Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg bliver så glad for Danmark

Er Sverige overhovedet et demokrati?

Det bør slå enhver dansker med forundring, at et nordisk land, Sverige ikke har hemmelig afstemning.

Det er chokerende, at svenskerne i al åbenhed skal vælge mellem partiernes stemmesedler. Det kan naturligvis løses ved, at den enkelte tager alle stemmesedlerne og derefter kasserer dem, man ikke bruger. Men ordningen hører ingens steder hjemme i et nordisk land, hvis man vil kalde sig et frit demokrati.

Hvis en svensker ønsker hemmelig afstemning, skal han eller hun medens andre ser på det udvælge en række stemmesedler for at undgå, at andre ved, hvad han eller hun stemmer.

Det er vigtigt for et demokrati, at der er let adgang til at stemme, og vel at mærke stemme hemmeligt.

Når dertil lægges, at Sverige ikke i praksis har ytringsfrihed, får jeg lyst til at spørge om Sverige overhovedet er et demokrati.

I årevis har svenske medier forsøgt at censurere borgernes ytringer.

Jeg synes, at der også i kommentarer til mine blogs er sprogbrug og holdninger, jeg skammer mig over. Men det er heldigvis en naturlig ting i Danmark, at man ytrer sig med synspunkter, som de politisk korrekte svenske magthavere ikke bryder sig om.

Efter at have fulgt forberedelserne til det svenske valg, bliver jeg så ekstra glad for at være dansker. Jeg bliver endnu mere glad for selv de vildeste kommentarer til mine blogs.

Hellere ytringer i et snavset sprog end undertrykkelse af ytringer, man ikke bryder sig om. Hellere frihed til at ytre sig indenfor straffelovens grænser – og i et snavset sprog, der vidner om afsenderens primitivitet - end censur.

Mærkeligt at magten i Sverige ikke kan indse, at det dummeste, man kan gøre er at udelukke selv de mest vanvittige holdninger fra at blive hørt.

Ikke blot ekskluderer den manglende ytringsfrihed store befolkningsgrupper. Men magthaverne udelukker sig selv fra at tage en åben debat og imødegå de meninger, de ikke bryder sig om. Det er for fejt og kyllingeagtigt.

Og demokrati er det ikke.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Jaleh Tavakoli
18.11.18, 18:25
Vores politikere kender godt til problemerne, men de er ramt af en infantil frygt for at blive upopulær iblandt de pæne og virkelighedsfjerne i EU, men også herhjemme. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.11.18, 16:08
Hvorfor Macron og Merkel er livsfarlige for Europa Læs mere
Af Nauja Lynge
18.11.18, 14:21
Menneskerettigheder er en menneskeskabt konstruktion, som ikke er tilpasset nutidens udfordringer. Læs mere
Af Mikael Jalving
18.11.18, 07:35
Vil Løkke og hans regering føre Danmark endnu dybere ned i migrationsindustriens logik – eller vil han følge Østrig, Polen, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn, Kroatien og Bulgarien i retning af en ny realisme? Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.11.18, 20:58
Socialdemokratiet anklager Socialdemokratiet for inkompetence i ny skræmmekampagne. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.11.18, 07:35
Hvad ville vi ikke vinde på integrationsfronten og udbredelsen af vores gode værdier, hvis alle ikke-etnisk danske unge fik muligheden for et år på efterskole? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.11.18, 20:47
Læger uden Grænser bør stadig undersøges for kriminelle aktiviteter. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
16.11.18, 20:11
Støjberg må følge Dansk Folkeparti og acceptere en dispensationsordning for udsendelse af børn. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.11.18, 16:45
Alternativet er udmeldelse af EU. Læs mere
Af Nauja Lynge
16.11.18, 09:27
Afskaf regionerne – og tag selv ansvaret! Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her