<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Når Maude går op og lægger sig, koster det samfundet 1,2 mia. om året i sygefravær

Hvornår forstår politikerne, at migræne også er deres hovedpine?

De fleste husker nok Maude – den neurotiske overklassefrue i “Matador”, der fik migræne og gik i seng, når livet gik hende imod. Jeg både lignede hende og havde migræne som barn, hvilket gjorde, at jeg fik øgenavn efter hende. Dermed blev jeg også stemplet som hypokonder, hvilket andre, der levede med migræne, også gjorde – og gør. Migrænikere, der eksempelvis møder op på jobcentret med lægedokumentation på deres sygdom, beretter om sagsbehandlere, der nedladende foreslår dem at tage et par panodiler.

At der faktuelt er tale om en neurologisk – desværre usynlig – lidelse, er nok en af forklaringerne på fordommene. En anden er, at den har lav status. Men den latterliggjorte sygdom burde tages alvorligt – særligt af politikere, der går op i sundhedsøkonomi:

Migræne er i dag den tredjestørste sygdom i Danmark. 640.000 personer lider af den, og den er skyld i 700.000 tabte arbejdsdage årligt. Det koster samfundet 1,2 mia. i tabt produktion om året. Dertil kan man lægge 420 mio. årligt i behandling. Hvert 10. barn er desuden ramt – nogle i så svær grad, at de får langvarigt fravær fra skolen. Og man skal da heller ikke bladre i mange aviser for tiden, før man støder på hjerteskærende historier om eksempelvis den niårige migræneramte Sebastian, der, når anfaldene er værst, ønsker sig »væk herfra«.

Med så invaliderende og for samfundsøkonomien belastende en sygdom skulle man tro, at politikerne stod i kø med løsningerne. Men gid det var så vel: Der er kun fem hovedpinecentre i landet, der hver har fra et halvt og op til tre års venteliste. Der uddannes for få neurologer. Og der mangler kapacitet på sygehusene til, at migrænikerbørn kan få hjælp lokalt, tæt på deres hverdag og familie.

Jeg kan tilgive den almene uvidenhed og fordom om migræne, der har eksisteret, siden jeg var barn. Men at de ansvarlige politikere, groft sagt, tror, at borgere kan kureres med to panodiler, fatter jeg ikke.

Dertil kommer, at adgangen til den nyeste migrænemedicin er begrænset, fordi man i Danmark kun tillader de fem hovedpinecentre at ordinere den til udvalgte patienter.

Den 24-årige Anna Løfqvist skrev i Politiken den 30/4, at hun på grund af konstant migræne har måttet sygemelde sig fra sit studie og gå på sygedagpenge. Hun kandiderer til den nye medicin, men må vente i op til tre år på at få den, grundet hovedpinecentrenes alenlange ventelister og mangel på personale. Boede hun i Sverige eller Norge, ville hun få medicinen i løbet af dage eller få uger, fordi man der tillader, at også alment praktiserende neurologer kan ordinere den.

Vi har altså den politiske ”logik” i Danmark, at vi hellere end investeringer NU i flere specialiserede behandlingscentre, uddannelse af neurologer, kortere ventelister og øget adgang til ny medicin efterlader migrænikere som Anna i et smertehelvede, med den risiko det indebærer for nul uddannelse, tabt produktivitet og flere år på overførselsindkomst. Det er tosset.

Jeg kan tilgive den almene uvidenhed og fordom om migræne, der har eksisteret, siden jeg var barn. Men at de ansvarlige politikere, groft sagt, tror, at borgere kan kureres med to panodiler, fatter jeg ikke.

Maude var en holdt dame, men i virkelighedens verden er det at ”lade hende ligge i sengen” lig med milliarder af skattekroner brugt på sygefravær og overførselsindkomster. Migræne er derfor også politikernes hovedpine. De må handle. Og kan hjertet ikke anspore dem til det, håber jeg, at pengepungen kan.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
  • For at se kommentarer og deltage i debatten, så skal du være logget ind på din Facebook-profil.
Profil
Annika Smith (f. 1976) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation (SF). Hun er uddannet sociolog og er oprindeligt fra Færøerne. Hun har været ansat i FN og EU-systemet. Annika blogger om samfund og politik med ræverødt og refleksivt blæk.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
19.09.21, 08:45
Vi har de senere år talt meget om, at mænd taler grimt og nedladende til kvinder. Vi har ikke talt så meget om det modsatte. Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
18.09.21, 19:05
Hvornår melder man afbud, og hvornår vælger man at tage afsted til et arrangement med en lille tvivl i maven? Læs mere
Af Utku H. Güzel
18.09.21, 19:00
Konstant vækst har vist sig at være skadeligt, både for det enkelte menneske og for planeten. Selvfølgelig kan et alternativ skabes. Det starter først og fremmest med, at vi tror på det, selvom liberalisterne altid vil fortælle jer det modsatte. Læs mere
Af Harun Demirtas
17.09.21, 16:40
Spørgsmålet om, hvorfor sygeplejerskerne er så vrede, og hvad mon man har udsat landets sygeplejersker for, siden de har nået hertil, har stadig ingen forholdt sig til. Læs mere
Af Marie Høgh
17.09.21, 15:30
Det er til at græde over, at ligestillingskampen er blevet så afstumpet, at moderskabet omtales som et biologisk pligtarbejde, man i virkeligheden er for kompetent og for ligestillet til at udføre. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
17.09.21, 13:14
Den nye barselsordning er et udtryk for en forfejlet gammeldags tilgang til ligestilling og familielivet. Læs mere
Af Pia Kjærsgaard
17.09.21, 11:32
Vild natur er ikke at sætte et hegn omkring naturen og sætte semivilde dyr derind. Det er at lege noget, som ikke er. Læs mere
Af Carl Holst
17.09.21, 11:29
Hvem havde forestillet sig, at regeringen ville give myndighederne mulighed for tvangsvaccination og ekspropriation? Det er i tilspidsede situationer, man får forstærket folks styrker og svagheder. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.09.21, 09:57
Kære medborgere på Vestegnen. Nu ved vi så meget om vaccination, at vi tør lade os vaccinere. Læs mere
Af Søren Gade
16.09.21, 16:10
Jeg er umådeligt trist over, at EU blander sig i folks barsel. Som liberal arbejder jeg for at give familier flere valgmuligheder, ikke færre. De nye barselsregler er ikke liberale. Læs mere