<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Dette er en annonce. Luk her

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Skal vi forbyde udsalg?

En socialists forbrugsbekendelser

Det er min søns første jul. Så jeg har kigget i butikker efter gaver til ham – og har som den genbrugsbevidste SFer jeg er, også været på Den Blå Avis for at se, om jeg kunne finde noget godt der. Men så forleden dag gjorde barnets far mig opmærksom på, at vi havde noget legetøj liggende på loftet fra dengang, hans nu 7-årige datter var tumling. Han foreslog, at vi pakkede det ind i stedet for at købe noget. Først syntes jeg, at det lød helt forkert. Gammelt legetøj fra loftet til min lille dreng?! Min kæreste kunne imidlertid ikke se, hvordan det skulle adskille sig fra at købe gammelt legetøj fra en fremmeds loft via Den Blå Avis. Og det var selvfølgelig svært at argumentere imod. Desuden er vores dreng kun et år og fuldstændig ligeglad med, om legetøjet, han får, er nyt, købt i genbrug eller hentet ned fra loftet.

Alligevel, mens jeg sad der med papir, saks og gavebånd og pakkede det ind, grublede jeg over, om det nu også var godt nok. Det føltes stadig forkert. Hvorfor? Fordi jeg med tingene fra loftet ville ende med ikke at have brugt én eneste krone på julegaver til ham. Jeg havde jo, må jeg indrømme, mest af alt lyst til at tømme det halve af en legetøjsbutik til min dyrebare dreng. Og kampen mellem at ville spendere løs og holde igen med forbruget ulmede i mig, som den sikkert gør i mange af os i julen. Som en der politisk plæderer for materielt mådehold, mindre brug-og-smid-væk-kultur og reduktion af affald, fik jeg det ekstra dårligt over, at min egen indre forbrugsdæmon er så svær at tæmme her i julen – hvilket førte til en højlydt diskussion med mig selv med min kæreste som tålmodig tilhører:

Jeg havde hørt i nyhederne, at danskernes indkøb på Black Friday satte rekord i år. Julehandlen gør det samme. Så det kunne tyde på, at januarudsalget også kommer til at gøre det. Vi går tilsyneladende totalt shopamok i år, hvilket gjorde mig bekymret: Har vi i materielle overflodsdanmark helt glemt, at der er en klode, der drukner i skrald og et klima, der skaber dødeligt kaos rundt omkring?! Jeg tænkte selvfølgelig straks på, hvad man kan gøre politisk. Enhedslisten havde været ude at sige, at vi i forhold til Black Friday skal se at ”få gjort op med, at markedet skaber kunstige behov og materielle drømme”. Ja, i Frankrig havde socialistpartiet sågar stillet lovforslag om at forbyde Black Friday. Det satte gang i en forbudsdiskussion herhjemme, hvor Alternativet havde bedt statsministeren om at tage et opgør med den sorte udsalgsdag. Måske de havde fat i noget? Min kæreste afbrød min monolog og gjorde mig opmærksom på, at jeg dagen før havde støttet en indsamling på TV 2 til fordel for børn, der ikke har råd til julegaver – og nu ville jeg så frarøve selvsamme børns forældre muligheden for at købe billige julegaver ved at forbyde Black Friday? Det hang ikke sammen. Og hvad med alle de mennesker – inklusiv mine egne pensionerede forældre  – som man ville stigmatisere, blot fordi de køber ting på et par årlige udsalg, som de måske længe har sparet sammen til og ellers ikke ville have råd til? Min kæreste havde ret. Jeg var arrogant. Jeg kørte på den venstreorienterede automatpilot.

