Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Politikernes dobbeltmoral er udtryk for en usund kultur

Vi kender jo alle udtrykket ”magt korrumperer”, og der er altså et eller andet om snakken.

Moral er godt, dobbeltmoral er dobbelt så godt. Og ”practice what you preach” er vel en engelsk version af den danske ”du skal gøre, som jeg siger, ikke som jeg gør”. Kært barn har mange navne. I bund og grund handler det for mig om, at når vi som borgere opdager den her form for opførsel, så skaber det grobund for politikerlede og afstand mellem dem, der bestemmer her i landet, og dem, de bestemmer over. Og så er det sådan set ligegyldigt, om de berørte politikere er blå, gule eller røde.

Og historier om magtmenneskers dobbeltmoral er der masser af. Mange af dem er små og banket op af medierne og modstandere og nærmest ligegyldige, mens andre sager skriger til himlen.

Faktisk tror jeg, at det er kombinationen af mangel på dømmekraft og hovedpersonernes arrogante og pinlige måde at håndtere sagerne på, der i lige så høj grad skaber ”politiker- og magtelitelede” end reelle forskelle i f.eks. løn og systemets mangelfulde behandling af udsatte borgere i forhold til de ressourcestærke. De her sager demonstrerer nemlig på en relativ simpel måde ”dem og os”-problematikken.

Det er kombinationen af mangel på dømmekraft og hovedpersonernes arrogante og pinlige måde at håndtere sagerne på, der skaber ”politiker- og magtelitelede”.

Og sager er der som nævnt nok af. Jeg nævner i flæng:

Enhedslistens borgmesters sygemelding efter en privat sag om voldtægt i borgmesterens egen seng. Politikere i Københavns Borgerrepræsentation skal ikke stille med en sygemelding som alle andre offentligt ansatte, og borgmesteren har sært nok meldt ud, at hun vender tilbage til sit erhverv, når retssagen imod den påståede gerningsmand er overstået. Enhedslisten har derfor sat en vikar på borgmestertjansen, så partiet nu hiver to borgmesterlønninger hjem til partikassen.

Det er da klart, at sådan en sag rammer et parti, der påstår, at det kæmper for større lighed mellem bund og top i samfundet og om nogen harcelerer mod de her forskelle i samfundet. Ja, partiet følger ”bare reglerne”, men det handler ikke kun om regler, det handler om moral og solidaritet. Og det har Enhedslisten og borgmesteren ikke vist meget af i denne sag.

Både den nuværende statsminister og den tidligere brænder for den danske folkeskole og har begge talt varmt for, at danske forældre skal være loyale over for folkeskolen. Derfor klinger det jo også noget hult, at de begge vælger at sætte deres børn i privatskole. Jeg tror faktisk, at folk har forståelse for, at det sagtens kan være det rigtige valg for nogle børn, men det, der skaber modstanden, bliver derfor de to politikeres mangel på forståelse for, at vi almindelige borgere så også har ret til at vælge den skoleløsning, hvis det er den rigtige løsning.

DF og Messerschmidt endte også med at fremstå dobbeltmoralske, da de efter års torden mod EU-systemet som værende korrupt og et stort tag-selv-bord for europæiske politikere med ondt i moralen, selv blev mistænkt for misbrug af EU-midler fra den såkaldte Feld-fond. Den sag har helt klart været med til at straffe partiet, da det fik det dårligste valg nogensinde.

Alternativ-politikerne har heller ikke været specielt heldige, når det gælder om at sige et og gøre noget andet. Der løber nærmest grønt blod i de alternative politikeres årer, så det har ikke skortet på formaninger om, hvordan alle vi andre skal omlægge vores liv til et grønt og bæredygtigt et af slagsen. Mindre kød, mindre forbrug og ikke mindst mere cykel og mindre fly. De formaninger gjaldt bare ikke helt for dem selv. Flere af medlemmerne af Folketinget, inklusive partilederen, blev simpelthen nødt til at flyve rundt om jorden flere gange, fordi rejser i embedsmedfør og dykkerrejser om på den anden side af jorden var vigtigere end borgernes tåbelige charterrejser og smutture til London og Stockholm.

Vi kender jo alle udtrykket ”magt korrumperer”, og der er altså et eller andet om snakken. Det skaber i hvert fald afstand og politikerlede, når borgerne finder ud af, at visse politikere mener, det er rimeligt, at de ikke selv praktiserer, det de prædiker for os andre. Og det værste er, at selv om det er få politikere, der har ondt i moralen, så stempler det hele standen.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anna Thygesen (f.1965) er ejer af et kommunikationsbureau i København, men kommer oprindeligt fra Elsted uden for Aarhus. Anna havde sin gang i store internationale virksomheder og troede selv, at hun havde gang i en stor karriere, men så endte hun på forsiden pga. den såkaldte PFA-skandale. Men det lykkedes hende at gå fra at være en skandaleramt erhvervskvinde til en succesfuld kommunikationsrådgiver. Anna skærer ind til benet, hun er en skrap moster og har en mening om det meste.
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
28.02.20, 14:11
Visionerne døde med Jens Kramer Mikkelsens farvel til politik. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
28.02.20, 13:40
Den nuværende regering kom til magten ved at strø om sig med tomme løfter; åbningstalens moraliseren er gjort grusomt til skamme af virkeligheden. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
28.02.20, 08:31
TV-medierne spreder bevidst uberettiget frygt om Coronavirus. De to landsdækkende kanaler spiller på vores bekymring. Læs mere
Af Nauja Lynge
28.02.20, 07:36
Vi diskrimineres og udsættes for fordomme og skal som minimum høres omkring rigsfællesskabets fremtid. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
27.02.20, 16:30
Vi skal stoppe med at belønne de forkerte. Udligningsreformen burde lade pengene følge borgerne i stedet for det uigennemskuelige flytteri af penge mellem kommunerne. Læs mere
Af Signe Munk
27.02.20, 14:30
Vi er for dårligt forberedte på det, der har ramt os lige nu – og som vil ramme os oftere. Vi skal have en samlet plan for, hvad vi gør ved de klimaforandringer, der truer med at drukne os. Læs mere
Af Rune Lund
27.02.20, 13:08
Flere multinationale selskaber har igen ikke betalt en eneste krone i skat Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
26.02.20, 21:58
Når det bliver krænkende adfærd at behandle et menneske som et frit og ansvarligt individ. Læs mere
Af Henrik Højlund
26.02.20, 21:51
En finsk politiker er genstand for politiundersøgelse, fordi hun går imod (LGBT)strømmen. Et varsel for Danmark? Læs mere