Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Nytårsforsætterne fra helvede

De eneste, der får noget ud af nytårsforsætter, er fitnesscentrene og de forlag, der udgiver slankebøger.

Nytårsforsætter er ikke lige mig. Det er fint nok at tænke over året, der kommer. Overordnede tanker og planer. Men de der håndfaste forsætter om at træne fire gange om ugen i fitnesscenteret, tre kødfrie dage, ingen vin til hverdag og maks. en halv times computerspil om dagen er på forhånd dømt til at blive en fiasko. Og det eneste, man får ud af at lave dem, er at føle sig helt vildt dum, når man efter en uge må indse, at man er slået tilbage til start. De eneste, der får noget ud af den type nytårsforsætter, er fitnesscentrene og de forlag, der udgiver slankebøger.

Helt personligt har jeg egentlig bare tænkt mig at blive ved med at sige højt, hvad jeg tænker, tror og mener om samfundet og den måde, vi lever på, uden at jeg gider være nervøs for, hvad andre måtte mene eller synes om mig. Hvis vi opfører os som ordentlige mennesker, så skal vi kunne skrive og sige alt højt. Jeg gider simpelthen ikke selvcensur og hård fordømmelse af andre, bare fordi de mener noget andet end en selv.

I 2019 gider jeg heller ikke komme med alle mulige ansvarsfraskrivelser, hver gang jeg mener noget, som måske kan gøre andre fornærmede, sure eller krænkede. Så jeg vil forsøge at stoppe med de der tåbelige disclaimers som f.eks. ”nej, jeg er ikke racist”, ”nej, jeg hader ikke mænd” eller ”nej, jeg er ikke morder, fordi jeg spiser en hakkebøf eller går med skindbælte” osv.

Nu, jeg er så godt i gang, så hermed et par holdninger frisk fra fad i starten af det nye år:

Det politiske parti Hizb ut-Tahrir og dets støtter i Danmark må gerne stikke piben ind og enten tage tilbage til lande, hvor drømmen om et islamisk kalifat med sharia, flyvende tæpper og guldspir er mere realistisk, eller også skal de helt droppe deres gakkede gamle ideologi og melde sig ind i det danske samfund på mere normal vis.

Vi skal også blive ved med at tale om chefer og ledere i det offentlige, der bruger løs af skatteborgernes penge uden omtanke for, om det er i andres interesse end deres egen. Hvorfor skal vi hele tiden forholde os til sager, hvor chefer har brugt penge på alt fra vin, ekstravagante middage, dyr kunst, designermøbler og vilde rejser til eksotiske destinationer? Penge, som man har ment var rimelige at bruge, men som slet ikke kan forsvares, når medierne efter besværlig aktindsigt endelig får gravet de tåbelige handlinger frem. Det ser træls ud, og det afdækker nogle ubehagelige træk ved de personer, men derfor skal det alligevel frem. Gennemsigtighed er det eneste, der får folk til at holde op. Grådighed går aldrig af mode.

Vi bliver selvfølgelig også nødt til at tale mere om det evigt aktuelle emne: kvinder i danske bestyrelser. Også selvom det emne bliver ved med at skabe så meget ballade, og man allerede er træt på forhånd, når man kaster sig ind i debatten. Så få dog nogle kvinder ind i de bestyrelser. Hvor svært kan det være? Åbenbart sværere end som så. I denne uge kunne man i medierne læse en sand klagesang fra børsdarlingen Ambu, der producerer og sælger medicinsk udstyr i hele verden.

Ambu har ledt efter et kvindeligt bestyrelsesmedlem i fem år. Jeps, du læste rigtigt: fem år. Børsnoterede virksomheder kan normalt rejse enorme beløb i kapital alene på positiv omtale og luftige forretningsstrategier på få måneder, men denne virksomhed har simpelthen ikke kunnet finde et lillebitte kvindeligt bestyrelsesmedlem på fem år. Ambu har endda både brugt et fint headhunterbureau, som de dog ikke vil oplyse navnet på. Men heldigvis er det et ”luksusproblem” for både bestyrelsen og direktionen. De har en velfungerende bestyrelse med dygtige mænd, så det haster ikke med den kvinde.

Et luksusproblem? To af de store investorer i virksomheden var ellers helt oppe i det røde felt til generalforsamlingen og uddelte kras kritik. Men toppen i virksomheden er iskold.

Mit råd til virksomheden er helt enkelt: Fyr det amatøragtige headhunterbureau med det samme, og se jer om efter en anden bestyrelsesformand og direktør, hvis ikke de får fundet en kvinde til den bestyrelse inden for tre måneder.

Godt nytår.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anna Thygesen (f.1965) er ejer af et kommunikationsbureau i København, men kommer oprindeligt fra Elsted uden for Aarhus. Anna havde sin gang i store internationale virksomheder og troede selv, at hun havde gang i en stor karriere, men så endte hun på forsiden pga. den såkaldte PFA-skandale. Men det lykkedes hende at gå fra at være en skandaleramt erhvervskvinde til en succesfuld kommunikationsrådgiver. Anna skærer ind til benet, hun er en skrap moster og har en mening om det meste.
Seneste blogs
Af Mathias U. Vinholt
23.08.19, 18:24
Manglen på faglært arbejdskraft er en tikkende bombe under vores velfærdssamfund. Hvis vi vil have flere unge til at vælge erhversskolerne, så skal der snart andre indsatser end Facebook-kampagner og busreklamer op af værktøjskassen. Læs mere
Af Casper Hedegaard
23.08.19, 13:34
Jakob Ellemann-Jensen er udråbt til favorit som næste næstformand for Venstre, men måske har Inger Støjberg i virkeligheden det bedste kort, når det kommer til stykket. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.08.19, 12:42
Og han siger, at vi skal finde os i det, når bare det sker langsommere. Læs mere
Af Rune Lund
23.08.19, 11:01
Den tidligere regering har helt bevidst undladt at tilføre de nødvendige midler til Skatteforvaltningen, fordi den hellere ville bruge penge på at sætte skatten ned for de rigeste. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
23.08.19, 10:46
I dag er det 30 år siden, at balterne tog hinanden i hånden fra Vilnius til Tallinn Læs mere
Af Anna Thygesen
23.08.19, 10:30
Vi kender jo alle udtrykket ”magt korrumperer”, og der er altså et eller andet om snakken. Læs mere
Af Signe Munk
22.08.19, 14:05
Især unge i udsatte positioner bliver ofre for kviklånene. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.08.19, 22:11
Af Rune Lund
21.08.19, 14:31
Der er masser af penge at hente til velfærd og grøn omstilling uden at brandbeskatte den almindelige dansker. Læs mere
Af Mikael Jalving
21.08.19, 10:24
Udlændingespørgsmålet er det eneste sted, hvor debatten er løssluppen. Alt andet lukkes ned. Læs mere