Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jungleloven hærger Ørestad Gymnasium. Forældre og skole bør skamme sig

Ansvaret for balladen på gymnasiet bør først og fremmest placeres hos rektor og den øvrige ledelse – og forældrene

Da jeg var integrationsminister, blev jeg inviteret til at diskutere integration med eleverne på et københavnsk gymnasium i et meget broget og blandet kvarter.

Flere hundrede elever var mødt op. Elevrådets formand bød velkommen. Elevrådet havde fastsat spillereglerne, som også jeg måtte rette mig efter.

Det var en meget, meget positiv oplevelse, der satte mig i højt humør og gav mig mange forhåbninger for ungdommen og integrationen.

Jeg blev spurgt, hvad jeg følte ved at blive budt velkommen af en elevrådsformand, der bar tørklæde. Jeg tøvede. Jeg havde rent ud sagt ikke tænkt over det. Heldigvis var der en elev, der råbte: »Du lagde slet ikke mærke til det?« Nej, sådan var det. Der var piger med tørklæde og piger uden tørklæde. Der var drenge og piger i alle hudfarver. Men det var komplet irrelevant for diskussionen, og jeg skjulte ikke, at jeg nød dette brogede skue af mangfoldighed.

Det var så umådelig positivt at møde så livlige og engagerede unge.

Jeg nød, at der blev gået til stålet. Jeg nød deres indsigt, ærlighed og ligefremhed, og de måtte finde sig i, at jeg svarede tilbage på samme måde.

Hverken Riisager eller Lilleør er små forsvarsløse lam, der angler efter beskyttelse, eller udstiller sig selv som ofre. Der er tale om to stærke kvinder, der ikke bare bøjer af.

Jeg har ikke tænkt over denne gode oplevelse i flere år, men den dukkede op, da jeg så videoen fra Ørestad Gymnasiet.

Når man skal vurdere det groteske forløb og den totale mangel på ledelse på Ørestad Gymnasium, er det værd at minde om, at hverken Riisager eller Lilleør er små forsvarsløse lam, der angler efter beskyttelse, eller udstiller sig selv som ofre. Der er tale om to stærke kvinder, der ikke bare bøjer af eller forlader valpladsen på grund af en smule larm.

At de to kvinder har følt sig tvunget til at forlade mødet, inden det overhovedet kom i gang, siger noget om, hvor ekstremt eleverne opførte sig.

Katrine Lilleør ramte hovedet på sømmet med udtalelsen: »Ledelsen greb ikke ind.« At TV 2 News i ”Presselogen” så bruger tid på at diskutere, om der virkelig blev kastet mønter, er totalt ligegyldigt.

Det er tydeligt, at ledelsen er ikkeeksisterende. Rektors ynkelige bortforklaringer i medierne efterlader tillige det indtryk, at begreber som ledelse og ledelsesansvar er ukendte begreber for ham.

At det i debatten fremføres som en undskyldning for ledelsen, at arkitekturen og den store trappe er uhensigtsmæssig, er helt ude i hampen.

Afgørende er, at de to kvinder følte sig tvunget til at forlade stedet, fordi elevernes opførsel var helt ude af kontrol, og at ingen i gymnasiets ledelse eller nogen i lærerkorpset synligt forsøgte at kalde eleverne til orden.

Tilsyneladende krøb alle voksne på skolen i et musehul og lod gæsterne om at beskytte sig selv.

Det er pinligt og ynkeligt, at skolens ledelse bagefter udtaler, at man vil se videoerne igennem for at finde de ansvarlige.

De ansvarlige er tøsedrengene i ledelsen og de forældre, der har ladet de unge aldeles i stikken ved ikke i tide at lære dem de mest elementære omgangsformer.

Forældre og skole bør skamme sig. Men det gør de ikke, for så var episoden aldrig opstået. Her er tale om en skole og en række forældre, der ikke selv har begreb om, hvad elementær hensyntagen til andre mennesker er. De har svigtet de unge i årevis.

Videoen viser umodne, uartige unge, der kun ser deres egen navle, oplært, som de er, til alene at dyrke sig selv.

Ørestad Gymnasium er forhåbentlig en undtagelse, der kan være en lære for andre.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Christian Rabjerg Madsen
24.03.19, 19:58
Regeringen og Dansk Folkepartis aftale om at centralisere jordforureningsindsatsen er til skade for miljøet, fordi indgående lokalkendskab er afgørende, når der skal ryddes op efter fortidens forureningsynder. Læs mere
Af Anders Vistisen
24.03.19, 08:46
Fake news, mediemanipulation og russiske trolde og botter. Det er efterhånden blevet hverdagsudtryk. Men vi behøver såmænd ikke bevæge os ud i den store verden for at finde den fordrejede virkelighed. Den findes lige for snuden af os – i de danske medier. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.03.19, 06:35
Det er med islam som med Anne Linnets berømte popsang. Det er ikke det, de siger i Utrecht, Ankara eller DR Byen, det er mere løgnen i sig selv. Læs mere
Af Anders Vistisen
23.03.19, 08:46
EU er et spørgsmål om flæskepriser og økonomisk snusfornuft. Det har tilhængerne altid proklameret. Enhver afstemning om EF eller EU har stort set kun handlet om økonomiske konsekvenser for lille Danmark. En velvillig presse har lagt spalter eller sendetid til alverdens håbløse påstande. Læs mere
Af Anna Thygesen
22.03.19, 11:05
Den nordjyske sanger bliver altså nødt til at tale med en psykolog om sit mindreværdskompleks. Det er ikke til at holde ud at høre på. Og det klæder ham ikke. Læs mere
Af Anders Vistisen
22.03.19, 10:51
Medierne svigter deres rolle som neutrale iagttagere, når de tegner deres ensidige glansbillede af EU. Det er en dækning, der mest af alt minder om Komiske Ali i aktion. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.03.19, 19:02
Man konstaterer nøgternt, at de retoriske fronter skærpes. Nuvel, så lad os danse. Læs mere
Af Jan E Jørgensen
21.03.19, 15:37
Nej – politikere skal ikke skamme sig over at bede om "gratis arbejdskraft" Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.03.19, 13:52
Folketingsmedlemmerne er de mest privilegerede i kongeriget. Læs mere
Af Signe Munk
21.03.19, 13:43
Jeg har hørt folk sige, at sygeplejersker ikke skal tale deres fag ned. Det synes jeg simpelthen er en fej påstand. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her