<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Mette Frederiksen bryder den børnelov, hun selv vil have vedtaget

Hent den syge pige i al-Roj-lejren hjem til Danmark nu

Hvad skal Danmark stille op med børnene af de danskere, der i årene 2012-16 rejste ned for at tilslutte sig terrororganisationen Islamisk Stat og nu på ubestemt tid sidder fanget i de kurdisk kontrollerede lejre i Syrien? Det spørgsmål har fået nyt liv med mediernes seneste historier om den fireårige traumatiserede og alvorligt syge pige, en dansk statsborger, der sidder fanget sammen med sin mor i al-Roj-lejren. Flere lægefaglige eksperter har konstateret, at pigen er så syg af posttraumatisk stress, at hun udvikler blivende og alvorlige psykiske mén, hvis hun ikke hurtigst muligt bliver fjernet fra lejren og modtager behandling. De vurderer (ikke overraskende) også, at pigen vil blive yderligere traumatiseret af at blive adskilt fra sin primære omsorgsperson, hvilket i praksis betyder, at hun skal have sin mor med til Danmark. Moderen kan som bekendt tiltales, stilles for en dommer og om nødvendigt sættes i fængsel i Danmark. Men alligevel nægter Mette Frederiksen og hendes regering at hjælpe såvel den fireårige pige som de andre danske børn ud af de kummerlige fangelejre. 

I stedet for at holde den etiske og moralske fane højt i sagen, er den socialdemokratiske udlændingeordfører Rasmus Stoklund sendt i byen med  generaliserende mantraer om, at regeringen ”ikke kan hente radikaliserede børn" og ”terrorister” til Danmark”. Han ved udmærket, at PET vurderer, at børnene ikke vil udgøre nogen fare, hvis vi får dem hjem nu. At en fireårig pige skulle være terrorist er i bedste fald også noget vrøvl. Det var jo ikke hende, der drog til Syrien for at tilslutte sig Islamisk Stat. Det gjorde hendes etnisk danske, unge og uhyggeligt vildfarne mor. En mor, der nærmest ved ankomsten fortrød sin beslutning. Som blev gravid og fødte pigen dernede. Som adopterede en dreng, pigens femårige bror, efter at han få dage gammel var blevet fundet afkræftet i en papkasse. Og som i årevis har forsøgt at redde sig selv og sine to børn hjem til sin mor i Danmark. Det gør ikke hendes ugerning tilgivelig. Men som Enhedslistens Rosa Lund pointerer, så hjælper regeringen jo også ”danske statsborgere hjem, som sidder fængslet for narkokriminalitet i Colombia eller pædofili i Thailand”. Hvorfor så ikke en fireårig pige, hendes bror og mor? I hundredvis af børn er allerede døde som følge af de ekstremt utrygge og sundhedsskadelige forhold, der er i al-Roj og al-Hol-lejrene. Så det giver ingen mening. 

Jeg forstår i det hele taget ikke, hvorfor Mette Frederiksen – ”børnenes statsminister” – fastholder så hård en linje over for de godt 25 danske børn, hvis liv som fanger i Syrien lige nu hænger i en tynd tråd. Vi deler alle afsky over for de danske statsborgere, der valgte at slutte sig til så militant og bestialsk en terrorbevægelsen, som Islamisk Stat var og er. Det er så landsforræderrisk og forkasteligt. Og mange danskere har stærke følelser i spørgsmålet om, hvorvidt børnene skal hjælpes hjem. Men de følelser burde regeringen været hævet over. Den burde stå fast på, at vi har tiltrådt nogle konventioner, som beskytter os alle. Og den burde minde os om, at vi som samfund deler et moralsk og retssikkerhedsmæssigt princip om, at vi ikke gør børn ansvarlige for deres forældres ugerninger. Børnene i lejrene er ofre – ikke skyldige. Ikke at hjælpe dem er forkasteligt. Og jeg kan desværre kun se Mette Frederiksens hårde linje som endnu et forsøg fra Socialdemokraternes side på at gå højre om højrefløjen og samle stadig flere DF-vælgere op. Hvilket mildt sagt ikke er rart at være vidne til.

