Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg bliver så glad for Danmark

Er Sverige overhovedet et demokrati?

Det bør slå enhver dansker med forundring, at et nordisk land, Sverige ikke har hemmelig afstemning.

Det er chokerende, at svenskerne i al åbenhed skal vælge mellem partiernes stemmesedler. Det kan naturligvis løses ved, at den enkelte tager alle stemmesedlerne og derefter kasserer dem, man ikke bruger. Men ordningen hører ingens steder hjemme i et nordisk land, hvis man vil kalde sig et frit demokrati.

Hvis en svensker ønsker hemmelig afstemning, skal han eller hun medens andre ser på det udvælge en række stemmesedler for at undgå, at andre ved, hvad han eller hun stemmer.

Det er vigtigt for et demokrati, at der er let adgang til at stemme, og vel at mærke stemme hemmeligt.

Når dertil lægges, at Sverige ikke i praksis har ytringsfrihed, får jeg lyst til at spørge om Sverige overhovedet er et demokrati.

I årevis har svenske medier forsøgt at censurere borgernes ytringer.

Jeg synes, at der også i kommentarer til mine blogs er sprogbrug og holdninger, jeg skammer mig over. Men det er heldigvis en naturlig ting i Danmark, at man ytrer sig med synspunkter, som de politisk korrekte svenske magthavere ikke bryder sig om.

Efter at have fulgt forberedelserne til det svenske valg, bliver jeg så ekstra glad for at være dansker. Jeg bliver endnu mere glad for selv de vildeste kommentarer til mine blogs.

Hellere ytringer i et snavset sprog end undertrykkelse af ytringer, man ikke bryder sig om. Hellere frihed til at ytre sig indenfor straffelovens grænser – og i et snavset sprog, der vidner om afsenderens primitivitet - end censur.

Mærkeligt at magten i Sverige ikke kan indse, at det dummeste, man kan gøre er at udelukke selv de mest vanvittige holdninger fra at blive hørt.

Ikke blot ekskluderer den manglende ytringsfrihed store befolkningsgrupper. Men magthaverne udelukker sig selv fra at tage en åben debat og imødegå de meninger, de ikke bryder sig om. Det er for fejt og kyllingeagtigt.

Og demokrati er det ikke.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Anders Vistisen
19.04.19, 16:56
Danmark har nok en gang fået grønt lys til en særaftale, selvom det ifølge ja-siden og såkaldte EU-eksperter forekom nærmest umuligt. Læs mere
Af Gitte Seeberg
19.04.19, 06:00
Hurtigere ladestandere bliver i stigende omfang sat op, og fabrikkerne er nu også i stand til at masseproducere elbilerne til konkurrencedygtige priser. Læs mere
Af Signe Munk
18.04.19, 09:25
Jeg tror, der er masser af plads til gode liv og lykke i et bæredygtigt samfund. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.04.19, 20:06
Løsningen er at ignorere disse typer og give plads til midtersøgende unge. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.04.19, 13:17
Jeg betragter nu ikke mig selv som hverken rabiat eller ekstrem på nogen måde, men den her åndssvage Paludan-sag tvinger mig til at tage stilling. Læs mere
Af Anders Vistisen
17.04.19, 13:13
Social dumping vil fortsat eksistere i transportbranchen efter ny EU-lovgivning. Og det til trods for, at socialdemokraterne roser den nye aftale til skyerne. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.04.19, 11:09
Hvis I virkelig mener, at I er sønner og døtre af Danmark, må I grine lidt mere og slås lidt mindre. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.04.19, 08:07
Alene rettigheder kan blive krænket. Følelser kan kun blive såret. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.04.19, 22:07
Primært fordi partiet er blevet for tamt. Læs mere
Af Anders Vistisen
16.04.19, 10:41
Når man ser på det brogede billede i Europa-Parlamentet, kan man spørge sig selv, hvorfor højrefløjen skulle fremstå særlig ekstrem? Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her