Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg bliver så glad for Danmark

Er Sverige overhovedet et demokrati?

Det bør slå enhver dansker med forundring, at et nordisk land, Sverige ikke har hemmelig afstemning.

Det er chokerende, at svenskerne i al åbenhed skal vælge mellem partiernes stemmesedler. Det kan naturligvis løses ved, at den enkelte tager alle stemmesedlerne og derefter kasserer dem, man ikke bruger. Men ordningen hører ingens steder hjemme i et nordisk land, hvis man vil kalde sig et frit demokrati.

Hvis en svensker ønsker hemmelig afstemning, skal han eller hun medens andre ser på det udvælge en række stemmesedler for at undgå, at andre ved, hvad han eller hun stemmer.

Det er vigtigt for et demokrati, at der er let adgang til at stemme, og vel at mærke stemme hemmeligt.

Når dertil lægges, at Sverige ikke i praksis har ytringsfrihed, får jeg lyst til at spørge om Sverige overhovedet er et demokrati.

I årevis har svenske medier forsøgt at censurere borgernes ytringer.

Jeg synes, at der også i kommentarer til mine blogs er sprogbrug og holdninger, jeg skammer mig over. Men det er heldigvis en naturlig ting i Danmark, at man ytrer sig med synspunkter, som de politisk korrekte svenske magthavere ikke bryder sig om.

Efter at have fulgt forberedelserne til det svenske valg, bliver jeg så ekstra glad for at være dansker. Jeg bliver endnu mere glad for selv de vildeste kommentarer til mine blogs.

Hellere ytringer i et snavset sprog end undertrykkelse af ytringer, man ikke bryder sig om. Hellere frihed til at ytre sig indenfor straffelovens grænser – og i et snavset sprog, der vidner om afsenderens primitivitet - end censur.

Mærkeligt at magten i Sverige ikke kan indse, at det dummeste, man kan gøre er at udelukke selv de mest vanvittige holdninger fra at blive hørt.

Ikke blot ekskluderer den manglende ytringsfrihed store befolkningsgrupper. Men magthaverne udelukker sig selv fra at tage en åben debat og imødegå de meninger, de ikke bryder sig om. Det er for fejt og kyllingeagtigt.

Og demokrati er det ikke.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Louis Jacobsen
21.02.19, 15:16
Vi bør alle bakke op om Helga Mathiassen. Læs mere
Af Jan E Jørgensen
21.02.19, 14:41
Lad os give ordet til Pet Shop Boys og Barack Obama Læs mere
Af Nauja Lynge
21.02.19, 10:31
Skraldespandsmodellen er et af nyere tids værste eksperimenter, hvor man gambler med skrøbelige mennesker i et kollektivt narrespil, som udspiller sig helt ind i hjertet af Folketinget. Læs mere
Af Jens Philip Yazdani
21.02.19, 00:21
Når Naser Khader siger, vi ikke skal hente syrienkrigere hjem til retsforfølgelse, fordi de er til fare for os, glemmer han, at de uanset hvad vil være til fare for menneskene omkring dem. Om de så er i Danmark eller Syrien. Det udgør et problem, fordi han dermed også glemmer, at menneskeliv er lige meget værd – i Danmark og i Syrien. Læs mere
Af Jens Kindberg
20.02.19, 14:17
Din bankrådgiver ved det bare ikke endnu. Læs mere
Af Sonja Mikkelsen
20.02.19, 11:43
Dansk Folkeparti kan igen få sin vilje med Lars Løkke og regeringen, uanset hvor uklogt det er. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
19.02.19, 13:32
Hvor mange gange skal en imam have lov til at snyde os, før det officielle Danmark skærer alle bånd til vedkommende? Læs mere
Af Nauja Lynge
19.02.19, 11:04
Eksperimentets vigtigste redskab er offerkortet, som trækkes efter forgodtbefindende. Typisk sker det (som nu) i en valgkamp, eller når man vil opnå noget fra dansk side. Læs mere
Af Jesper Guldbrandsen
19.02.19, 10:56
Det er ikke dem, som rejser på de største strækninger, der kommer til at mærke konsekvenserne. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her