<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Poul Madsen, kvinder regerer ikke kun på side 9

Det er 2021, og Ekstra Bladets ansvarshavende chefredaktør må komme ud af jordhulen

Det er heldigvis sjældent, at man på landets største aviser skriver en sexistisk og barnlig leder. Men i går var en undtagelse: Ekstra Bladets ansvarshavende chefredaktør Poul Madsen hoppede nemlig ind i det nye år med lederen ”Bliv under dynen – 2021 er aflyst”. Med titlen refererede han til, at ”rædslerne fra 2020” – nedlukningerne og restriktionerne – fortsætter og at det, som han skriver, er ”den store leder” Mette Frederiksens skyld. Ikke coronaens. Nej, hendes, statsministerens, skyld.   

Jeg var bogstaveligt talt ved at få min morgenkaffe galt i halsen, da jeg læste det. For ud over den fuldkommen usmagelige sammenligning med den nordkoreanske leder, så fremstår Poul Madsen både sexistisk og barnlig, ja som en slags danske mediers svar på Donald Trump. Lad os tage det barnlige først: Madsen skriver: Mette Frederiksen har faktisk aflyst 2021. Det er lukket ned for en sikkerheds skyld (…) Selv så jeg også gerne, at 2020 var overstået. (…)Men Mette bestemmer. Du kan roligt gå i seng igen. Mette vil sætte pris på det. Så hun ved, hvor hun har dig”. Ord som corona, pandemi, indlæggelser, presset hospitalskapacitet, sygdom og død er fuldstændig fraværende i lederen. Og han opfører sig her – på skrift – som en dreng, der lige har fået konstateret kyssesyge og giver lægen skylden for, at han ikke kan komme med til nytårsfesten. Som råbte han: ”Det er også den dumme læges skyld – hvad ved hun om sygdomme. Hvorfor skal hun bestemme, at jeg ikke må have det sjovt, som jeg plejer? Jeg VIL med til den fest. VIL VIL VIL!”. 

Det er noget, jeg som mor til en lille knægt kan genkende. Og bare for at slå det helt fast: Nej, Poul Madsen. Det er ikke Mettes skyld, at du fortsat må blive hjemme. Det er og bliver coronaen, der er synderen. Og det er nedlukningen, isolationen, afstanden og afspritningen, der ifølge landets øverste og fremmeste sundhedseksperter, er midlerne mod den. Det handler heller ikke kun om dig. Andres helbred og liv er på spil. Så stay home. Grow up. Det er et budskab, du som central repræsentant for den fjerde statsmagt burde gå forrest med. 

Det er helt fint at stille spørgsmål, kræve svar og ønske klar kommunikation fra statsministeren eller at kritisere regeringens håndtering af f.eks. minksagen. Men at så tvivl om fornuften i at lukke Danmark ned efter anbefalinger fra landets øverste sundhedsmyndigheder – og så endda gøre det som lægmand når det kommer til vira og smittespredning – er manipulation at trumpske dimensioner. Med dagens leder gør Poul Madsen en af Danmarks største aviser til eksponent for fake fakta, og hans barnlige indignation og manglende anerkendelse af corona-faren som årsagen til nedlukningen er brænde på bålet for mundbinds- og vaccinefornægtere og andre sølvpapirshatte, der i værste fald truer folkesundheden. Faktum er, at Danmark, målt på en international skala, har klaret sig godt gennem pandemien indtil nu. Faktum er også, at Poul Madsens leder da heller ikke indeholder videnskabeligt funderede bud på alternative måder at håndtere corona-pandemien på, der ville give bedre resultater for folkesundheden og samfundet. Lederen er derfor en pinlig afsløring af, at Poul Madsen har et privat vendetta mod Mette Frederiksen kørende – og den slags dagbogsstof bliver man som læser hverken oplyst eller beriget af – hvilket bringer mig til sexismen i lederen: 

Poul Madsen skriver:” Og i rød blok fnisede de tre kvindelige formænd sig lykkeligt gennem året som teenagere, der gerne vil være venner med klassens førende pige.” Hvad er det for et billede af landets øverste politiske chefer som fnisende skolepiger? Hvad har køn med deres politiske beslutninger at gøre? Hvornår har Poul Madsen set Pia Olsen Dyhr, Sofie Carsten Nielsen og Pernille Skipper stå og fjantefnise i forbindelse med de for os og dem svære og alvorlige smitteforebyggende tiltag, de har skullet træffe? At Poul Madsen udtrykker sig så kønnet får en til at tro, at han ikke kan holde ud, at der sidder kvinder inde på Christiansborg og bestemmer over ham politisk. Men Poul Madsen: Vi lever i 2021, og kvinder regerer ikke kun på side 9 – de regerer over nationer. Det er ikke kvinderne Mette, Pia, Sofie og Pernille, der bestemmer over dig politisk. Det er de folkevalgte og ”institutionen” statsministeren. Og de træffer naturligvis de beslutninger, som parlamenterne i de andre coronahærgede lande også gør om at lukke ned i det omfang, det er nødvendigt for at holde hospitalerne oven vande og redde flest mulige liv. Alt andet ville være helt uansvarligt. 

Så Poul Madsen, vågn op, børst støvet af dig og kom ud af jordhulen. Det er 2021, og du er klogere end det. Og bedre end lederen, du skrev i går. Mangler du et nytårsforsæt så vælg dette: Glem køn. Tag ansvar. Gå forrest. Vær fornuftens stemme i en vanvittig tid. Og støt op om sundhedsstyrelsen anbefalinger, så vi bedst og hurtigst muligt kan komme gennem sygdommen og ud af dynen sammen. 

Godt nytår

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Annika Smith (f. 1976) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation (SF). Hun er uddannet sociolog og er oprindeligt fra Færøerne. Hun har været ansat i FN og EU-systemet. Annika blogger om samfund og politik med ræverødt og refleksivt blæk.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
15.01.21, 22:41
Det er meget egoistisk af de grønlandske politikere at forsøge at løse Grønlands store svøbe – de socialt udsatte – uden at inddrage de mange grønlændere i Danmark, som hver dag berøres af dette emne.   Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.01.21, 18:16
Hvad skal vi andre stille op, når vi mener, at store grupper af mennesker ikke er til at tale med eller har nogle absurde holdninger? Læs mere
Af Jan E. Jørgensen
15.01.21, 16:34
Som ufortrødent arbejder videre trods corona. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
15.01.21, 07:00
Den tiltalte er uskyldig, indtil andet er bevist, og har krav på en fair rettergang. Også Inger Støjberg. Læs mere
Af Signe Munk
14.01.21, 15:00
Vi tager vores drikkevand som en selvfølgelighed. Det skal vi ikke – men derimod skride ind, så forureningen af det bliver stoppet. Læs mere
Af Rune Lund
14.01.21, 13:10
Det handler om, at loven gælder for alle Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
14.01.21, 11:05
Bliver alle vi ældre, der har levet en eremittilværelse for at undgå smitte, nu udsat, når vi vaccineres i store centre. Jeg spørger ministeren, om han føler sig sikker på, at forholdene er i orden. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.21, 15:35
Det er artige sager, hvad tilhængerne af masseindvandring har kaldt os andre. Læs mere
Af Henrik Højlund
13.01.21, 15:16
Coronaepidemien forstærker øjensynlig argumentationen mod Guds eksistens. Men det ser ikke bedre ud uden Gud. Læs mere