Men det, der gør Mette Frederiksens linje endnu mere grotesk, er, at der lige nu – imens historierne om den fireårige pige fylder i medierne – pågår forhandlinger i Folketinget om regeringens reformudspil "Børnene først" og ”Barnets lov”. Læser man udspillet, erfarer man, at regeringen har til hensigt at starte en ”en værdikamp” for at sikre ”et trygt hjem og flere rettigheder til alle børn” og få stoppet det ”svigt som samfund”, som udsatte og omsorgssvigtede børn oplever, når de ikke får hjælp. Regeringen understreger også, at ”denne gang skal det være anderledes”. At den fremover vil ”være på børnenes side” og ”sætte dem først”. At Danmark skal have en ”rettighedskanon”, som alle børn skal undervises i. Og at regeringen helt konkret vil sikre en ”bedre beskyttelse af børn mod negativ social kontrol og ekstremisme”. Det er gode intentioner og flotte ord. Men når nu reformen og dens lov skal omfatte alle udsatte danske børn og de små danske statsborgere i al-Roj og al-Hol ikke får hjælp, hvad så? Ja, så bryder Mette Frederiksen og regeringen jo deres egen lov, før blækket i den er tørt. Det er totalt uholdbart. Vi taber alle på det.

Vi kan jo ikke overbevise vores børn om, at de alle er lige meget værd og har lige meget ret til tryghed og beskyttelse, hvis vi ikke bringer en nødstedt fireårig syg pige hjem i sikkerhed. Vi kan ikke overbevise vores børn om, at vi sætter hensynet til dem over hensynet til de voksne, når vi lader frygten for pigens mor stå i vejen for pigens ret til et liv med en fremtid. Og vi kan ikke overbevise vores børn om, at de kan have tillid til en statsminister, der siger, at det denne gang skal være anderledes, når den stærkt kritisable situation for pigen og de godt 25 danske børn i al-Roj og al-Hol forbliver den samme. Børn gør jo ikke det, vi voksne siger. De gør det, vi gør. Så enkelt er det. Og så principiel er denne sag. Min opfordring til Mette Frederiksen er derfor: Følg din egen lov. Og grib børnene i Syrien, før vi mister vores medmenneskelighed i Danmark. Du kan stadig nå at blive børnenes statsminister, hvis det er det, du virkelig vil.  

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Annika Smith (f. 1976) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation (SF). Hun er uddannet sociolog og er oprindeligt fra Færøerne. Hun har været ansat i FN og EU-systemet. Annika blogger om samfund og politik med ræverødt og refleksivt blæk.
Seneste blogs
Af Utku H. Güzel
02.03.21, 20:40
Vi skal kunne rumme hinandens holdninger og meninger til coronavirussen. En ting er, hvad myndighederne laver af regler og love, men en anden og mindst lige så vigtig ting er, at vi som befolkning accepterer hinandens forskelligheder. Læs mere
Af Nauja Lynge
02.03.21, 20:14
Mærkeligt er det i hvert fald at Danmark regner på en anden måde end nabolande i EU.   Læs mere
Af Gitte Seeberg
02.03.21, 09:16
Lad vaccinerne blive i Israel og komme palæstinenserne til gavn. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
02.03.21, 06:00
Tre ting vi har lært: Kvinder er dygtige til kriseledelse. Videnskab er afgørende for vores overlevelse. De rige bliver nødt til at hjælpe de fattige, hvis pandemier skal undgås. Læs mere
Af Nauja Lynge
01.03.21, 20:08
Danmark kan ikke bidrage, før der kommer en større forståelse for at problemet opstår i Grønland. Læs mere
Af Naser Khader
01.03.21, 17:54
Det er efterhånden en offentlig hemmelighed, at udviste bandemedlemmer kan bosætte sig i det sydlige Spanien, uden at de spanske myndigheder tilsyneladende kærer sig om det. Vi er til grin. Det minder om C. V. Jørgensens Costa Del Sol. Læs mere
Af Isabella Arendt
01.03.21, 17:26
Jeg havde næsten forventet, at DF ville slække på ligestilling og menneskerettighederne. Jeg er dog forundret over, at hverken Søren Pape eller Jakob Ellemann-Jensen siger fra. Hvor blev de anstændige borgerlige af? Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
01.03.21, 12:58
Kender Dansk Folkeparti slet ikke antisemitismens historie? Tier og samtykker de andre partiledere? Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
28.02.21, 22:15
De vil skabe revolution, bekæmpe den hvide mand og gøre op med objektiv forkning Læs mere