Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg bliver så glad for Danmark

Er Sverige overhovedet et demokrati?

Det bør slå enhver dansker med forundring, at et nordisk land, Sverige ikke har hemmelig afstemning.

Det er chokerende, at svenskerne i al åbenhed skal vælge mellem partiernes stemmesedler. Det kan naturligvis løses ved, at den enkelte tager alle stemmesedlerne og derefter kasserer dem, man ikke bruger. Men ordningen hører ingens steder hjemme i et nordisk land, hvis man vil kalde sig et frit demokrati.

Hvis en svensker ønsker hemmelig afstemning, skal han eller hun medens andre ser på det udvælge en række stemmesedler for at undgå, at andre ved, hvad han eller hun stemmer.

Det er vigtigt for et demokrati, at der er let adgang til at stemme, og vel at mærke stemme hemmeligt.

Når dertil lægges, at Sverige ikke i praksis har ytringsfrihed, får jeg lyst til at spørge om Sverige overhovedet er et demokrati.

I årevis har svenske medier forsøgt at censurere borgernes ytringer.

Jeg synes, at der også i kommentarer til mine blogs er sprogbrug og holdninger, jeg skammer mig over. Men det er heldigvis en naturlig ting i Danmark, at man ytrer sig med synspunkter, som de politisk korrekte svenske magthavere ikke bryder sig om.

Efter at have fulgt forberedelserne til det svenske valg, bliver jeg så ekstra glad for at være dansker. Jeg bliver endnu mere glad for selv de vildeste kommentarer til mine blogs.

Hellere ytringer i et snavset sprog end undertrykkelse af ytringer, man ikke bryder sig om. Hellere frihed til at ytre sig indenfor straffelovens grænser – og i et snavset sprog, der vidner om afsenderens primitivitet - end censur.

Mærkeligt at magten i Sverige ikke kan indse, at det dummeste, man kan gøre er at udelukke selv de mest vanvittige holdninger fra at blive hørt.

Ikke blot ekskluderer den manglende ytringsfrihed store befolkningsgrupper. Men magthaverne udelukker sig selv fra at tage en åben debat og imødegå de meninger, de ikke bryder sig om. Det er for fejt og kyllingeagtigt.

Og demokrati er det ikke.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Louis Jacobsen
25.06.19, 19:54
Når de Radikale vil udvide arbejdsudbuddet handeler det hverken om ansvarlighed eller om at ville besætte ledige stillinger. Det handler om ren ideologi hvor arbejdsgivernes adgang til billig arbejdskraft overtrumfer alt. Læs mere
Af Jens Kindberg
24.06.19, 21:59
I hvert fald ikke hvis man satser på nytænkning. Læs mere
Af Martin Ågerup
24.06.19, 15:51
Se hvad du kunne spare, hvis din kommune passede bedre på dine penge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.06.19, 17:16
Et studie i journalistisk ukyndighed og det åbenlyse had, der strømmer én i møde fra visse repræsentanter fra dansk presse. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.06.19, 05:00
Vi bør vælge nationalisme som rettesnor frem for mere universalisme og imperialisme. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.06.19, 18:04
I dag fejres 10 års selvstyre på Grønlands Nationaldag eller 40 års fallit. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.06.19, 11:05
Legen i rød stue virker mere og mere umoden og uprofessionel. Læs mere
Af Nauja Lynge
19.06.19, 23:01
I loven er indbygget det, der kan indkaldes et tvistnævn, til at afgøre om selvstyreloven er hævet over grundloven. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.06.19, 21:40
DR synes ikke at være pjattede med at bringe velargumenterede udsagn fra nationalkonservative. Læs mere