Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Pas godt på de udenlandske læger

Sprogkravet kan dog ikke stå alene – heller ikke for danske læger. Men hvad med evnen til kommunikation og til at stille diagnose?

Jeg forstår ikke, at diskussionen om sprogkrav til udenlandske læger blusser op igen. Utroligt, at problemet ikke er løst for længst. Vi har i den grad brug for den udenlandske læge.

Det siger sig selv, at man ikke kan fungere som læge, hvis ikke man kan samtale med patienter, der taler dansk.

Enhver læge, der har patientkontakt, skal naturligvis mestre det danske sprog inden ansættelsen. For patienten kan der være tale om liv eller død, hvis ikke lægen mestrer samtalen på dansk.

Men netop fordi det kan dreje sig om liv eller død for den patient, der lider af en livstruende sygdom, er det vigtigt at understrege, at sprogkundskaber og lægelige ekspertise så langtfra er tilstrækkelige kvalifikationer til at være en dygtig læge. Efter min mening fokuseres der så meget på moderne behandlingsformer og landvindinger i videnskaben, at vi overser det helt simple: at den læge, dansk eller udenlandsk, der ikke kan kommunikere og stille de rigtige spørgsmål, aldrig bliver dygtig til at stille en diagnose.

Den læge, dansk eller udenlandsk, der ikke kan kommunikere og stille de rigtige spørgsmål, bliver aldrig dygtig til at stille en diagnose.

Og den rigtige diagnose er nu engang forudsætningen for at få den rigtige behandling. Det er, som om dette at stille en diagnose slet ikke er forbundet med prestige. Den, der kan transplantere et hjerte, får hæder og berømmelse, men hvad hjælper det, hvis diagnosen var forkert, og det slet ikke var hjertet, det var galt med.

Vi, og ikke mindst lægerne selv, bør fokusere langt mere på kravet til lægers evne for simpel kommunikation. Der bør gå prestige i sagen. Læger og jeg som gammel anklager har det til fælles, at forudsætningen for overhovedet at opklare sagen, eller finde ud af hvad patienten fejler, er, at vi ejer evnen til at stille de rigtige og relevante spørgsmål og lytte til svarene.

Jeg er jo ikke den eneste, der har oplevet, at lægen ikke lytter og lader totalt uinteresseret, men i løbet af 10 minutters konsultation når at anbefale 3-4 slags medicin for lidelser, som patienten overhovedet ikke har klaget over.

Det er også et spørgsmål om, hvad politikerne prioriterer. Og de prioriteter totalt forkert og kræver en hurtig diagnose fremfor en rigtig diagnose, der kan tage tid. Politisk bestemte effektivitetshensyn kan være fatale for den enkelte patient.

Det er kedeligt, som politikerne prioriterer. Jeg foretrækker en dygtig diagnostiker, der har empati og derfor kan trænge helt ind i patientens sind og stille de rigtige spørgsmål og give forståelige svar og foranstalte de relevante undersøgelser, fremfor en eller anden ekspert, der på flydende dansk kan forklare om sit eget speciale, men ikke evner at se det hele menneske og derfor begår fatale fejl i diagnosen.

Holdningerne hos lægen er altså utrolig vigtige. Det er ikke nok at være dansk eller tale dansk, hvis ikke man kan indordne sig under den kultur, som hersker på hospitalerne og i samfundet. Alle har lige adgang til lægeembedet. Det afhænger af kvalifikationer. Lægen er ikke kvalificeret, hvis han nægter smertebehandling, fordi han kommer fra en kultur, hvor man ser stort på lidelsen. Det nytter heller ikke, at en kvindelig læge nægter at røre ved en mand.

Lige så lidt kan danske mænd nægte at lade sig behandle af en kvindelig læge med eller uden slør. Kommer man på sygehuset, må man finde sig i at lade sig behandle af den kvalificerede læge, der er til stede, hvad enten man har samme køn og religion eller ej.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Sonja Mikkelsen
21.05.19, 10:16
Fra 2.637 folkevalgte ansvarlige for sundhed til 0 med et pennestrøg. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
20.05.19, 14:40
Lars Løkkes utilgivelige svigt i de sidste fire år vil komme til at stå som en skamplet i Danmarks historie. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.05.19, 06:00
De siger, de kæmper mod had og intolerance. Men ingen hader så manisk som journalister i flok. Læs mere
Af Harun Demirtas
18.05.19, 14:53
Jeg synes, det er dybt respektløst, at hun bruger ordet “for bøsset” som nedværdigende i hendes udtalelser. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.05.19, 13:48
Bliver det virkelighed, vil det slå tunge søm i DF’s ligkiste. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.05.19, 21:19
Det siger Christen Sørensen, Ellemann- Jensen, Martin Lidegaard, Marcus Knuth og DF. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.05.19, 13:47
Jeg er faktisk der, hvor jeg foretrækker Grenov med hele pakken af antienergi, lav stemmeføring og stresstærskel. Ham ved man da, hvor man har. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.05.19, 14:18
Man kan vælge være naiv og tro på, at Socialdemokratiet er stort og stærkt, siden Venstre ønsker at samarbejde med partiet. Læs mere
Af Mikael Jalving
16.05.19, 13:43
Læs videre og bliv advaret. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.05.19, 09:52
Havde DF dog blot været hudløst ærlige, kunne noget af nedturen være forhindret. Læs mere