<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Når Maude går op og lægger sig, koster det samfundet 1,2 mia. om året i sygefravær

Hvornår forstår politikerne, at migræne også er deres hovedpine?

De fleste husker nok Maude – den neurotiske overklassefrue i “Matador”, der fik migræne og gik i seng, når livet gik hende imod. Jeg både lignede hende og havde migræne som barn, hvilket gjorde, at jeg fik øgenavn efter hende. Dermed blev jeg også stemplet som hypokonder, hvilket andre, der levede med migræne, også gjorde – og gør. Migrænikere, der eksempelvis møder op på jobcentret med lægedokumentation på deres sygdom, beretter om sagsbehandlere, der nedladende foreslår dem at tage et par panodiler.

At der faktuelt er tale om en neurologisk – desværre usynlig – lidelse, er nok en af forklaringerne på fordommene. En anden er, at den har lav status. Men den latterliggjorte sygdom burde tages alvorligt – særligt af politikere, der går op i sundhedsøkonomi:

Migræne er i dag den tredjestørste sygdom i Danmark. 640.000 personer lider af den, og den er skyld i 700.000 tabte arbejdsdage årligt. Det koster samfundet 1,2 mia. i tabt produktion om året. Dertil kan man lægge 420 mio. årligt i behandling. Hvert 10. barn er desuden ramt – nogle i så svær grad, at de får langvarigt fravær fra skolen. Og man skal da heller ikke bladre i mange aviser for tiden, før man støder på hjerteskærende historier om eksempelvis den niårige migræneramte Sebastian, der, når anfaldene er værst, ønsker sig »væk herfra«.

Med så invaliderende og for samfundsøkonomien belastende en sygdom skulle man tro, at politikerne stod i kø med løsningerne. Men gid det var så vel: Der er kun fem hovedpinecentre i landet, der hver har fra et halvt og op til tre års venteliste. Der uddannes for få neurologer. Og der mangler kapacitet på sygehusene til, at migrænikerbørn kan få hjælp lokalt, tæt på deres hverdag og familie.

Jeg kan tilgive den almene uvidenhed og fordom om migræne, der har eksisteret, siden jeg var barn. Men at de ansvarlige politikere, groft sagt, tror, at borgere kan kureres med to panodiler, fatter jeg ikke.

Dertil kommer, at adgangen til den nyeste migrænemedicin er begrænset, fordi man i Danmark kun tillader de fem hovedpinecentre at ordinere den til udvalgte patienter.

Den 24-årige Anna Løfqvist skrev i Politiken den 30/4, at hun på grund af konstant migræne har måttet sygemelde sig fra sit studie og gå på sygedagpenge. Hun kandiderer til den nye medicin, men må vente i op til tre år på at få den, grundet hovedpinecentrenes alenlange ventelister og mangel på personale. Boede hun i Sverige eller Norge, ville hun få medicinen i løbet af dage eller få uger, fordi man der tillader, at også alment praktiserende neurologer kan ordinere den.

Vi har altså den politiske ”logik” i Danmark, at vi hellere end investeringer NU i flere specialiserede behandlingscentre, uddannelse af neurologer, kortere ventelister og øget adgang til ny medicin efterlader migrænikere som Anna i et smertehelvede, med den risiko det indebærer for nul uddannelse, tabt produktivitet og flere år på overførselsindkomst. Det er tosset.

Jeg kan tilgive den almene uvidenhed og fordom om migræne, der har eksisteret, siden jeg var barn. Men at de ansvarlige politikere, groft sagt, tror, at borgere kan kureres med to panodiler, fatter jeg ikke.

Maude var en holdt dame, men i virkelighedens verden er det at ”lade hende ligge i sengen” lig med milliarder af skattekroner brugt på sygefravær og overførselsindkomster. Migræne er derfor også politikernes hovedpine. De må handle. Og kan hjertet ikke anspore dem til det, håber jeg, at pengepungen kan.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Annika Smith (f. 1976) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation (SF). Hun er uddannet sociolog og er oprindeligt fra Færøerne. Hun har været ansat i FN og EU-systemet. Annika blogger om samfund og politik med ræverødt og refleksivt blæk.
Seneste blogs
Af Pia Kjærsgaard
18.06.21, 12:42
Regeringen skal spille med åbne kort – ikke bruge myndighederne som bølgebrydere. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
18.06.21, 11:00
Det er bekymrende, når fagfolk sår tvivl om, hvorvidt de jurister, der uddannes nu, er dygtige nok. Den advarsel kan man ikke sidde overhørig. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.06.21, 21:01
Måske skal også grønlandske politikere besinde sig på, at medierne agerer vagthund over for magtmisbrug. Læs mere
Af Louis Jacobsen
17.06.21, 20:45
Sygeplejerskerne viser mod ved at insistere på blive både hørt og taget alvorligt. Læs mere
Af Utku H. Güzel
17.06.21, 20:19
Billederne af holdkammeraternes beskyttende-cirkel omkring Eriksen, sekunderne efter hans kollaps og alle de ‘god bedring’ beskeder som både fansene, men også mange andre kendte og ukendte personer, sendte til Eriksen, fik mig til at tænke på, at vi som mennesker faktisk godt kan samles om én ting, nemlig vigtigheden af et menneskeliv. Læs mere
Af Carolina M. Maier
17.06.21, 13:00
Alt for mange bruger alt for ofte alt for meget tid på brok og kvæl. Episoden i Parken mindede os om, hvor meget kostbar tid vi risikerer at spilde i vores liv på knubbede ord. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
15.06.21, 16:47
Det er helt i orden at mobbe medlemmer af Krifa, mener SF's folketingsmedlem. Læs mere
Af Henrik Dahl
15.06.21, 09:15
Kampen imod aktivistisk skodforskning er ikke blot en politisk markering. Det er en kamp for at beskytte fredelige og uskyldige borgere imod, at komplet skøre teorier pludselig bliver gjort til den virkelighed, de er nødt til at acceptere. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
14.06.21, 12:10
Peter Starup kan ikke se for sig, at Danmark tager et opgør med måden at fortolke de internationale konventioner på. Læs mere
Af Mikael Jalving
13.06.21, 10:00
Et sundt samfund reflekterer over tidens toneangivende sandheder og ligger hverken under for magelighed eller konspirationsteorier om hudfarve og køn. Læs mere