For godt nok er Black Friday idiotisk i den forstand, at den er et amerikansk fænomen, der ikke giver mening i en dansk kontekst. Men den kunstige dag giver i det mindste mindrebemidlede mulighed for at købe nogle gode julegaver billigt – hvilket trods alt er bedre, end at føle sig til grin under januarudslaget, hvor gaverne, der ellers blev indkøbt i dyre domme i julen, pludselig kan fås til halv pris. Og apropos januarudsalget så skulle man vel også forbyde det, hvis man forbød Black Friday?! Det har jo et lige så kommercielt sigte. Det samme gælder vel julesalget, hvor butikkernes vi-er-i-julestemning-spar-25%-hos-os-kampagner på samme vis er designet til at få danskerne til at købe løs? At tænke i et forbud mod Black Friday holder kort sagt ikke. Vi skal støtte op om frivilligheden til at dæmpe overforbruget i stedet. Det er ikke en årlig ”Buy Nothing Day”, men ”Buy Nothing unødvendigt resten af årets 364 øvrige dage”, der skal til. Og selvom vi som nation er temmelig langt fra at nå klimamålene, så er vi jo faktisk i færd med at omstille os. Vi smider mindre mad ud og bliver bedre til at genbruge tøj og ting. Den slags er blevet helt damebladssmart. Vi bliver også stadigt bedre til at købe kvalitetsvarer, der holder længere, i stedet for lutter bras. Og så kæmper vi politisk for at stoppe elektronik-producenterne i at benytte sig af ”planlagt forældelse”, hvor de på tarveligste vis designer deres produkter til at have en begrænset levetid. Producenterne skal også tvinges til at droppe gebyrer for undersøgelse af produkter inden for reklamationsperioden og sikre, at reservedele kan fås gennem hele produktets levetid. Det ville gavne både forbrugeren og miljøet. De store møbel- og tøjkæderne kunne også åbne afdelinger for salg af deres brugte mærker, som IKEA f.eks. gør i Norge. Det og meget mere kan de – vi – gøre. 

Lad os politisk støtte op om de tendenser, i stedet for at diskutere elitære forbud og stigmatisere dem, der går på udsalg. Og lad der så i øvrigt ikke komme flere automatreaktioner fra privilegerede, venstreorienterede politikere som mig. Det går jo ikke, at vi for vores egen ”snehvide” samvittigheds skyld glemmer at tænke på dem, der ikke har så meget, eller moraliserer over for dem, der naturligt nok ønsker at betale halv i stedet for fuld pris. Julen behøver ikke være så hundedyr, hvis den er på tilbud, en smule genbrugt … eller sågar lidt gratis. Selv dropper jeg at tømme en halv legetøjsbutik i denne omgang og giver min dreng det fint indpakkede gamle legetøj fra loftet. Jeg undlader selvfølgelig også at ønske mig en ny kæreste, der ikke siger mig imod og beholder ham den let brugte og snusfornuftige, der rumsterer oppe på loftet. Om han til gengæld er blevet så træt af at lytte til mine automatreaktioner, at han finder en ny, billig model på januarudsalget, vil tiden vise. Jeg skrotter dem i hvert fald fra nu af.

Glædelig jul.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Annika Smith (f. 1976) er medlem af Københavns Borgerrepræsentation (SF). Hun er uddannet sociolog og er oprindeligt fra Færøerne. Hun har været ansat i FN og EU-systemet. Annika blogger om samfund og politik med ræverødt og refleksivt blæk.
Seneste blogs
Af Rune Lund
05.12.20, 00:33
- bilaftale mangler ambitioner Læs mere
Af Desiree Ohrbeck
04.12.20, 21:13
Når systemet giver mulighed for at sexmisbrugere kan udnytte børn og tilmed ikke giver hårde fængselsstraffe, når misbrug finder sted, må man stille spørgsmål ved, om samfundet tager vare på sine svageste. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
04.12.20, 16:41
Intet er for langt til venstre for TV2’s journalist (og for så mange andre journalister) Læs mere
Af Alex Vanopslagh
04.12.20, 13:28
Mette Frederiksens stort anlagte frikommuneforsøg viser desværre endnu en gang, at hun altid sætter systemet over borgeren. Prisen er dyr og dårlig velfærd. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
04.12.20, 13:25
Konkurrence på velfærdsområdet er en god ting Læs mere
Af Christina Egelund
04.12.20, 13:08
Folketinget har en enestående mulighed for at vise, at det ikke længere lader sig blænde af hverken politisk farve eller venskaber når det kommer til at genrejse retsstaten. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
04.12.20, 10:12
Usmageligt forsøg på politisk indblanding i drabssagen på Bornholm. Pressionsgrupper skal holde deres politiske fingre fra retssager, mens retssystemet arbejder. Det bliver tydeligvis sværere og sværere for flere og flere. Læs mere
Af Nauja Lynge
04.12.20, 09:14
Afvisning af Ted Hui understreger, hvor lidt regeringen har tilovers for demokratiet. Læs mere
Af Utku H. Güzel
03.12.20, 19:47
Det er nemlig sådan, at de fine værdier, som de vestlige lande prædiker, desværre ikke omfatter alle. Det bør være tydeligt for enhver at se, at nogle lande og dermed også befolkninger er legitime mål for vestlige aggressioner. Læs mere