danske myndigheder, hvis de nærmere undersøger, om den tyrkiske mand i virkeligheden har giftet sig med en herboende EU-borger for at erhverve opholdstilladelse, så han derefter ved at lade sig skille og igen gifte sig med kone nummer et kan få den tyrkiske kone og flere børn familiesammenført i Danmark.

Se, alle disse mellemregninger, som minister og embedsmænd er nødt til at gennemtænke, interesserer ikke de journalister, der aner en sensation i budskabet om, at tusinder af sager skal genoptages.

Den nyslåede integrationsminister Mattias Tesfaye var langt klogere. Han havde lyttet til de råd, han helt tydeligt havde fået fra sine embedsmænd i Integrationsministeriet og måske også i Justitsministeriet.

Stor ros til Tefaye, fordi han klarede ilddåben.

Jeg udtrykker et lønligt håb om, at ministeren i fremtiden holder fast i, at han ikke udtaler sig om fakta, han ikke kender, og konsekvenser, han ikke har gennemtænkt. Gid alle andre i regering og folketing tager ved lære af Tesfaye.

Det bliver naturligvis noget vanskeligere for den hurtige og letfærdige tjubangjournalistik. Til gengæld vil det gavne både den mere grundige journalistik og kvaliteten i den offentlige debat, om der tænkes, før der tales.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Gitte Seeberg
25.08.19, 20:09
Hvad der er rigtigt og forkert i aviserne, skal nok tages med et vis forbehold. Når magtkampene virkelig raser, er alle involverede ambassadører eller soldater om man vil, for de forskellige interesser og fløje, der er i et parti. Læs mere
Af Mikael Jalving
25.08.19, 06:05
I det 21. århundrede sætter narcissismen verdensrekord hver eneste dag. Læs mere
Af Mathias U. Vinholt
23.08.19, 18:24
Manglen på faglært arbejdskraft er en tikkende bombe under vores velfærdssamfund. Hvis vi vil have flere unge til at vælge erhvervsskolerne, så skal der snart andre indsatser end Facebook-kampagner og busreklamer op af værktøjskassen. Læs mere
Af Casper Hedegaard
23.08.19, 13:34
Jakob Ellemann-Jensen er udråbt til favorit som næste næstformand for Venstre, men måske har Inger Støjberg i virkeligheden det bedste kort, når det kommer til stykket. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.08.19, 12:42
Og han siger, at vi skal finde os i det, når bare det sker langsommere. Læs mere
Af Rune Lund
23.08.19, 11:01
Den tidligere regering har helt bevidst undladt at tilføre de nødvendige midler til Skatteforvaltningen, fordi den hellere ville bruge penge på at sætte skatten ned for de rigeste. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
23.08.19, 10:46
I dag er det 30 år siden, at balterne tog hinanden i hånden fra Vilnius til Tallinn Læs mere
Af Anna Thygesen
23.08.19, 10:30
Vi kender jo alle udtrykket ”magt korrumperer”, og der er altså et eller andet om snakken. Læs mere
Af Signe Munk
22.08.19, 14:05
Især unge i udsatte positioner bliver ofre for kviklånene. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.08.19, 22:11