Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Forbud mod religionskritik er ren selviscenesættelse for etniske danskere

Religion skal ikke fylde mere end nu, og hvis vi skal til at vurdere, hvornår en eller anden udtalelse er religionskritik eller ej, så ender vi på en glidebane.

Sidder i skrivende stund på en bar i Miami og skyller flyskammen ned med en frozen margarita kl. 23 om aftenen i 29 graders varme. Troede egentlig, at min klumme skulle handle om noget helt andet, men så kom jeg til at læse nyheder på min mobiltelefon (tak til 3 Like Home), mens min veninde frekventerede toilettet.

Og det skulle jeg aldrig have gjort. Mit nyhedsfeed kogte nærmest over af reaktioner på en undersøgelse foretaget af Udlændinge- og Integrationsministeriet, hvor man konkluderede, at næsten halvdelen af alle indvandrere og efterkommere af indvandrere i Danmark mener, at religionskritik skal forbydes ved lov. Jeg synes, det er vildt, men vel ikke specielt overraskende. Men det, der fik mig til at falde ned af barstolen, var noget helt andet. Nemlig, at hver femte etniske dansker også synes, at religionskritik bør forbydes ved lov.

Hvabehar?

Pæredanske leverpostejstyper som mig selv, der åbenbart mener, at religionskritik er på linje med racistiske udtalelser og derfor skal gøres strafbart. Danskere, der omvendt ikke mener, at det skal forbydes at kritisere og svine politikere, handicappede, psykisk syge, tykke, tynde, medlemmerne af kongehuset, og hvad ved jeg – de er af den opfattelse, at det et kæmpe problem, at vi sætter spørgsmålstegn ved og kritiserer religioner, der langt hen ad vejen er dybt gammeldags og udemokratiske.

Selvfølgelig skal vi respektere, at der er religionsfrihed, og at folk dyrker deres religion, og ja – tonen kan sagtens forbedres. Men derfra til helt at forbyde religionskritik er jo gak.

Selv Indre Mission, vel nok den mest fundamentalistiske del af den danske kristne kirke, Ateistisk Selskab og politikere fra både højre og venstre side af Folketinget, udlændinge- og integrationsministeren mener, at det er at skyde helt ved siden af.

Religion skal ikke fylde mere, end det gør i dag, og hvis vi skal til at vurdere, hvornår en eller anden udtalelse er religionskritik eller ej, så ender vi på en glidebane, hvor vi fremfor at begrænse magten til religiøse bevægelser og trosretninger giver dem mere.

Jeg noterede mig også i denne uge, at flere muslimske lande er blevet enige om, at religionskritik skal kunne retsforfølges internationalt. Det bliver et nej tak herfra.

Men hvorfor er så mange ikkereligiøse etniske danskere parate til at ofre vores demokratiske ret til at ytre os frit – også når det gælder religionskritik? Det hænger måske sammen med en anden tendens, vi også ser i dag blandt mange etniske danskere. Nemlig »fravalget som vor tids nye askese«, som museumsdirektør Jane Sandberg skriver i en kronik på religion.dk.

Hvor vi før definerede os selv ved tilvalg i livet, så er det blevet in at fravælge. Man er simpelthen et bedre menneske, hvis man fravælger og forsager. F.eks. flyrejser, gluten, kød, nyt tøj og ferier langt væk fra Danmark.

Omvendt er folk, der tager på charterrejse, spiser rødt kød og kører rundt i en gammel dieseltrækker, primitive og uoplyste. Og hvem gider være det?

Religionskritikken er nu også røget ind på den hippe fravalgsliste. De 20 pct. af de etniske danskere, der mener, at religionskritik skal forbydes, bruger det statement til at frame sig selv som bedre mennesker. Selv om den religionskritik, der udøves ved for eksempel islam, såsom kønsadskillelse, tørklædetvang for piger, krav om giftermål mellem muslimer og ingen sex før ægteskab, lige præcis er religiøse krav og værdier, som de etniske danskere aldrig selv ville drømme om at indordne sig under. Dertil sætter de friheden til at leve deres eget liv, ligestilling og det sekulære samfund alt for højt. Jeg håber virkelig, de tænker sig om.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anna Thygesen (f.1965) er ejer af et kommunikationsbureau i København, men kommer oprindeligt fra Elsted uden for Aarhus. Anna havde sin gang i store internationale virksomheder og troede selv, at hun havde gang i en stor karriere, men så endte hun på forsiden pga. den såkaldte PFA-skandale. Men det lykkedes hende at gå fra at være en skandaleramt erhvervskvinde til en succesfuld kommunikationsrådgiver. Anna skærer ind til benet, hun er en skrap moster og har en mening om det meste.
Seneste blogs
Af Peter Kofod
19.11.19, 09:27
Schengens grænsekontrol fungerer ikke, og folk kan let komme ind på falske visa. Alligevel bliver vi med at betro EU opgaven. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.11.19, 21:50
Hitler havde en skør pseudovidenskabelig teori om udbytning af arbejderne. Ligesom Marx. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
18.11.19, 16:34
Ledigheden i Danmark er rekordlav på cirka 4 procent. Men for de nyuddannede akademikere er ledigheden på hele 30 procent. Der er noget helt galt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
17.11.19, 22:30
60-70 pct. af os abonnerer efter Cas Muddes overbevisning på arvegods fra neofascistiske grupper. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.11.19, 06:58
Ugens klart bedst sælgende digter trækker på tre stærke længsler i tiden. Læs mere
Af Anna Thygesen
15.11.19, 14:30
Jeg er så træt af alle de sager, hvor offentlige kasser agerer tag selv-bord for svindlere og bedragere. Læs mere
Af Peter Kofod
15.11.19, 10:33
Der er snart ikke det, der efter flertallet i Europa-Parlamentets mening ikke skal være en EU-opgave. Selv danskernes sexliv skal efter det store flertals mening være en opgave, som EU skal tage sig af. Læs mere
Af Utku H. Güzel
15.11.19, 06:23
Kære danske medborger, stop med at generalisere og sætte alle med anden etnisk baggrund i samme bås. Læs mere
Af Søren Gade
14.11.19, 15:32
Der burde indføres en international kippadag, hvor vi står sammen mod den voksende antisemitisme. Læs mere
Af Rune Lund
14.11.19, 13:51
Bedragere kan med skattekroner i ryggen føre klagesager mod den danske stat. Læs mere