Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Britta Nielsen og hendes smarte sidekick af en advokat provokerer mig helt vildt

Jeg er så træt af alle de sager, hvor offentlige kasser agerer tag selv-bord for svindlere og bedragere.

Omtalen af retssagen mod Britta Nielsen, der er tiltalt for groft bedrageri, embedsmisbrug og dokumentfalsk, irriterer mig allerede helt vildt.

Det gjorde det sådan set allerede sidste år, da det kom frem, at den 64-årige kvinde, en tidligere medarbejder i Socialstyrelsen, blev afsløret i – gennem 25 år – at have stjålet 117 mio. kr. af styrelsens penge. De mange penge skulle være gået til projekter for udsatte medborgere, men de nåede desværre aldrig frem. I stedet endte de i Britta Nielsens egne lommer.

Britta Nielsens tårevædede og nærmest patetiske forklaringer i retten provokerer mig i den grad. Hun mener simpelthen, at systemet i Socialstyrelsen var hullet som en si og helt uden sikkerhedsforanstaltninger. Det ”fristede” åbenbart damen i sådan en grad, at hun ikke kunne lade være med at overføre penge til sig selv. Selv om hun virkelig gerne ville stoppe.

Man stjæler simpelthen ikke 117 mio. kr. fra sine medborgere, fordi man kan.

Gang på gang trækker hun offerkortet, hun jamrer sig gennem grådkvalte og patetiske forklaringer om, hvor fattig hun selv var som barn, og hvor gerne hun ville give sine børn en bedre opvækst end sin egen.

Jeg er ved at kaste op over hendes bortforklaringer; de virker både udtænkte, manipulerende og indstuderede. Især når vi ved, at hun straks flygtede til Sydafrika, da svindelen blev opdaget, det sidste, hun googlede, inden hun blev anholdt var: Kan man lave en falsk fond i Sydafrika, og hvor kan man gemme smykker i Sydafrika?

Jeg har det også stramt med hendes advokat, Nima Nabipour. Selvfølgelig skal en forsvarsadvokat til hver en tid repræsentere sin klient bedst muligt og gå efter frifindelse eller den lavest mulige straf, men Nami Nabipour gør en dyd ud af at fremstille sin klient svag og forvirret, samtidig med at han selv stiller op og fortæller, hvor svært det her er for hans stakkels klient.

Uha da, hvor er det synd for damen, at hun nu skal stå til ansvar for det, hun har gjort.

Hvorfor dukker Nabipour op i et TV 2 News-program, hvor journalist Søren Lippert interviewer en markant personlighed? Nabipour sagde dybest set ingenting i programmet; enten kunne han ikke – eller også ville han ikke svare på langt de fleste spørgsmål. Selvfølgelig skal en forsvarsadvokat procedere i retten og ikke i medierne, så hvorfor egentlig stille op?

Jeg kan kun gætte på, at det handler om to ting: selvpromovering – flere kunder i biksen – og så en framing af Britta Nielsen som et stakkels offer. Vi er vel enige om, at det i sidste ende er os skatteydere, der betaler hans salær, så jeg synes egentlig bare, han skulle passe sit arbejde i retten.

Det er, som om al min vrede over den offentlige utilstrækkelighed og lukkethed kommer ud i min forargelse over Britta Nielsen-sagen. Jeg er så træt af alle de andre sager, hvor de offentlige kasser agerer tag selv-bord for svindlere og bedragere. Britta Nielsens primitive svindel med Socialstyrelsens penge er bare endnu et eksempel på, hvor skrøbelige vores systemer er.

Det kan da ikke passe, at det er en lille grå mus af en deltidsansat fra det offentlige og hendes smarte forsvarsadvokat, der skal stå i en retssal og klæde det offentlige, deres amatøragtige systemer og eklatant dårlige ledelse af til skindet?

Hvis ikke Britta Nielsen tilfældigvis var blevet opdaget, så var der ikke sjæl, der havde interesseret sig for, om der manglede 117 mio. kr. eller ej.

Det danske system bygger i høj grad på tillid. Og det virker på mig, som om vi lige så langsomt er ved at miste troen på det offentlige. Man stjæler simpelthen ikke 117 mio. kr. fra sine medborgere, fordi man kan. Og man stiller sig i hvert fald ikke op med tudefjæs flankeret af en smart forsvarsadvokat og piber over, hvor synd det er for ens børn og en selv.

Slap kontrol var en stående joke hos Britta Nielsen og kollegerne

Jeg glæder mig til, at den her sag er overstået, og damen har fået sin straf. Så kan vi måske koncentrere os om at få genopbygget en smule tillid til de her instanser igen.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anna Thygesen (f.1965) er ejer af et kommunikationsbureau i København, men kommer oprindeligt fra Elsted uden for Aarhus. Anna havde sin gang i store internationale virksomheder og troede selv, at hun havde gang i en stor karriere, men så endte hun på forsiden pga. den såkaldte PFA-skandale. Men det lykkedes hende at gå fra at være en skandaleramt erhvervskvinde til en succesfuld kommunikationsrådgiver. Anna skærer ind til benet, hun er en skrap moster og har en mening om det meste.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
09.07.20, 16:51
Sidste blog i sommerserien: Sådan kan de borgerlige trække Danmark i en blå retning Læs mere
Af Peter Kofod
09.07.20, 15:20
Angela Merkel risikerer at ødelægge Europa med sin planlagte reform af EU´s asylpolitik. Hendes "wir schaffen das"-politik spøger stadig. Læs mere
Af Isabella Arendt
09.07.20, 11:42
Del 2 i mine tanker her hen over sommeren. Tanker om borgerligheden i fremtiden og de borgerlige partiers mulighed for at finde noget at være fælles om. I dag skal det handle lidt om, at vi har glemt at sætte borgerens magt i centrum. Vi skal kæmpe for folkestyret helt lokalt og sikre, at der ikke er længere i skole, end at børnene kan cykle dertil. Læs mere
Af Utku H. Güzel
08.07.20, 19:10
For mig forekommer det vildt hyklerisk, at man kan støtte en diktator som Erdogan samtidig med, at man brokker sig over frihedsrettigheder herhjemme i Danmark. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.20, 13:54
Hvor kært at sidestille en demokrat som undertegnede med en kommunist og derfor antidemokrat og voldsparat. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.07.20, 18:55
Lad mig slå fast: Langt de fleste unge grønlændere klarer sig godt og bruger deres stemme på en god måde. Men tiden er for farlig til, at vi kan lade enkelte grønlændere bruge ord som ”decolonize” til at piske en stemning op under betegnelsen kunst. Læs mere
Af Harun Demirtas
07.07.20, 14:50
Ingen skal bede beboere lave lort på kommando i den seng, som hun også skal sove i eller lade dem at hænge i en loftlift i syv minutter, mens man glor på hendes blottede underliv. Læs mere
Af Martin Ågerup
07.07.20, 13:51
DF er reelt et enkeltsagsparti: ældre og islam. S har overtaget disse dagsordner Læs mere
Af Martin Ågerup
06.07.20, 11:13
Kimen til den borgerlige krise blev lagt, da Fogh trak Venstre mod midten Læs mere