Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kære politikere, vi længes efter, at I deler jer efter anskuelser

Partierne må genfinde kompasset og afstikke en kurs. Stop med at rende efter hinanden og overbyde hinanden, så vi ikke ved, hvem der er røde, og hvem der er blå.

Intet regeringsdueligt parti fortjener ros for valgkampens første uge.

Rødt og blåt flyder sammen med daglige nye standpunkter eller gamle travere i flottere indpakning.

Til gengæld er der nærmest larmende tavshed om partiernes grundværdier. Det er som i et auktionshus. Overbud følger på overbud.

Venstre lover mere velfærd til i alt 69 mia. kr. I modsætning til Socialdemokratiet dog uden en urealistisk velfærdslov og uden skatteforhøjelse. Tværtimod lover statsministeren da heldigvis skattestop.

Kritik for sit regnestykke slipper Lars Løkke imidlertid ikke for. Gentagelserne i P1 er uendelige. Også den gentagne messen fra statsministerens tro væbner, innovationsminister Sophie Løhde: »Jamen, statsministeren havde jo sagt, at beløbet var akkumuleret,« er hendes bidrag.

”Akkumuleret”? Tal dog dansk, så vi får lyst til at høre efter.

Børnenes selvudråbte minister, Mette Frederiksen, der længe har tilsluttet sig politikken om at gøre livet surt for børnene på asylcentrene, vil i valgkampens hede pludselig forbedre asylbørnenes vilkår en lillebitte-bitte smule. Og minsandten følger nogle borgerlige politikere trop.

Det ender vel med, at Støjberg må bide i det sure æble og affinde sig med bare nogenlunde anstændige forhold for de arme asylbørn.

Det er vanskeligt at finde ud af, hvem Thulesen Dahl er kæreste med. Engang kunne Lars Løkke være sikker på Tulles trofasthed. Men så blev Tulle varm på Mette Frederiksen.

Efter DF’s tilbagegang i meningsmålingerne kølnedes kærligheden til Mette Frederiksen. DF bestemte sig for at være blå.

Nu er vi i valgkamp, og pludselig inkluderer Tulle SF’s Pia Olsen Dyhr i sit harem. De to er enige om at lokke de ældre med mere valgflæsk.

Flerkoneriet er sikkert ment som en helgardering. Men hvad er egentlig DF’s politiske kurs? Er det den blå Pia eller den røde Pia, der betyder mest i det pressede Dansk Folkeparti?

Samtidig med affæren med Pia Olsen Dyhr søger partiet at udkonkurrere det yderste højre med ultimative krav om permanent grænsekontrol og asylstop.

De Radikale vil slet ikke lege med nogen, der samarbejder med DF, men surmuler i egen ophøjede isolation, uden at vi rigtigt ved, om partiet overhovedet vil noget.

Jo mindre klarhed, jo flere overbud og skift i politikken, og jo flere ultimative krav, jo mere trætte og ligegyldige bliver vælgerne.

Kære politikere. Sig dog, hvad I selv står for, så vi kan se, at vi har et klart valg.

Vi længes efter, at I deler jer efter anskuelser i de store spørgsmål. Stop med at rende efter hinanden og overbyde hinanden, så vi ikke ved, hvem der er røde, og hvem der er blå.

Vi længes efter statsmænd og -kvinder, der har et synligt værdigrundlag, der afspejler sig i de politiske meldinger og den førte politik. Vi længes efter personligheder, der har mod til at stå fast også i stormvejr.

Del jer efter anskuelser. Vel at mærke anskuelser, der er fri og ubundne af populisme, spindoktorerne og alle deres smarte og dyre tricks. Frigør jer for alle kommentatorernes kandestøberier om en bogstavleg, der ikke hører hjemme i valgkampen.

Fortæl os jævnt og klart, hvad netop jeres parti vil med Danmark de næste fire år. Fortæl os, hvilke værdier der styrer jer.

Det er, som om mange af jer totalt har mistet kompasset og dalrer hid og did, som vinden blæser.

Genfind kompasset.

Sæt kursen.

Vis mod til at følge kompasretningen.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Valgdebat

Marie Krarup: Danmark kan være væk om 100 år

Marie Krarup
Lader vi være med at vogte grænserne, og lader vi endnu flere migranter fra muslimske lande bosætte sig i landet, vil vi få et islamiseret land, der kommer til at adskille sig markant fra det land, vi kender i dag.

Debat: Det borgerlige Danmark tabte

Peder Bjerregaard
Når ”gevinstmaksimering” sættes over mennesker og klima, så siger vælgerne stop!
{"DriveBy-Authorized": 11836360,"DriveBy-NotAuthorized": 11836360,"Returning-Authorized": 11836360,"Returning-NotAuthorized": 11836360,"Fan-Authorized": 11836360,"Fan-NotAuthorized": 11836360,"Default": 11836360}