Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Rigsadvokaten ryster retsstaten

Rigsadvokaten indrømmer, at han er stikirenddreng for regeringen. Det kan ikke fortsætte.

Min mistanke om, at den tidligere rigsadvokat, Ole Hasselgaard, blev fyret uden saglig grund, har unægtelig fået ben at gå på.

Den lynudnævnte nye rigsadvokat erklærer frisk og frejdigt, at han er redskab for regeringen.

Hidtil har et folketingsflertal snorksovet. Det har været helt tydeligt, at både afskedigelsen af den forrige og udnævnelsen af den nuværende rigsadvokat har været politisk bestemt, så regeringen kan få rejst de straffesager, den ønsker.

Og nu indrømmer Rigsadvokaten altså, at han vil gå til kanten, som han udtrykker det. Altså hvis regeringen ønsker det, forstås. Kort sagt: Rigsadvokaten er gået fra at være saglig og uafhængig embedsmand til at være politisk dikkende lammehale. Regeringen hersker over anklagemyndigheden og kan bestemme, at der rejses tiltale eller undlades, alt som vinden blæser, eller der er tale om venner eller fjender.

De 179 folketingsmedlemmer, hvoraf mange ellers aldrig forsømmer nogen lejlighed til at blande sig i alle mulige enkeltsager, har i denne sag været forbavsende tavse.

Der er ikke mange, der hidtil har ytret sig i denne sag. Åbenbart har Folketinget indtil i dag været ligeglade med, om borgernes retssikkerhed er retsstatens hjørnesten.

Det er en smal sag at ændre retsplejeloven, så ingen justitsminister kan bestemme, om der skal rejses tiltale i straffesager.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Birthe Rønn Hornbech, (f. 1943), cand.jur., forfatter og samfundsdebattør. Tidl. vicepolitimester, MF og minister (V).
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
14.11.18, 12:10
Fremtidens investerings- og lånemarked starter nu. Læs mere
Af Mikael Jalving
14.11.18, 11:45
Regeringskrisen i Sverige afspejler en langt dybere samfundskrise. Læs mere
Af Nauja Lynge
13.11.18, 15:38
Prisen for dansk berøringsangst betales af mindretal og udsatte borgere. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.11.18, 10:38
Nye tal og undersøgelser må få herboende muslimer til at stille sig selv dette spørgsmål og forsøge at nå frem til et svar. Helst så højt, at vi alle kan blive klogere. Læs mere
Af Anders Vistisen
12.11.18, 10:10
Cirkus Venstre slår til igen. Nu skal vi med i bankunionen for at bekæmpe hvidvask og udbyttesvindel. Det har bare intet med hinanden at gøre. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
12.11.18, 08:55
Hvorfor skal der altid en journalist til at styre den politiske samtale? Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.11.18, 00:25
Kun EU kan løse migrationsudfordringerne Læs mere
Af Mikael Jalving
11.11.18, 06:35
Det er, som om jorden er blevet flad. Vrangforestillingen skyldes især liberalister og marxister. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her