Annonce

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Voldtægtssager og kvindepolitik

Kvindernes ligestilling ændrer også mændenes. Kvinder kan ikke både hævde sig stærke og ligestillede og samtidig fremstille sig selv som ofre i en overdreven krænkelseskultur.

Diskussionen om voldtægt er helt ude af kurs. Det glemmes, at ingen er skyldig, før han er dømt. Netop i voldtægtssager er bevisbyrden ofte meget vanskelig at løfte.

Parterne har måske været sammen hele aftenen. Samværet slutter med det, som manden betragter som en fornøjelse, medens kvinden mener, at der foreligger en forbrydelse.

Det er ikke tilstrækkeligt bevis, at retten tror på kvinden. Domsmandsretten kan udmærket finde kvinden troværdig og alligevel frifinde manden, fordi der ikke var bevis for forsæt.

Jeg har som anklager ført sådanne sager, hvor manden hævdede, at kvinden »selv ville«.

Der skal føres bevis for det usynlige. For mandens tanker og forestillinger. Bevisafvejningen handler mere om psykologi og almindelig menneskelig erfaring end om jura.

Jo friere forholdene bliver mellem kønnene, jo mere krænkende virker indgrebet i kvindens frie ret til selv at vælge partner. Og jo vanskeligere bliver det at bevise voldtægt.

Kvinderne har heldigvis taget deres seksualitet i egen hånd. Vi hævder retten til frihed og ligestilling. Vi tager selv initiativet på dansegulvet og i kærlighedslivet. Vi forlanger at blive respekteret som selvstændige og stærke.

Denne udvikling ændrer naturligvis også mændenes opfattelse af os. Vi kan ikke både hævde os som stærke og ligestillede og samtidig fremstille os selv som ofre i en overdreven krænkelseskultur, der betyder et tilbageslag for kvindens ligestilling.

Vi kvinder skal i pagt med tiden kunne opfordre til skæg og ballade. Men vi må være bevidste om, at en meget udfordrende opførsel kan virke som en invitation til mændene. Leg med ilden kan føre til ildebrand, og så er det for sent at søge ly i en krænkelseskultur.

Jeg har i min anklagertid set, hvor forfærdeligt mærket en kvinde kan blive for livet, hvad enten der nu strafferetligt var tale om voldtægt eller ej.

Ingen ønsker mere end jeg, at antallet af voldtægter og følte krænkelser begrænses. Det er imidlertid at gå i den helt forkerte retning at presse kvinder til at foretage flere anmeldelser og opfordre anklagemyndigheden til at rejse udsigtsløse sager.

Forslag om at indføre regler om samtykke er et totalt tilbageslag for kvindens ligestilling og udtryk for, at vi åbenbart er blevet så degenererede, at vi ikke uden lovgivning kan takle noget så grundlæggende som en fri og naturlig omgang mellem mand og kvinde, og vel at mærke uden at nogen har følt sig krænket.

I øvrigt vil bevisproblemerne slet ikke forsvinde med et mere håndfast krav om samtykke. Manden vil hævde, at der forelå samtykke. Kvinden vil påstå det modsatte.

Jeg foreslår for det første mere omhyggelige overvejelser i dommene, så man tydeligere kan læse, hvad retten har lagt vægt på. Det er ikke rimeligt, at det er kvinden, der føler sig dømt og stemplet som løgner, hvis retten har troet på hendes forklaring.

Jeg efterlyser for det andet en smule mod hos de militante feminister. Mand jer nu op! Gør ikke krænkelserne større ved at presse til flere anmeldelser og til flere retssager. Det fører blot til flere frifindelser. Oplys i stedet om de massive bevisproblemer, så ofrene ikke føler sig ”dømt”, selv om manden frifindes, eller sagen ikke rejses ved domstolene.

Mit tredje ønske tør jeg slet ikke sige højt. Jeg nøjes med at hviske mit spørgsmål:

Er vi ikke nået dertil, hvor det som konsekvens af kønnenes ligestilling er på sin plads at spørge, om ikke vi kvinder kunne blive lidt bedre til at passe på os selv og i umisforståeligt sprog sige fra i tide?

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Annonce
Annonce
Seneste blogs
Af Christian Rabjerg Madsen
17.10.18, 16:11
Regeringen erkender wild west-liberalistisk kulør og går til kamp for retten til social dumping. Dansk landbrug skal have lov at ansætte ansætte praktikanter – der ikke er i praktik – fra Ukraine til 130.000 kroner om året. Og danske lønmodtagere skal i femtiden konkurrere mod brasilianere, kinesere og indere. Den borgerlige regering har erklæret krig mod almindelige danske lønmodtagere. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
17.10.18, 10:12
Vistisens og Dansk Folkepartis leflen for briterne i Brexit-forhandlingerne sår tvivl om, hvis interesser DF egentlig varetager. Læs mere
Af Anders Vistisen
16.10.18, 09:54
Dårlig forhandlingstaktik og EU-leflen gør, at Danmark kan tabe milliarder efter brexit. Regeringen har hovedansvaret. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
15.10.18, 19:44
De gamle magtpartier går kun én vej, og det er nedad. Vinderne lige nu er yderpartier af alle mulige slags. Læs mere
Af Harun Demirtas
15.10.18, 17:18
Det er yderst farligt at tvinge sundhedspersonale til at tage et arbejde, de ikke har lyst til, da det i sidste ende kan gå ud over menneskeliv, som de hver dag holder mellem hænderne. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
15.10.18, 16:54
Med De Radikales seneste kampagne anklager de tusinder af gode danske virksomheder for bevidst at bryde loven og underbetale kvinder på arbejdsmarkedet. Usmageligt og skamløst. Læs mere
Af Jens Kindberg
15.10.18, 11:53
Mit forslag er blevet regeringens politik. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.10.18, 09:44
I dag er det et år siden, at vi ukritisk gled med på #MeToo-bevægelsen. Det er usundt konstant at fremmane billeder på mænd som dumme svin. Og det kan få store konsekvenser for drenges selvværd. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.10.18, 06:45
Et samfund, hvor halvdelen af BNP kanaliseres igennem offentlige kasser, er et samfund, der kalder på øget korruption. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
14.10.18, 20:56
Den socialdemokratiske velfærdsstat har aldrig og kommer aldrig til at bryde den sociale arv. Derimod er der behov for, at vi styrker den positive sociale arv, så så mange unge som muligt får videregivet de værdier, der skal til for at udnytte sine evner til det yderste og overgå sine forældre. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her