Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Forbud mod religionskritik er ren selviscenesættelse for etniske danskere

Religion skal ikke fylde mere end nu, og hvis vi skal til at vurdere, hvornår en eller anden udtalelse er religionskritik eller ej, så ender vi på en glidebane.

Sidder i skrivende stund på en bar i Miami og skyller flyskammen ned med en frozen margarita kl. 23 om aftenen i 29 graders varme. Troede egentlig, at min klumme skulle handle om noget helt andet, men så kom jeg til at læse nyheder på min mobiltelefon (tak til 3 Like Home), mens min veninde frekventerede toilettet.

Og det skulle jeg aldrig have gjort. Mit nyhedsfeed kogte nærmest over af reaktioner på en undersøgelse foretaget af Udlændinge- og Integrationsministeriet, hvor man konkluderede, at næsten halvdelen af alle indvandrere og efterkommere af indvandrere i Danmark mener, at religionskritik skal forbydes ved lov. Jeg synes, det er vildt, men vel ikke specielt overraskende. Men det, der fik mig til at falde ned af barstolen, var noget helt andet. Nemlig, at hver femte etniske dansker også synes, at religionskritik bør forbydes ved lov.

Hvabehar?

Pæredanske leverpostejstyper som mig selv, der åbenbart mener, at religionskritik er på linje med racistiske udtalelser og derfor skal gøres strafbart. Danskere, der omvendt ikke mener, at det skal forbydes at kritisere og svine politikere, handicappede, psykisk syge, tykke, tynde, medlemmerne af kongehuset, og hvad ved jeg – de er af den opfattelse, at det et kæmpe problem, at vi sætter spørgsmålstegn ved og kritiserer religioner, der langt hen ad vejen er dybt gammeldags og udemokratiske.

Selvfølgelig skal vi respektere, at der er religionsfrihed, og at folk dyrker deres religion, og ja – tonen kan sagtens forbedres. Men derfra til helt at forbyde religionskritik er jo gak.

Selv Indre Mission, vel nok den mest fundamentalistiske del af den danske kristne kirke, Ateistisk Selskab og politikere fra både højre og venstre side af Folketinget, udlændinge- og integrationsministeren mener, at det er at skyde helt ved siden af.

Religion skal ikke fylde mere, end det gør i dag, og hvis vi skal til at vurdere, hvornår en eller anden udtalelse er religionskritik eller ej, så ender vi på en glidebane, hvor vi fremfor at begrænse magten til religiøse bevægelser og trosretninger giver dem mere.

Jeg noterede mig også i denne uge, at flere muslimske lande er blevet enige om, at religionskritik skal kunne retsforfølges internationalt. Det bliver et nej tak herfra.

Men hvorfor er så mange ikkereligiøse etniske danskere parate til at ofre vores demokratiske ret til at ytre os frit – også når det gælder religionskritik? Det hænger måske sammen med en anden tendens, vi også ser i dag blandt mange etniske danskere. Nemlig »fravalget som vor tids nye askese«, som museumsdirektør Jane Sandberg skriver i en kronik på religion.dk.

Hvor vi før definerede os selv ved tilvalg i livet, så er det blevet in at fravælge. Man er simpelthen et bedre menneske, hvis man fravælger og forsager. F.eks. flyrejser, gluten, kød, nyt tøj og ferier langt væk fra Danmark.

Omvendt er folk, der tager på charterrejse, spiser rødt kød og kører rundt i en gammel dieseltrækker, primitive og uoplyste. Og hvem gider være det?

Religionskritikken er nu også røget ind på den hippe fravalgsliste. De 20 pct. af de etniske danskere, der mener, at religionskritik skal forbydes, bruger det statement til at frame sig selv som bedre mennesker. Selv om den religionskritik, der udøves ved for eksempel islam, såsom kønsadskillelse, tørklædetvang for piger, krav om giftermål mellem muslimer og ingen sex før ægteskab, lige præcis er religiøse krav og værdier, som de etniske danskere aldrig selv ville drømme om at indordne sig under. Dertil sætter de friheden til at leve deres eget liv, ligestilling og det sekulære samfund alt for højt. Jeg håber virkelig, de tænker sig om.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anna Thygesen (f.1965) er ejer af et kommunikationsbureau i København, men kommer oprindeligt fra Elsted uden for Aarhus. Anna havde sin gang i store internationale virksomheder og troede selv, at hun havde gang i en stor karriere, men så endte hun på forsiden pga. den såkaldte PFA-skandale. Men det lykkedes hende at gå fra at være en skandaleramt erhvervskvinde til en succesfuld kommunikationsrådgiver. Anna skærer ind til benet, hun er en skrap moster og har en mening om det meste.
Seneste blogs
Af Marie Høgh
10.07.20, 16:30
Det er bekymrende, at det eneste, der kan samle borgerligheden, er kampen mod islam. For hvis der er noget, vores egen kultur har brug for, er det et selvopgør. Læs mere
Af Martin Ågerup
09.07.20, 16:51
Sidste blog i sommerserien: Sådan kan de borgerlige trække Danmark i en blå retning Læs mere
Af Peter Kofod
09.07.20, 15:20
Angela Merkel risikerer at ødelægge Europa med sin planlagte reform af EU´s asylpolitik. Hendes "wir schaffen das"-politik spøger stadig. Læs mere
Af Isabella Arendt
09.07.20, 11:42
Del 2 i mine tanker her hen over sommeren. Tanker om borgerligheden i fremtiden og de borgerlige partiers mulighed for at finde noget at være fælles om. I dag skal det handle lidt om, at vi har glemt at sætte borgerens magt i centrum. Vi skal kæmpe for folkestyret helt lokalt og sikre, at der ikke er længere i skole, end at børnene kan cykle dertil. Læs mere
Af Utku H. Güzel
08.07.20, 19:10
For mig forekommer det vildt hyklerisk, at man kan støtte en diktator som Erdogan samtidig med, at man brokker sig over frihedsrettigheder herhjemme i Danmark. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.20, 13:54
Hvor kært at sidestille en demokrat som undertegnede med en kommunist og derfor antidemokrat og voldsparat. Læs mere
Af Nauja Lynge
07.07.20, 18:55
Lad mig slå fast: Langt de fleste unge grønlændere klarer sig godt og bruger deres stemme på en god måde. Men tiden er for farlig til, at vi kan lade enkelte grønlændere bruge ord som ”decolonize” til at piske en stemning op under betegnelsen kunst. Læs mere
Af Harun Demirtas
07.07.20, 14:50
Ingen skal bede beboere lave lort på kommando i den seng, som hun også skal sove i eller lade dem at hænge i en loftlift i syv minutter, mens man glor på hendes blottede underliv. Læs mere
Af Martin Ågerup
07.07.20, 13:51
DF er reelt et enkeltsagsparti: ældre og islam. S har overtaget disse dagsordner Læs mere