Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Europa er dig og mig

”Nede i Europa” eksisterer ikke. Vi er Europa.

Valget til Europa-Parlamentet i morgen er mindst lige så vigtigt som folketingsvalget.

Det er os, vælgerne, der giver vores folkevalgte i EU-Parlamentet mandatet og dermed legitimiteten til at arbejde for Europas og dermed for Danmarks fremtid.

Vi danskere bryster os af at være de fremmeste demokrater. Vi vil gerne være forbilleder for andre. Derfor tager vi ansvar på os og stemmer i morgen og viser resten af EU, at vi virkelig er et gammelt demokrati, hvis borgere står vagt om stemmeretten. Den stemmeret, som mange af vores europæiske venner først har opnået inden for den seneste menneskealder.

I livet og i politikken gælder det om altid at være med, hvor beslutningerne træffes, frem for at se passivt til, at andre træffer de beslutninger, som alligevel får betydning for os.

I livet og i politikken gælder det om altid at være med, hvor beslutningerne træffes, frem for at se passivt til, at andre træffer de beslutninger, som alligevel får betydning for os.

Blandt andet derfor er vi med i EU. Stod vi udenfor, ville det europæiske samarbejde gå videre uden os. Der ville alligevel blive truffet beslutninger med betydning for os, som vi blot ikke havde indflydelse på.

Det siger sig selv, at Danmark ved at stå alene hverken løser klimaproblemer, plasticforureningen i verdenshavene, flygtningeproblemerne eller den grænseoverskridende terror og anden international kriminalitet.

Økonomisk gør fællesskabet os stærke og giver Danmark store og meget håndgribelige fordele. I EU er vi med i verdens største frihandelsområde.

EU-samarbejdet har imidlertid også helt andre vitale fordele for et lille land som Danmark end de økonomiske fordele og fordelene ved samarbejdet imod terror og for et bedre klima.

Indgåelsen af Romtraktaten for mere end 60 år siden markerer intet mindre end et vendepunkt i Europas historie. Det er slut med 1.000 års næsten uafbrudte og opslidende krige mellem de europæiske stater. Gamle fjender samarbejder i dag side om side i EU-Parlamentet, kommissionen og ministerrådet, medens andre kontinenter er plaget af krig, konflikter og fattigdom.

Det europæiske samarbejde har skabt fred i Europa. Det er intet mindre end en historisk sensation, som de færreste tænker over i det daglige.

Det burde vi tænke over. For fred i frihed er ikke en selvfølge, men tværtimod en mangelvare i store dele af verden.

Jeg er født under Anden Verdenskrig. Jeg har som barn rejst gennem Europa, der stadig bar tydelige tegn på krig og ødelæggelse.

Jeg har fløjet ind over Berlin så sent som i 1988 og set monumentet over russernes syge tanke om, at vestberlinerne skulle spærres inde. Synet af muren rundt om hele byen glemmer jeg aldrig.

Langt mindre glemmer jeg det synlige jerntæppe af pigtråd og vagttårne, der i bogstavelig forstand delte Europa i to.

Synet af muren og jerntæppet har præget mig for livet. Muren og jerntæppet var de helt håndgribelige beviser på den undertrykkelse, der fandt sted af folkeslag, der boede i lande, som var og er en del af min europæiske identitet.

Disse synlige tegn gav min egen frihed et helt nyt perspektiv. Jeg kunne ikke tage hverken freden eller friheden for givet.

Det er ikke engang 30 år siden, at Muren faldt. Vi var alle i ekstase af begejstring.

Siden er det meste af det gamle Europa fra før Anden Verdenskrig forenet i et EU, der bygger på personers og varers frie bevægelighed.

Men heller ikke i dag kan vi tage freden, friheden og langt mindre velstanden som en selvfølge.

Oven i andre landes krig og fattigdom har vi fået store globale klimaudfordringer, der truer klodens overlevelse.

Alene et stærkt Europa, der også i klimaspørgsmålet ifører sig førertrøjen, og som står sammen, kan bane vejen til klodens overlevelse.

Det er da nok en stemme værd.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
{"DriveBy-Authorized": 10900489,"DriveBy-NotAuthorized": 10900490,"Returning-Authorized": 10900493,"Returning-NotAuthorized": 10900497,"Fan-Authorized": 10900500,"Fan-NotAuthorized": 10900508,"Default": 10900490}