Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Retspolitisk skandale

Justitsministeren tager domstole og borgere som gidsler

Justitsministeren tåler åbenbart hverken offentlig kritik eller modsigelse. Langt mindre ønsker han at blive bibragt viden, seriøse overvejelser eller argumentation.

Derfor nægter justitsministeren at rådføre sig med det uafhængige Straffelovråd, der i årtier har udført et helt nødvendigt gedigent arbejde, som årtiers jurastuderende og retsaktører har anvendt som led i det juridiske arbejde. Ikke mindst i anklagemyndigheden, ved domstolene og blandt advokaterne.

Det er vigtigt at minde om, at Straffelovrådets arbejde er et arbejde, som både den til enhver tid siddende opposition i Folketinget og enhver borger i al offentlighed kan gøre sig bekendt med.

Det svækker ikke blot lovkvaliteten, men giver Folketinget ringere mulighed for at gennemskue, hvad der gemmer sig bag justitsministerens huj hej-lovgivning, når lovgivningsmagten forholdes råd fra et straffelovråd.

Dertil kommer, at justitsministeren afslører, at retssikkerhed for ham er en by på Månen. Justitsministeren mener åbenbart, at når han mener, at noget skal være strafbart, så kan det gøres uden meget grundigt forarbejde.

Resultatet bliver, at justitsministeren slet ikke får de domfældelser, som han forestiller sig. Domstolene er heldigvis i Danmark uafhængige og garanten for, at man ikke bare sætter mennesker i fængsel på grund af justitsministerens idéer. Forslaget om f.eks. psykisk vold, har så fluffy en beskrivelse af gerningsindholdet, at det er håbløst for anklagere og dommere at arbejde med.

Det er intet mindre end en retspolitisk skandale.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere
Af Signe Munk
11.07.19, 16:00
Skønhedsindustrien, samfundet og vi selv har et fælles ansvar for de skønhedsidealer, som lægger et enormt præstationspres på især unge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.19, 10:18
Min ringe person har netop fået tre dages karantæne. Læs mere
Af Jens Kindberg
10.07.19, 00:02
De fleste af os har vel været i berøring med hospitalsvæsnet. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.19, 22:14
Af hjertet tak, Harun Demirtas, du fremskynder det tidspunkt, hvor omfattende hjemsendelser på grundlovens og retsstatens grund vil finde sted. Læs mere
Af Harun Demirtas
08.07.19, 15:14
Når et menneske får en invitation til indirekte at takke af og skride fra dette land, kan man ikke længere argumentere for, hvorfor det skulle kunne betale sig at integrere sig i dette land, når landet pisser på en. Læs mere