Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kan retspolitikerne dog ikke lære at holde mund?

Det er utroligt, at politikere igen og igen udstiller deres uvidenhed og sjuskede arbejdsform.

I sidste uge faldt der dom i en stalkingsag ved Højesteret. Dommen lød, ligesom tidligere i byretten og i landsretten, på tre måneders betinget fængsel.

Det ville flere retsordførere ikke finde sig i. Utilfredsheden blev markeret, næsten inden blækket var tørt i Højesteret. Ikke ved indsigtsfulde og velargumenterede debatindlæg, men alene ved propagandistisk skrigeri.

Mange af Folketingets medlemmer, Danmarks justitsminister desværre indbefattet, tror nemlig fuldt og fast på, at jo højere de skriger op om højere straffe, jo flere stemmer får de selv ved folketingsvalget. Og det skal nok passe.

Men folketingsmedlemmer og ministre er ikke valgt til at gavne sig selv, men tværtimod til at styrke retssamfundet.

I stedet undergraves retssamfundet, når politikerne igen og igen viser mistillid til retssamfundets vigtigste institutioner, domstolene, ved at videregive et helt fejlagtigt indtryk af de domme, der afsiges.

De folkevalgte farer straks efter domsafsigelsen frem med udsagn, som er trukket i propagandaautomaten, og som bærer så tydeligt præg af uvidenhed.

De folkevalgte farer straks efter domsafsigelsen frem med udsagn, som er trukket i propagandaautomaten, og som bærer så tydeligt præg af uvidenhed.

Faktisk respekterer medierne de politikere, der tør sige, at de vil have tid til at studere en sag grundigt. Grundighed ville have afsløret den kendsgerning, at alle tre instanser, indbefattet domsmændene, som partifællerne selv udpeger, gjorde straffen betinget. Ja, ovenikøbet havde selv anklagemyndigheden i byretten påstået en betinget dom.

Og hvad var det så, der kunne ophidse de folkevalgte? Det var utvivlsomt ordene: betinget fængsel. Uha, det svarer jo slet ikke til den sædvanlige retorik på Christiansborg om, at alle forbrydere skal spærres inde, bures inde, opbevares bag lås og slå.

Dommen blev afsagt over en kvinde, man må tro, var vanvittig forelsket i en mand, som havde familie. Forholdet varede i fem år, hvorefter hun blev fyret på gråt papir. Ikke ved en samtale. Ikke med en begrundelse. Nej, en kvindes hele liv og forventning blev på et sekund knust med en sms. Sådan behagede det herren. Hun blev på et sekund kasseret. Psykisk påvirket var førtidspensionisten. Og ikke mindre psykisk påvirket blev hun. Ude af sig selv.

Følelserne handlede med hende. Hun ringede og mailede og gjorde alt for at komme i forbindelse med manden og hans familie. Trods tilhold og advarsler fra politiet, kunne hun ikke stoppe det. Mere end femhundrede henvendelser blev det til. Men alene ad elektronisk vej.

Manden opførte sig ynkeligt og lidet mandigt. Men i juridisk forstand var han offeret. Han og familien havde det rædselsfuldt, men kvinden, gerningsmanden, forbryderen, havde det ikke mindre frygteligt.

Det fremgår af dommen, at lovgrundlaget er overvejet nøje og refereret grundigt i den offentlig tilgængelige dom fra Højesteret. Dommen er meget konkret begrundet og bl.a. begrundet i kvindens psykiske forhold.

Hvad hjælper flere måneders indespærring, når kvinden i stedet kan komme under tilsyn og få hjælp fra Kriminalforsorgen, kan man spørge.

De lovgivere, der for flere generationer siden udformede principperne for straffens fastsættelse med mulighed for at tage hensyn til gerningsmandens konkrete forhold, var fremsynede. Og de forstod sig, ligesom domstolene med jurister og domsmænd, meget bedre på menneskelivet end den taktisk tænkende elite af partifunktionærer, der fra Christiansborg herser med borgere og domstole.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
26.05.19, 09:00
Multietnisk er i virkeligheden en eufemisme for den gradvise indtrængen af islamiske normer, vaner og forskrifter. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
25.05.19, 19:07
Hvornår begynder de selvudnævnte klimademonstranter at gøre noget for klima og miljø i deres eget liv? Læs mere
Af Martin Ågerup
25.05.19, 16:56
Socialdemokraternes skattestigninger rammer både pensioner og boligejere Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
25.05.19, 15:31
Hvad er Europa uden sine righoldige nationer? En stemme på Venstre er en stemme på ekstrem føderalisme. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
25.05.19, 08:34
”Nede i Europa” eksisterer ikke. Vi er Europa. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.05.19, 21:10
Der er kun opmuntrende tegn for danskerne og europæerne her to dage før valget til skinparlamentet i Bruxelles/Strasbourg. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.05.19, 14:04
Jeg bilder mig ind at forstå, hvad Rasmus Paludans protest er et symptom på: store forandringer i den sociale virkelighed. Hvis vi benægter dem, har vi for alvor et problem. Læs mere
Af Martin Ågerup
23.05.19, 10:17
Partiet har ekstreme standpunkter, som er uforenelige med retsstaten og danske værdier. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
22.05.19, 17:51
Uanset graden af virkning er det en politisk skandale af første rang. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.05.19, 14:15
Jeg troede, de var modstandere af hate speech. Læs mere