Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Rigsadvokaten ryster retsstaten

Rigsadvokaten indrømmer, at han er stikirenddreng for regeringen. Det kan ikke fortsætte.

Min mistanke om, at den tidligere rigsadvokat, Ole Hasselgaard, blev fyret uden saglig grund, har unægtelig fået ben at gå på.

Den lynudnævnte nye rigsadvokat erklærer frisk og frejdigt, at han er redskab for regeringen.

Hidtil har et folketingsflertal snorksovet. Det har været helt tydeligt, at både afskedigelsen af den forrige og udnævnelsen af den nuværende rigsadvokat har været politisk bestemt, så regeringen kan få rejst de straffesager, den ønsker.

Og nu indrømmer Rigsadvokaten altså, at han vil gå til kanten, som han udtrykker det. Altså hvis regeringen ønsker det, forstås. Kort sagt: Rigsadvokaten er gået fra at være saglig og uafhængig embedsmand til at være politisk dikkende lammehale. Regeringen hersker over anklagemyndigheden og kan bestemme, at der rejses tiltale eller undlades, alt som vinden blæser, eller der er tale om venner eller fjender.

De 179 folketingsmedlemmer, hvoraf mange ellers aldrig forsømmer nogen lejlighed til at blande sig i alle mulige enkeltsager, har i denne sag været forbavsende tavse.

Der er ikke mange, der hidtil har ytret sig i denne sag. Åbenbart har Folketinget indtil i dag været ligeglade med, om borgernes retssikkerhed er retsstatens hjørnesten.

Det er en smal sag at ændre retsplejeloven, så ingen justitsminister kan bestemme, om der skal rejses tiltale i straffesager.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
21.04.19, 22:17
Samtidig holdes der valgmøder i Grønland, som kun foregår på grønlandsk for at udelukke det danske mindretal. Læs mere
Af Camilla Burgwald
21.04.19, 20:45
Æggemaling, gækkebrevsklip og karsesåning. Klovn, hestevogn og hønseskidning. Sjældent har jeg set så mange smilende børn og voksne, som på et par timers rejse tilbage i tiden på Frilandsmuseet. Hvorfor mon? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.04.19, 13:42
Ritzaus Bureau ”glemte” at skille de vestlige ad fra de ikkevestlige. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.04.19, 10:25
Det er fristende at skælde ud på de små med tablet, smartphone og spilkonsol. Men pilen peger på de voksne. Læs mere
Af Anders Vistisen
19.04.19, 16:56
Danmark har nok en gang fået grønt lys til en særaftale, selv om det ifølge ja-siden og såkaldte EU-eksperter forekom nærmest umuligt. Læs mere
Af Gitte Seeberg
19.04.19, 06:00
Hurtigere ladestandere bliver i stigende omfang sat op, og fabrikkerne er nu også i stand til at masseproducere elbilerne til konkurrencedygtige priser. Læs mere
Af Signe Munk
18.04.19, 09:25
Jeg tror, der er masser af plads til gode liv og lykke i et bæredygtigt samfund. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.04.19, 20:06
Løsningen er at ignorere disse typer og give plads til midtersøgende unge. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.04.19, 13:17
Jeg betragter nu ikke mig selv som hverken rabiat eller ekstrem på nogen måde, men den her åndssvage Paludan-sag tvinger mig til at tage stilling. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her