<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Var det også godt for dig, skat?

Er modstand mod gadeprostitution sexforskrækket snerperi? Nej. For der er INTET frit eller seksuelt fornøjeligt over prostitution, når man får tæv, har et fixe-problem, en fucked up familie og folkeskolen som eneste uddannelse.

"Var det også godt for dig, skat?" Det var, hvad Sannes syvende kunde en torsdag aften spurgte om, da hun var på vej ud af hans bil et knald fattigere og et bundt sedler rigere. Sanne kiggede tilbage, svarede ”ja super”, tænkte på sit næste fix kokain og lukkede bildøren bag sig. Så skyndte hun sig tilbage til Reden for at få sig en kop kaffe.

Det var den torsdag på Reden for fire år siden, jeg første gang talte med Sanne (opdigtet navn), fordi hun deltog i et kunst- og støtteprojekt på stedet, jeg havde taget initiativ til. Det var også efter mine oplevelser på Reden, jeg begyndte at ytre mig imod prostitution og af den grund blev reduceret af politiske modstandere til en sexforskrækket snerpe. Det tog jeg mig ikke af dengang. Det gør jeg heller ikke i dag. For der er grund til forargelse over mindst én ting stadigvæk: At nogle mænd går til gadeprostituerede. Og at de synes, de gør de gadeprostituerede en tjeneste ved det.

Tæv en del af dagligdagen

Der vurderes at være cirka 600 udenlandske gadeprostituerede i Danmark. Dertil kommer et ukendt antal danske. Mit blik ind i deres verden gik især gennem Sanne. Da jeg mødte hende, var hun 31 år. Hun var smuk. Hendes vej ind i prostitution var gået gennem hendes far, der, fra hun var fire år, havde krævet blowjobs til gengæld for legetøj og lommepenge. Da jeg mødte Sanne, havde hun 5-12 kunder i døgnet fra alle samfundslag. Reden gav hende kondomer og sikkerhedstips. Men insisterede kunden, lod hun sig overtale til at blive knaldet uden kondom, så pengene blev lidt bedre, endda med en mulig ”bonus” bestående af seksuelt overførte sygdomme, graviditet eller i værste fald HIV. Hun risikerede også voldelige overgreb fra pushere, periodiske ”kærester” eller perverse kunder, selvom hun forsøgte at undgå det:

”Det er jo ulovligt at gå med kniv og peberspray, så jeg er kun beskyttet med kondomer og glidecreme, når jeg går på gaden. Jeg har en mobiltelefon på mig, så jeg kan sms’e nummerpladen på de biler, jeg sætter mig ind i, til Reden. Jeg har også et par flade “sikkerhedssko” med i tasken, for dem jeg går i på gaden, har 15 cm høje hæle og er svære at løbe væk i. Jeg smider halstørklædet, så kunderne ikke kvæler mig med det. Og så tjekker jeg Redens opslagstavle for tips om, hvilken varevogn eller mand i falsk politiuniform, jeg skal undgå”, fortalte Sanne.

Hun overdrev ikke, for Redens opslagstavle bugnede med advarsler: En mod to mænd, der havde skamferet en kvindes underliv med et brækjern. En anden mod tre mænd, der havde kørt en pige til en fabrikshal ved Taastrup, hvor de havde voldtaget og tævet hende i et halvt døgn. Og atter andre, der overgik enhver Stieg Larsson-bog.

Sådan var det for fire år siden. Og sådan er det i dag: I 2013 husede alene Reden på Vesterbro 350 forskellige kvinder. De registrerede 57 tilfælde af vold og 10 tilfælde af voldtægt. Kun 11 episoder blev politianmeldt. De gadeprostituerede har nemlig generelt færrest ressourcer til at anmelde volden. 

Intet frit valg

Jeg ved ikke, hvad der forargede mig mest: Den ekstreme vold eller den helt absurde uvidenhed, kunderne besad om den. De fleste prostitutionskunder finder det antageligt afgørende, at kvinden, de køber, sælger sex frivilligt og at der er en gensidighed i akten. Således også Sannes ”ikke-voldelige” kunder, der ofte stillede hende spørgsmål i stil med det, hun blev stillet af manden i bilen den førnævnte torsdag. Herre jemini! Hvordan kan nogen normalbegavet mand overhovedet antage, at en pige som Sanne på én dag har sex med ham og 10 andre frivilligt og for sin egen seksuelle fornøjelses skyld? Der var – og er – jo INTET frit valg over prostitution, når man lever i så voldspræget en verden som gadeprostitutionens og når man har et fixe-problem, en fucked up familie og folkeskolen som eneste uddannelse.

Nogen vil mene, det er udtryk for antiliberalt, sexforskrækket snerperi at være imod gadeprostitution. Jeg mener, det er udtryk for sund fornuft. Selvom ”min egen” røde regering valgte ikke at forbyde køb af sex generelt sidste år, håber jeg, at gadeprostitution aldrig af den grund bliver anset som andet end et uacceptabelt, socialt onde, som alle – især kunderne – har et ansvar for at mindske. Regeringen afsatte sidste år 46 millioner kroner til et exit-program for kvinder, der vil ud af prostitution og stofmisbrug. Pluspoint for det! De mange millioner vil fremover virke ekstra godt, hvis kvinderne får tilbudt frit lejde hos kommunen, hvis mænd fremover holder sig fra at købe gadeprostituerede som Sanne og hvis selvsamme mænd lærer deres teenagesønner det samme. På den måde vil Sanne (hvis hun lever så længe) måske en dag kunne vælge frit og svare ærligt.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Annika Smith (f. 1976) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation (SF). Hun er uddannet sociolog og er oprindeligt fra Færøerne. Hun har været ansat i FN og EU-systemet. Annika blogger om samfund og politik med ræverødt og refleksivt blæk.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
18.04.21, 10:00
Tak til den store tyske menneskekender Arthur Schopenhauer, der allerede for 200 år siden slog fast, at viljen er umættelig og ideologisk. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.04.21, 17:57
Samtidig bæver jeg ved reaktionerne fra både EU og Danmark. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.04.21, 13:09
Fastholdelsen af forsamlingsforbud på 10 tilsidesætter en grundlovssikrede rettigheder uden saglig grund Læs mere
Af Marie Høgh
16.04.21, 14:00
Hvis du tror, at socialdemokraterne er nationalkonservative, er du faldet for et snedigt orkestreret blændværk. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
16.04.21, 11:35
Der er desværre nu kun ét parti i Danmark, som ikke køber Socialdemokratiets nye absurde samfundskontrakt. Læs mere
Af Isabella Arendt
16.04.21, 08:11
Der er brug for decentralisering. Der er brug for en helt grundlæggende erkendelse af, at der i Danmark er millioner af voksne mennesker, som selv kan tage ansvar for deres liv og hverdag. Læs mere
Af Henrik Dahl
15.04.21, 23:42
Vi er inødt til at genoverveje hele det spørgsmål om indoktrinering i folkeskolen, man diskuterede i 1970’erne. Der skal være metodefrihed og åbenhed i folkeskolen. Men der må også være nogle retningslinjer som sikrer, at det kontroversielle ikke bliver forklædt som det ukontroversielle. Læs mere
Af Søren Gade
15.04.21, 13:00
Mine gamle kolleger i Folketinget må vågne op: Markedsføringen af spil​ er stukket totalt af, og det bør stoppes omgående. Ikke kun ved at fjerne dem i bedste sendetid. Nej, med et totalt forbud. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.04.21, 02:38
Der bør omgående indføres frit valg til selv at bestemme, hvilken vaccine man ønsker. Læs mere