Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jungleloven hærger Ørestad Gymnasium. Forældre og skole bør skamme sig

Ansvaret for balladen på gymnasiet bør først og fremmest placeres hos rektor og den øvrige ledelse – og forældrene

Da jeg var integrationsminister, blev jeg inviteret til at diskutere integration med eleverne på et københavnsk gymnasium i et meget broget og blandet kvarter.

Flere hundrede elever var mødt op. Elevrådets formand bød velkommen. Elevrådet havde fastsat spillereglerne, som også jeg måtte rette mig efter.

Det var en meget, meget positiv oplevelse, der satte mig i højt humør og gav mig mange forhåbninger for ungdommen og integrationen.

Jeg blev spurgt, hvad jeg følte ved at blive budt velkommen af en elevrådsformand, der bar tørklæde. Jeg tøvede. Jeg havde rent ud sagt ikke tænkt over det. Heldigvis var der en elev, der råbte: »Du lagde slet ikke mærke til det?« Nej, sådan var det. Der var piger med tørklæde og piger uden tørklæde. Der var drenge og piger i alle hudfarver. Men det var komplet irrelevant for diskussionen, og jeg skjulte ikke, at jeg nød dette brogede skue af mangfoldighed.

Det var så umådelig positivt at møde så livlige og engagerede unge.

Jeg nød, at der blev gået til stålet. Jeg nød deres indsigt, ærlighed og ligefremhed, og de måtte finde sig i, at jeg svarede tilbage på samme måde.

Hverken Riisager eller Lilleør er små forsvarsløse lam, der angler efter beskyttelse, eller udstiller sig selv som ofre. Der er tale om to stærke kvinder, der ikke bare bøjer af.

Jeg har ikke tænkt over denne gode oplevelse i flere år, men den dukkede op, da jeg så videoen fra Ørestad Gymnasiet.

Når man skal vurdere det groteske forløb og den totale mangel på ledelse på Ørestad Gymnasium, er det værd at minde om, at hverken Riisager eller Lilleør er små forsvarsløse lam, der angler efter beskyttelse, eller udstiller sig selv som ofre. Der er tale om to stærke kvinder, der ikke bare bøjer af eller forlader valpladsen på grund af en smule larm.

At de to kvinder har følt sig tvunget til at forlade mødet, inden det overhovedet kom i gang, siger noget om, hvor ekstremt eleverne opførte sig.

Katrine Lilleør ramte hovedet på sømmet med udtalelsen: »Ledelsen greb ikke ind.« At TV 2 News i ”Presselogen” så bruger tid på at diskutere, om der virkelig blev kastet mønter, er totalt ligegyldigt.

Det er tydeligt, at ledelsen er ikkeeksisterende. Rektors ynkelige bortforklaringer i medierne efterlader tillige det indtryk, at begreber som ledelse og ledelsesansvar er ukendte begreber for ham.

At det i debatten fremføres som en undskyldning for ledelsen, at arkitekturen og den store trappe er uhensigtsmæssig, er helt ude i hampen.

Afgørende er, at de to kvinder følte sig tvunget til at forlade stedet, fordi elevernes opførsel var helt ude af kontrol, og at ingen i gymnasiets ledelse eller nogen i lærerkorpset synligt forsøgte at kalde eleverne til orden.

Tilsyneladende krøb alle voksne på skolen i et musehul og lod gæsterne om at beskytte sig selv.

Det er pinligt og ynkeligt, at skolens ledelse bagefter udtaler, at man vil se videoerne igennem for at finde de ansvarlige.

De ansvarlige er tøsedrengene i ledelsen og de forældre, der har ladet de unge aldeles i stikken ved ikke i tide at lære dem de mest elementære omgangsformer.

Forældre og skole bør skamme sig. Men det gør de ikke, for så var episoden aldrig opstået. Her er tale om en skole og en række forældre, der ikke selv har begreb om, hvad elementær hensyntagen til andre mennesker er. De har svigtet de unge i årevis.

Videoen viser umodne, uartige unge, der kun ser deres egen navle, oplært, som de er, til alene at dyrke sig selv.

Ørestad Gymnasium er forhåbentlig en undtagelse, der kan være en lære for andre.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
26.05.19, 09:00
Multietnisk er i virkeligheden en eufemisme for den gradvise indtrængen af islamiske normer, vaner og forskrifter. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
25.05.19, 19:07
Hvornår begynder de selvudnævnte klimademonstranter at gøre noget for klima og miljø i deres eget liv. Læs mere
Af Martin Ågerup
25.05.19, 16:56
Socialdemokraternes skattestigninger rammer både pensioner og boligejere Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
25.05.19, 15:31
Hvad er Europa uden sine righoldige nationer? En stemme på Venstre er en stemme på ekstrem føderalisme. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
25.05.19, 08:34
”Nede i Europa” eksisterer ikke. Vi er Europa. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
24.05.19, 21:10
Der er kun opmuntrende tegn for danskerne og europæerne her to dage før valget til skinparlamentet i Bruxelles/Strasbourg. Læs mere
Af Mikael Jalving
24.05.19, 14:04
Jeg bilder mig ind at forstå, hvad Rasmus Paludans protest er et symptom på: store forandringer i den sociale virkelighed. Hvis vi benægter dem, har vi for alvor et problem. Læs mere
Af Martin Ågerup
23.05.19, 10:17
Partiet har ekstreme standpunkter, som er uforenelige med retsstaten og danske værdier. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
22.05.19, 17:51
Uanset graden af virkning er det en politisk skandale af første rang. Læs mere
Af Mikael Jalving
22.05.19, 14:15
Jeg troede, de var modstandere af hate speech. Læs mere