Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Mange misunder os vores valg, som nogle politikere ser som en straf eller en ulejlighed

Mange folkeslag drømmer om frie valg og demokrati ligesom i Danmark.

Vi, der bebor de danskes øer, er egentlig nogle mærkelige og af og til utaknemmelige væsener, der betragter det dyrebare som en selvfølge.

Knebent har statsminister Lars Løkke Rasmussen udskrevet folketingsvalget, før alle de professionelle og velbetalte kommentatorer og politikere er ved at falde over hinanden for at promenere deres meninger om valgdatoen.

Tænk, at man skulle høre den politiske ordfører for Socialdemokratiet, Nicolai Wammen, besvære sig over, at vælgerne skal ulejliges med at stemme to gange, når statsministeren kunne have slået europaparlamentsvalget sammen med folketingsvalget. Ja, Dansk Folkepartis spidskandidat til EU-valget, Peter Kofod, taler i radioavisen onsdag ligefrem om, at man kunne nøjes med at ”forstyrre” vælgerne én gang.

Tænk sig, at Danmark anno 2019 er et land, hvor nogen overhovedet kan få den tanke, at det nærmest er at ulejlige og forstyrre vælgerne at bede dem gå til valgurnerne to gange efter udløb af valgperioder på henholdsvis fem og fire år.

Vi lader lige disse bemærkninger stå et øjeblik, medens vi tænker over, hvad de to politikeres udtalelser egentlig er udtryk for. Tænk sig, at Danmark anno 2019 er et land, hvor nogen overhovedet kan få den tanke, at det nærmest er at ulejlige og forstyrre vælgerne at bede dem gå til valgurnerne to gange efter udløb af valgperioder på henholdsvis fem og fire år.

Disse folkevalgte viser ringeagt for folkestyret, hvor de tværtimod burde opmuntre og få ikke mindst unge førstegangsvælgere og nye statsborgere til at føle stolthed over, at de to gange får adgang til at stemme.

Ude i den store verden er der hver dag mennesker, der sætter livet på spil for at opnå frie valg og demokrati. Faktisk er der kun få lande, hvor adgangen til at stemme ved hemmelige valg er så fri og let som i Danmark.

I USA skal man f.eks. selv registrere sig en måned før valget, for overhovedet at kunne udøve sin valgret. Og i Sverige producerede de politiske partier ved Stortingsvalget sidste år selv stemmesedlerne. Så kunne enhver i al offentlighed vælge den stemmeseddel, som han eller hun ville afgive stemme på. For at opnå en slags hemmelighed kunne den enkelte vælger tage alle partiers stemmesedler og smide alle undtagen én i papirkurven. Man forstår godt, at Sverige ved valget i 2018 var overvåget af internationale valgobservatører.

Vore forfædre kæmpede for og fik i 1849 én af verdens frieste forfatninger. Og lige siden har vi hejst Dannebrog på grundlovens fødselsdag, så vel som flaget er gået til tops på alle valgdage.

Men nu er der altså politikere, der i ramme alvor mener, at statsministeren burde slå valgdagene sammen for ikke at forstyrre vælgerne for meget.

Disse politikere betragter åbenbart den valgret, som mange misunder os, som en straf eller en ulejlighed.

Jeg er enig med statsministeren. De to valg drejer sig om forskellige aspekter i politikken, men der er en sammenhæng.

Derfor ønsker statsministeren to afstemningsdatoer og en længere og dybere debat, fremfor at bortrationalisere den ene valgdato og udskrive valget så sent, at valgkampen dårligt kommer i gang, før den er slut.

Statsministeren ønsker at gøre folketingsvalgdagen til en særlig fest på folkestyrets fødselsdag, hvor vi netop fejrer den grundlov, der giver os ret til overhovedet at stemme, og som sikrer os noget så sjældent i denne verden som helt uafhængige dommere, der ikke er politisk udnævnt.

På valgdagen er vi alle med til at bestemme, hvem der skal lede Danmark de næste fire år. Også den, der bliver på sofaen eller stemmer blankt påvirker valgresultatet ved at overlade indflydelsen til modstanderne.

Brug stemmesedlen.

Brug stemmesedlen med omtanke.

Stemmesedlen er dyrebar.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
{"DriveBy-Authorized": 10900489,"DriveBy-NotAuthorized": 10900490,"Returning-Authorized": 10900493,"Returning-NotAuthorized": 10900497,"Fan-Authorized": 10900500,"Fan-NotAuthorized": 10900508,"Default": 10900490}