<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Danmark - et lykketyranni

Det er svært at gå rundt og være ulykkelig i et land fuld af lykkelige.

Forleden fik jeg råbt et ”SMIL FOR SATAN!” efter mig i bussen på vej til arbejde. Ordren faldt fra min sidemand, der (selvom han måske var Satan) hverken besad viden om, at jeg lige havde hørt om en gammel skolevens selvmord, eller pli nok til at blande sig udenom mit ansigtsudtryk. Jeg kiggede på ham, vendte mundvigene opad og dykkede så ned i en avis med dårligt nyt på forsiden. Imens steg min irritation. Ikke kun over ham, men over hvor afsindigt lykkelige, vi forventes at gå rundt og være i Danmark – endda i en tid, hvor en del af os statistisk set slet ikke er det: Lige nu, fra marts til maj, er det nemlig sæson for selvmord i verdens lykkeligste land. Det virker paradoksalt. Og så alligevel ikke. 

Højt at flyve – dybt at falde

Danmark er verdens lykkeligste land – åbenbart. Men vi er langt fra at have verdens laveste selvmordsrate. Antallet af selvmord i Danmark er faldet siden 80’erne. Alligevel ligger vi nummer 66 ud af 192 lande (med land nr. 192 som landet med den laveste selvmordsrate i 2011), eller på en trist midterplacering blandt EU-landende

Hvorfor? En grund kan være, at det kan være svært at gå rundt og være ulykkelig blandt så lykkelige mennesker. Den danske lykkeforsker Christian Bjørnskov, som jeg talte med om dette indlæg, vurderer eksempelvis, at ”vores høje standard for lykke i Danmark gør det meget sværere for dem, der rammer bunden at komme op på normalniveauet igen. Vi er nemlig tilbøjelige til at gå rundt og sammenligne vores egen (relative) lykke og succes med vores medmenneskers”. 

Obligatorisk lykke

Måske derfor udskriver danske læger antidepressiv medicin til deres patienter, som skoleelever uddeler bolsjer på sidste skoledag. Lykken er blevet en eksamen, der skal bestås med højeste karakter. Ved vi ikke helt hvordan, er pensum blevet bøger som ”Hvad venter du egentlig på”, ”Slip bekymringerne” og ”Ti år yngre på ti uger”. Og er det ikke nok, står der altid en coach eller en mindfulness-ekspert klar til at manuducere dig til lykke.

Selvom der er motivation og jantelovsmodstand at hente i lykkeindustrien, så ernærer den fiktionen om, at vi alene er skyld i vores egen succes – og dermed fiasko. Den profiterer også på drømmene, vi har om frit at kunne vælge vores eget liv – et liv, hvor ingen mennesker eller ydre omstændigheder bestemmer over os. Alt det er tough shit at blive mindet om, hvis man i virkelighedens verden er gået bankerot, har mistet sit job, sin ægtefælle eller sit engang så gode helbred. Man risikerer at tro, at man er den eneste triste i et land, hvor alle brander sig selv røven ud af yogabukserne for at overgå hinanden i lykke og succes. 

Mindre konkurrencestat, tak

Jeg er selv i en vis grad en del af lykkeræset og har ikke noget entydigt svar på, om eller hvordan kan stå af det. Men jeg tror, det er stressende for de fleste og livsfarligt for de mange (661 personer i 2012), der, som min gamle skoleven, ruller ud over tilværelsens kant og tager livet af sig på grund af personlige problemer. Derfor er det også befriende, at medierne på det seneste har sat ind med programmer, der bryder tabuer om psykiske lidelser – og at regeringen arbejder for at få sidestillet psykisk og fysisk sygdom. Især det sidste er tiltrængt: Det tiltagende antal politikere der leder landet ud fra devisen om, at vi lever i en konkurrencestat, hvor vi kan programmeres til bare at tage os sammen, har længe trængt til at bløde lidt op. Ellers ender vi et sted, hvor man ikke kan fejle, være syg eller arbejdsløs uden at blive stemplet som samfundsnasser og social paria. Det har ingen af os gavn af. Det er jo ikke er alt, man kan få til at gå væk med en pille og en politikerpisk.

Min smådiktatoriske sidemand i bussen vil næppe være enig med mig i noget af ovenstående, men vi kan blive for lykkelige i lille Danmark. Nogen må kæmpe for retten til at være mellemglad, grænsende til ligeglad, uden at en fremmed skal blande sig i det. Jeg gider ikke et lykketyranni.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Annika Smith (f. 1976) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation (SF). Hun er uddannet sociolog og er oprindeligt fra Færøerne. Hun har været ansat i FN og EU-systemet. Annika blogger om samfund og politik med ræverødt og refleksivt blæk.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
24.09.21, 11:30
Held og lykke til SSW's vej til Forbundsdagen, der vil være den nordligste delstats tiltrængte stemme i Berlin – og måske tungen på vægtskålen. Læs mere
Af Søren Gade
23.09.21, 22:24
Hvis man forbyder fly, vil de fleste formentligt i stedet vælge bilen, hvilket det europæiske vejnet slet ikke er gearet til. Læs mere
Af Isabella Arendt
23.09.21, 22:19
Jeg kan godt forstå, at landbruget føler, at regeringen lyver for dem - og danskerne. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
23.09.21, 18:30
Vi har desværre aldrig kunnet tage os sammen til at få ryddet den kriminelle fristad – nu er det tid. Læs mere
Af Nauja Lynge
23.09.21, 17:34
Selvstændighedsslæden er ikke køreklar for Grønland. Derfor manipuleres der med præmisserne. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
21.09.21, 21:00
Grønlands udenrigsminister ønsker stemmeret ud fra etniske skillelinjer, og får en særdeles blid behandling i P1 Morgen. Læs mere
Af Mikael Jalving
19.09.21, 08:45
Vi har de senere år talt meget om, at mænd taler grimt og nedladende til kvinder. Vi har ikke talt så meget om det modsatte. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
18.09.21, 19:05
Hvornår melder man afbud, og hvornår vælger man at tage afsted til et arrangement med en lille tvivl i maven? Læs mere
Af Utku H. Güzel
18.09.21, 19:00
Konstant vækst har vist sig at være skadeligt, både for det enkelte menneske og for planeten. Selvfølgelig kan et alternativ skabes. Det starter først og fremmest med, at vi tror på det, selvom liberalisterne altid vil fortælle jer det modsatte. Læs mere