*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Irriterende at Statsministeren fik lagt låg på fremtiden - efterrationaliseringer

Jeg blev ekstremt irriteret, da jeg tændte for fjernsynet den 1. Januar 2017. Nytåret var skudt i gang. Jeg var parat til den helt store liberale svada om fremtiden. Jeg forestillede mig, at Statsministerens tale til nationen ville handle om alle de kæmpemæssige udfordringer, som ikke blot Danmark, men hele verden står med, ikke blot i går, men i dag og i morgen og 100 år frem i tiden. Og jeg forestillede mig at Statsministeren ville angive både tempo, perspektiver og gode ideer – at han ville være innovativ, kreativ og fremadstormende……..

Irriterende at statsministeren fik lagt låg på fremtiden

 Og så forventede jeg en velkomponeret opskrift på, hvordan den siddende regering vil håndtere klimaforandringer, flygtningekatastrofer, fattigdom og de hjemlige kontroverser om manglende kvalitet i uddannelserne, om manglen på læger i psykiatrien, om misbrug og stress. Jeg forventede et eller andet der var relevant for gennemsnitsborgeren, skattebetalerne og os der står parate til at tage både socialt, kulturelt og miljømæssigt ansvar.

Men Lars Løkke valgte at placere sine budskaber midt i en tid, hvor kvinder lå med hovedpine i sengen, og bankdirektøren kedede sig til døde. Det er da rigtigt, at der i den periode af DK’s historien ikke skulle mange bevægelser til før der var tale om udvikling. Men er Matador fortsat relevant som i virkelig relevant og ikke mindst aktuel?

For mig er historien om Korsbæk slut og færdig. Den bærer sin tid, men den bærer ikke den tid vi lever i. To nytårs timer efter Statsministerens nytårstale begyndte første episode af den nye sæson af Arvingerne. Ide og manuskript udviklet af ét af DK’s største manuskript-talenter Maya Ilsøe. Og det undrer mig, at statsministeren ikke fandt plads til at give faklen videre til Maya Ilsøes ambitiøse og intelligente oplæg til en analyse af tiden vi lever i.

Hvad skete der for taleskriveren? Er det ikke indlysende, at vi ikke kan stille os tilfredse med referencer, der går snart 100 år tilbage med afsæt i en tid, hvor udvikling var en slags pudsighed, og hvor bilen var en udsmykket sæbekasse blot forbeholdt overklassen?

Er det for komplekst og for udfordrende for Statsministeren at drage nytte af de observationer kunsten og kulturen gør i det danske samfund, og måske opnå ny indsigt til glæde for fremtidige politiske beslutninger? Her tænker jeg blandt andet på, hvordan arvingerne på en ny måde tager DK’s tid som kolonimagt til sig. Det gøres ikke bagudrettet, men i et veludviklet fortællingsrum, hvor den unge karakter Hannah på den ene side kunstnerisk, på den anden side som barn af en opbrudt familie, og først og fremmest som et barn af 2017, starter sit helt eget stille aktivistiske opgør med autoriteter for at pege på vores verdens uligheder – og forskruethed. De grønlandske figurer i serien kalder på en styrket bevidsthed om at nationen ikke bare står sammen. Det handler både om social ulighed, kulturel forskellighed, og måske også om et fravær af den loyalitet overfor staten og nationen, som de politiske ledere fortsat leder ud fra.

Ser Statsministeren ikke, at det enkelte menneske står med sin tilværelse i hånden, og skal skabe mening ud fra dette vilkår? Og at det er vanskeligt. Ikke nødvendigvis af materielle årsager, men snarere af mentale og filosofiske årsager. Hvordan forholder statsministeren sig til det? Hvordan skaber man politik og gør politik relevant i et samfund, hvor tilstandene er så udfordrende, og hvor både fraværet af trygge relationer og forventningerne til vores evner og kunnen er overvældende?

Mange ryger af toget. Mange kommer aldrig på toget. Vi griber ikke bare mulighederne. Vi lader os stresse af forventninger, og vi drukner i forestillingen om, at den eneste vej vi kan bevæge os er fremad i ét bestemt tempo. Der er mange veje, der er mange muligheder, der er mange versioner af livet og vores samfund. Det politiske projekt i Danmark afspejler slet ikke borgernes egentlige evner. På en måde snød Statsministeren os for det vi egentlige fortjener: overskud, perspektiv, innovative løsninger, kreativitet, investeringer i mennesker, i værdier og i fællesskaber.

Dette er ikke en politiske holdning. Det er en markering. Jeg synes, at det er ærgerligt, naivt og forskruet, at talen den 1. Januar 2017 handlede om Matador. 

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anne Boukris (f. 1970) er social designer, politisk bevidst og inklusionsbesat. Desuden er hun entreprenør, leder af den jødiske filmfestival, rådgiver og partner hos Center for Kunst & Interkultur samt fhv. direktør for Jødisk Museum i Oslo.
Seneste blogs
Af Christian Rabjerg Madsen
11.12.17, 18:33
Hvis de sidste dages politiske teater var fiktion, ville kaosscenerne fra Finans- og Statsministeriet være kanon underholdning. Desværre er de kaotiske forhandlinger mellem Regeringen og Dansk Folkeparti benhård virkelighed, og første akt har allerede gjort Danmark fattigere. Læs mere
Af Annika Smith
11.12.17, 09:18
Så får den en pause fra torturen og slipper for at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.17, 22:50
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.17, 20:33
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand. Læs mere
Af Josephine Fock
10.12.17, 15:21
Menneskerettighederne skældes ud fra mange sider disse dage. Nogen vil have dem udskrevet af dansk lov, andre vil udfordre eller reformere dem. I dag fylder FN’s menneskerettighedserklæring 69 år. Jeg vil gerne sige tillykke. Og tak. Jeg ser frem til mange år med dem endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.12.17, 14:28
For alle vore fremtidsfanatikere og teknologifreaks kan det kundgøres så kort, at budskabet måske trænger ind: Historien er ikke død, den sover bare. Læs mere
Af Erik Winther Paisley
10.12.17, 13:31
Foreløbig aftale eller ej, gruer jeg for, hvordan Brexit vil udarte sig. For Europa, altså. Læs mere
Af Gitte Seeberg
08.12.17, 12:55
Er det fordi, nogle mænd har følt sig personligt truffet, eller er det fordi, de har en særlig masochistisk trang til at forsvare noget, som ikke kan forsvares? Læs mere
Af Christel Schaldemose
08.12.17, 11:38
Dieselgate har haft store menneskelige omkostninger. Nu er der endelig EU-enighed om skrappere regler, der skal være med til at undgå en ny skandale. Læs mere
Af Louis Jacobsen
07.12.17, 17:41
Kim Simonsen påstår i deadline 6.12.17, at salget af Alka blev diskuteret på åbne hovedbestyrelsesmøder i fagbevægelsen. Det er ikke altid godt at tage uenigheder offentligt. Men den påstand der blev luftet på landsdækkende TV er, ja, noget af en påstand. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her