Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Det er en virkelig dårlig idé at straffe folk, der forsøger selvmord

Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering.

I de seneste dage er bølgerne gået højt i forbindelse med diskussionerne om den 23-årige influencer Fie Laursen og det selvmordsbrev, hun lagde op på Instagram sidste lørdag, umiddelbart før hun forsøgte at tage sit eget liv. Afskedsbrevet blev først fjernet fra nettet, næsten to døgn efter Fie Laursen havde lagt det op.

Fie Laursen har mere end 300.000 følgere på Instagram; en del af dem gik helt i selvsving. Nogle gjorde nar ad hende og mente, at afskedsbrevet kun var lagt op for at få opmærksomhed, andre sendte medfølende ord og emojis. Mange skrev til hendes familie, så de kunne få fat på hende, mens andre igen anmeldte opslaget til Instagram for at få mediet til at fjerne det.

Medierne holdt sig af presseetiske årsager i ro. Den nyudnævnte børne- og undervisningsminister følte sig til gengæld straks kaldet til at kræve, at profiler på sociale medier med mange følgere skal underlægges presseetiske regler på samme måde som etablerede medier. Reaktionen på den udmelding kom forståeligt nok hurtigt. Hvad havde ministeren forestillet sig? At en selvmordstruet person seriøst vil afholde sig fra at poste selvmordsbreve eller tanker, fordi de vil blive meldt til Pressenævnet? Næppe.

Børne- og ungeorganisationerne var også hurtigt ude at male fanden på væggen. De var sikre på, at en bølge af selvmord blandt Fie Laursens følgere ville ramme landet inden længe.

Det er altid dybt tragisk, at en ung kvinde forsøger at tage sit liv, og ja, det er decideret dumt, at hun lægger et fire sider langt afskedsbrev op på et socialt medie, især når hun har så mange helt unge piger blandt sine følgere. Piger, hvoraf mange har hende som rollemodel og derved kan blive inspireret af hende og måske forsøge at gøre det samme. Og ja, ledelsen i Facebook, som også ejer Instagram, skal seriøst melde ud, hvordan de har tænkt sig at håndtere sager som disse fremover. Det duer ikke, at selvmordsbreve og tanker om selvmord ligger på nettet så længe, når de pårørende faktisk blev alarmeret relativt tidligt i forløbet.

Men selvmord og forsøg på selvmord finder sted, og det vil de sikkert blive ved med. Og når vores ageren og kommunikation med hinanden i den grad er flyttet fra det virkelige liv til nettet, så er det kun naturligt, at selvmordsbreve og indhold med tanker om selvmord flytter med. Det kan vi ikke lovgive eller straffe os ud af. Det giver ingen mening at tro, at psykisk sårbare og ustabile mennesker vil afholde sig fra at begå selvmord eller skrive afskedsbreve, fordi vi andre ikke vil eller må høre om det.

Tværtimod. I min optik er der kun en ting, der hjælper både de psykisk sårbare og dem, der måtte tro, at selvmord er løsningen på noget som helst, og det er at tale om det.

Vi skal tale med vores børn om selvmord, og hvorfor nogle kommer så langt ud, at det er den eneste løsning. Psykisk sygdom kan ramme alle. Fie Laursen er ikke bare en kendt influencer og rollemodel. Hun er en ung kvinde med ondt i livet, der skal have hjælp, og lige meget hvor ondt i livet man selv har, så hjælper det altid at tale om det og blive lyttet til.

Det er muligt, at Fie Laursen er opmærksomhedssøgende og gør mærkelige og vilde ting, som langt de fleste af os synes er langt ude. Men hvis man kan have det så skidt med sig selv, at man skriver et langt afskedsbrev, poster det på et socialt medie og derefter forsøger at begå selvmord, så nytter det ikke at fordømme og tage afstand. Fie Laursens forældre må på banen nu. Glem alt om følgere, sponsoreret indhold og branding. Nu handler det om at få den pige på ret køl igen.

Mine forældre begik begge to selvmord; min far, da jeg var 17 år, og min mor, da jeg var 21 år. Jeg har kæmpet med det i mange år, men jeg har altid været bevidst om, at tavshed om og tabuisering af emnet ikke gør noget godt for nogen.


Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anna Thygesen (f.1965) er ejer af et kommunikationsbureau i København, men kommer oprindeligt fra Elsted uden for Aarhus. Anna havde sin gang i store internationale virksomheder og troede selv, at hun havde gang i en stor karriere, men så endte hun på forsiden pga. den såkaldte PFA-skandale. Men det lykkedes hende at gå fra at være en skandaleramt erhvervskvinde til en succesfuld kommunikationsrådgiver. Anna skærer ind til benet, hun er en skrap moster og har en mening om det meste.
Seneste blogs
Af Birthe Rønn Hornbech
15.09.19, 11:30
Hvordan står det til med fagforeningsfriheden, Mette Frederiksen? Læs mere
Af Mikael Jalving
15.09.19, 07:00
En muterende virus spreder sig fra Silicon Valley og FN til danske universiteter. Den politiske korrekthed. Læs mere
Af Elsebeth Gerner Nielsen
14.09.19, 14:20
Jesper Panduro: »Det drejer sig ikke længere om at være bedst i verden, men bedst for verden.« Læs mere
Af Mikael Jalving
13.09.19, 13:26
Hvad indvandringen fra de varme lande gør ved Vesteuropa, er ikke længere raketvidenskab. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
13.09.19, 11:34
Den danske verdensforfatters eventyr er mere moderne og vedkommende end megen aktuel litteratur. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
13.09.19, 10:59
De røde fagforeninger må lægge kampen mod de gule fagforeninger på hylden. Læs mere
Af Nauja Lynge
12.09.19, 22:26
Forsoner vi os ikke, risikerer grønlænderne at ende som tilskuere til udviklingen i Grønland. Læs mere
Af Alex Vanopslagh
12.09.19, 07:33
Sagen i Kastrup Lufthavn er ingen enlig svale – det er klassisk 3F-opførsel. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.09.19, 20:27
”I al stilfærdighed blev nogle af disse ting indkøbt internationalt.” Læs mere