<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Sindssygt: Skandaløst clickbait-helvede. Læser slår alarm. ”Fake news i omløb”

Det bør mane til selvransagelse, at mange danskere mener, at dele af medierne svigter i coronadækningen.

Sundhedsstyrelsen siger det. Og sundhedseksperterne siger det: Vil du bevare din trivsel og mentale sundhed i denne coronatid, bør du begrænse det tidsrum, du ser eller hører nyheder, og udvælge få pålidelige kilder at få nyheder fra. For en ting er, at antallet af foruroligende og negative nyheder i krisetid er langt højere, end vi er vant til.

Noget andet er, som professor i psykiatri Merete Nordentoft siger, at det kan »være et godt råd at sørge for at få sin information fra myndighedernes hjemmesider i stedet for at følge for meget med i mediedækningen«, fordi »medierne kan være fristede til at fokusere på de mest skræmmende historier«.

Det må man sige. Var jeg eksempelvis journalist på BT, ville jeg føle mig stærkt truffet af Nordentofts ord. BT har nemlig opfundet en ny form for ”clickbait”, hvor de får overskrifter til at se ud, som om de handler om corona, men hvor historierne i virkeligheden handler om noget helt andet.

Tag eksempelvis denne overskrift: ”SINDSSYGT: Skandaløst smittehelvede”. Hvad tror du, den handler om? Eller denne: ”DANSKER SLÅR ALARM: Virus i omløb – de dør på stribe”. Begge overskrifter er sat i alarmgul bjælke og handler om … nej, ikke corona, men om herpesudbrud blandt konkurrenceheste i Spanien. I februar, hvor vaccinernes effekt blev diskuteret vidt og bredt, præsterede BT også at komme med overskriften ”DEN STOPPER MED AT VIRKE TIL SOMMER”, der ved nærmere eftersyn handlede om, at Mobilepays Bluetooth-system skulle ændres.

Og i skrivende stund ligger der to overskrifter lige under hinanden i alarmgule bjælker på bt.dk, hvor den øverste lyder ”HER ER SMITTEN MEGET HØJ. En katastrofe”, og den lige under lyder ”90.000 DANSKERE FLYGTET: Bekymrende”.

Den mest oplagte reaktion som læser er at forbinde de tætsiddende gule overskrifter og tro, at 90.000 danskere er flygtet fra den høje smitte. Men klikker man sig ind, finder man ud af, at overskrift nummer to dækker over, at 90.000 danskere samlet set har meldt sig ud af landets idrætsforeninger under coronaen.

Det er åbentlyst for enhver, at et ellers statsstøttet medie som BT altså udnytter befolkningens frygt for den sygdom og død, der følger af en epidemi (var der nogen, der sagde fake news?).

Men selv om eksemplerne fra BT er ekstreme, burde danskernes mening om hele corona-nyhedsdækningen mane til selvransagelse hos ikke blot BT, men hele den danske journaliststand.

Ifølge en undersøgelse lavet af Syddansk Universitet (april 2020) mener 29 pct. af danskerne, at medierne ikke har lagt nok vægt på at fortælle om håb og løsninger under coronakrisen. Og 39 pct. mener, at medierne har fokuseret for lidt på at punktere myter, konspirationsteorier og falske nyheder.

Det er en sørgelig nyhed, der i BT-version sikkert ville lyde nogenlunde som overskriften på denne klumme. Den gode nyhed er til gengæld, at der findes så mange læsere, der gerne vil informeres om hele sandheden – sur som sød – om vores verden, som den er.

Og det faktum kunne måske få medier som BT til at stoppe. Stoppe deres ”sindssygt skandaløse clikbaithelvede”. Stoppe med at vildlede os. Og i stedet lede os i retning af de fakta, den fornuft og det håb, der kan få os gennem krisen med både helbredet og humøret i behold.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Annika Smith (f. 1976) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation (SF). Hun er uddannet sociolog og er oprindeligt fra Færøerne. Hun har været ansat i FN og EU-systemet. Annika blogger om samfund og politik med ræverødt og refleksivt blæk.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
20.04.21, 10:30
Teknokraterne på markedsuniversitetet spytter ligegyldige artikler ud, som ingen læser. Vi skal have det borgerlige universitet tilbage Læs mere
Af Uffe Elbæk
20.04.21, 09:59
Ud med dansk trumpisme og nationalkonservativ identitetspolitik og ind med internationalt samarbejde, demokratisk sindelag og respekt for mangfoldigheden. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
19.04.21, 15:23
Kineserne klasker sig på lårene af grin over USA’s og Vesteuropas kurs mod den multietniske afgrund. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
18.04.21, 14:30
Hallo, hallo, er du til stede, Lars? Læs mere
Af Mikael Jalving
18.04.21, 10:00
Tak til den store tyske menneskekender Arthur Schopenhauer, der allerede for 200 år siden slog fast, at viljen er umættelig og ideologisk. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.04.21, 17:57
Samtidig bæver jeg ved reaktionerne fra både EU og Danmark. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.04.21, 13:09
Fastholdelsen af forsamlingsforbud på 10 tilsidesætter en grundlovssikrede rettigheder uden saglig grund Læs mere
Af Marie Høgh
16.04.21, 14:00
Hvis du tror, at socialdemokraterne er nationalkonservative, er du faldet for et snedigt orkestreret blændværk. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
16.04.21, 11:35
Der er desværre nu kun ét parti i Danmark, som ikke køber Socialdemokratiets nye absurde samfundskontrakt. Læs mere