<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Ekstra Bladet har lukket ”Nationens” kommentarspor. Bør Jyllands-Posten følge trop?

Har Jyllands-Posten større ambitioner med sit debatunivers online, kunne den gøre en af to ting: Lukke kommentarsporet ligesom Ekstra Bladet. Eller endnu bedre: Sætte en højere standard for kommentarsporet.

I sidste uge lukkede Ekstra Bladet permanent for kommentarsporet under onlineartiklerne i deres debatforum “Nationen” – og skulle nogen være i tvivl, er det en sejr for vores debatkultur, ikke det modsatte: Kommentarsporet var et hangout for sprogbøller, som mobber andre, og som trods det, at de er få, ødelægger debatten for de mange.

Og spørgsmålet er nu, om ikke Jyllands-Posten bør tage samme – eller større – skridt, ikke alene i den gode debattones navn, men også i den gode debats navn?

Som fast blogger på Jyllands-Posten er jeg glad for, at der altid sidder en moderator klar på avisens redaktion til at slette aggressive, racistiske eller sexistiske kommentarer.

Men hvad med alle de kommentarer, som går på noget helt andet, end det tema jeg som blogger bringer op? De kommentarer, der kører på muslimer? Eller på min person, køn eller intelligens frem for på ”bolden”?

Kommentarsporene på mine blogs ender sjældent i en god debat. De ender derimod blindt – i hadet til muslimer, til kvinder, til venstreorienterede som mig og i beskyldninger om, at jeg ikke tør svare, mens sandheden er, at jeg ikke orker, fordi kommentarerne er nedrige og uden relevans for temaet, jeg skriver om.

Da jeg f.eks. publicerede en blog om modebranchens problematiske kropsidealer, var den allerførste læserreaktion en ironisk kommentar om, at problemet vil være løst, når Danmark er så islamificeret, at »alle kvinder går rundt i burka«.

Da jeg skrev om danske børnefamilier, der ikke har råd til at fejre jul, var reaktionen, at det »er de importerede landevejsrøveres« skyld.

Og da jeg skrev om mine oplevelser med sexisme begået af en tidligere chef, blev jeg beskyldt for at være »fuld af modbydelige løgnehistorier og hysterisk kvindespin«.

Med andre ord: Kommentarsporene på mine blogs ender sjældent i en god debat. De ender derimod blindt – i hadet til muslimer, til kvinder, til venstreorienterede som mig og i beskyldninger om at jeg ikke tør svare, mens sandheden er, at jeg ikke orker, fordi kommentarerne er nedrige og uden relevans for temaet, jeg skriver om.

Alt håb om en god debat er derfor ude, før dagen er omme. Og ingen er blevet et hak klogere.

Er jeg ene om at opleve det som blogger på Jyllands-Posten? Nej.

Kan Jyllands-Posten gøre noget ved det? Ja, absolut.

Vi hører jævnligt om, at et stort antal danskere afholder sig fra at deltage i debatten online, fordi tonen er hård.

Men jeg tror også, at mange afholder sig fra deltage, fordi debatten online er for meningsløs – og måske også liiidt for præget af visse mediers interesse i at generere underholdning, trafik, klik og klirren i annoncekronekassen.

Har Jyllands-Posten større ambitioner med sit debatunivers online end det, kunne den derfor gøre en af to ting: Lukke kommentarsporet ligesom Ekstra Bladet. Eller endnu bedre: Sætte en højere standard for kommentarsporet – ikke blot, som nu, ved at fjerne hadske kommentarer, men ved også at fjerne alle de kommentarer, som intet har at gøre med den aktuelle debat, der rejses.

Begge tiltag fremgår allerede af avisens debatregler, men det sidste kan håndhæves bedre. Jyllands-Posten kunne desuden, hvis den ville være endnu sejere, lade alle onlinekommentarer gennemgå den redaktionelle test for relevans og seriøsitet, som læserbreve og andet debatstof i den trykte avis gennemgår. Det ville ikke alene sikre en bedre tone.

Det ville også sikre en reel debat, hvor der lige nu ikke rigtig er nogen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Annika Smith (f. 1976) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation (SF). Hun er uddannet sociolog og er oprindeligt fra Færøerne. Hun har været ansat i FN og EU-systemet. Annika blogger om samfund og politik med ræverødt og refleksivt blæk.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
17.04.21, 17:57
Samtidig bæver jeg ved reaktionerne fra både EU og Danmark. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.04.21, 13:09
Fastholdelsen af forsamlingsforbud på 10 tilsidesætter en grundlovssikrede rettigheder uden saglig grund Læs mere
Af Marie Høgh
16.04.21, 14:00
Hvis du tror, at socialdemokraterne er nationalkonservative, er du faldet for et snedigt orkestreret blændværk. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
16.04.21, 11:35
Der er desværre nu kun ét parti i Danmark, som ikke køber Socialdemokratiets nye absurde samfundskontrakt. Læs mere
Af Isabella Arendt
16.04.21, 08:11
Der er brug for decentralisering. Der er brug for en helt grundlæggende erkendelse af, at der i Danmark er millioner af voksne mennesker, som selv kan tage ansvar for deres liv og hverdag. Læs mere
Af Henrik Dahl
15.04.21, 23:42
Vi er inødt til at genoverveje hele det spørgsmål om indoktrinering i folkeskolen, man diskuterede i 1970’erne. Der skal være metodefrihed og åbenhed i folkeskolen. Men der må også være nogle retningslinjer som sikrer, at det kontroversielle ikke bliver forklædt som det ukontroversielle. Læs mere
Af Søren Gade
15.04.21, 13:00
Mine gamle kolleger i Folketinget må vågne op: Markedsføringen af spil​ er stukket totalt af, og det bør stoppes omgående. Ikke kun ved at fjerne dem i bedste sendetid. Nej, med et totalt forbud. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.04.21, 02:38
Der bør omgående indføres frit valg til selv at bestemme, hvilken vaccine man ønsker. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
14.04.21, 14:13
Rapport i Storbritannien fandt ingen diskrimination mod minoriteter – nu sammenlignes den sorte formand med en ”onkel Tom”. Læs mere