Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Jeg springer ud som ytringsfrihedsfundamentalist

Jeg betragter nu ikke mig selv som hverken rabiat eller ekstrem på nogen måde, men den her åndssvage Paludan-sag tvinger mig til at tage stilling.

Siden Paludan og hans følgere dukkede op i medierne og på nettet, har jeg faktisk ignoreret ham med vilje. Jeg har selvfølgelig orienteret mig om, hvem han er, hvad han står for, og hvad det er, han render rundt og siger og gør. Han er blevet et viralt hit blandt de unge, men helt ærligt, det er der mange mærkelige typer fra ind- og udland, der er blevet, men jeg har selvfølgelig taget en snak med min 15-årige søn, der også havde set nogle af hans videoer og i den anledning spurgte mig, om det, Paludan gjorde og sagde, var lovligt. Vi talte om, at manden er dømt for racisme, men at man godt må sige og gøre det, som Paludan gør, hvis ellers man ikke bryder loven. Og så var det, at jeg måtte ud i den lange pædagogiske forklaring om demokrati og ytringsfrihed og ja, man skal ikke nødvendigvis sige noget, der sårer andre, men hvis man synes, det er vigtigt, og det er der åbenbart nogle, der gør, så er det en grundlovssikret ret, vi alle har.

For typer som Paludan går jo ikke væk, uanset hvor meget vi kommer efter ham med ny lovgivning med det formål at stoppe ham og få ham smidt væk fra områder, hvor folk bliver allermest provokeret af hans tåbelige udgydelser. Jeg foretrækker helt klart et åbent samfund, hvor folk, der mener som Paludan, siger det højt fremfor at mødes i det skjulte.

For mig er det nøjagtigt det samme, som når Hizb ut-Tahrir, som vel at mærke er et globalt islamistisk og fundamentalistisk politisk parti, hvis mål er at genoptage den islamiske levemåde gennem et islamisk kalifat, får lov til at holde fredagsbøn på Rådhuspladsen. Hizb ut-Tahrir har anmeldt en lovlig demonstration, og langt de fleste danskere synes, at partiets budskaber er gennemført usympatiske og helt ude af trit med den måde, vi ønsker at indrette vores samfund på. Men fredagsbønnen blev gennemført uden hverken bilafbrændinger eller anden vold. Hvis man holder sig inden for lovens rammer, ja så kan man faktisk sige, lige hvad man vil i det her land. Og det er jeg vild med.

Og nej, jeg orker ikke at høre på hverken Paludan, hadprædikanter eller folk med en politisk overbevisning, der ligger så langt fra min egen, som den overhovedet kan komme til, men jeg orker endnu mindre alternativet.

Selvfølgelig er det provokerende at høre og se Paludan gå amok. Men vi bliver simpelthen nødt til at slappe af og vende det døve øre til. Jeg er faktisk ikke så chokeret over voldstypernes reaktioner over Paludan, vi kender jo godt det sædvanlige sammenrend af islamister, autonome og bandetyper. De leder jo bare efter en anledning til at smadre og gå amok. Jeg er meget mere chokeret over, at almindelige danskere forlanger Paludan stoppet for enhver pris, fordi han provokerer, og som mener, at manden selv er ude om det. Fint nok for mig, hvis manden får et forbud mod sine langt ude demonstrationer, fordi det går ud over offentlig ejendom, butikker, folks biler, og hvad ved jeg. Men hvis ikke de her voldstyper lod sig provokere og benyttede anledningen til at gå amok, så stod der jo bare en træls type med nogle endnu mere trælse budskaber. Hvis man virkelig mener, at han skal stoppes en gang for alle, så gør det mig en smule, nej faktisk meget, nervøs. Vi har et retssamfund, anmeld manden til politiet og prøv sagen af i retssystem, og hvis han har forbrudt sig mod loven, så er det i fængsel med ham. Hvis ikke, så må vi leve med typer som ham.

Ligesom imamer og islamister har ret til at mene, hvad de vil om danskere, vantro, kvinders ligestilling, sharialovgivning og homoseksuelle, så må Paludan mene, hvad han vil, så længe han ikke bryder loven.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anna Thygesen (f.1965) er ejer af et kommunikationsbureau i København, men kommer oprindeligt fra Elsted uden for Aarhus. Anna havde sin gang i store internationale virksomheder og troede selv, at hun havde gang i en stor karriere, men så endte hun på forsiden pga. den såkaldte PFA-skandale. Men det lykkedes hende at gå fra at være en skandaleramt erhvervskvinde til en succesfuld kommunikationsrådgiver. Anna skærer ind til benet, hun er en skrap moster og har en mening om det meste.
Seneste blogs
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under én af ud ti muslimske indvandrere bliver integreret Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere
Af Signe Munk
11.07.19, 16:00
Skønhedsindustrien, samfundet og vi selv har et fælles ansvar for de skønhedsidealer, som lægger et enormt præstationspres på især unge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.19, 10:18
Min ringe person har netop fået tre dages karantæne. Læs mere
Af Jens Kindberg
10.07.19, 00:02
De fleste af os har vel været i berøring med hospitalsvæsnet. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.19, 22:14
Af hjertet tak, Harun Demirtas, du fremskynder det tidspunkt, hvor omfattende hjemsendelser på grundlovens og retsstatens grund vil finde sted. Læs mere