Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

»Kvindens plads er derhjemme hos børnene« – tak for kaffe!

Normalt gider jeg ikke beskæftige mig med emnet, men en folketingskandidat fra Randers har nogle holdninger til kvinder, som jeg ikke kan lade stå uimodsagte.

Med jævne mellemrum dukker der en behjertet mand op i medierne, der absolut skal fortælle alle andre, om hvorfor det er en kæmpe gevinst, hvis flere af os kvinder bliver hjemme hos børnene i stedet for at forsøge at skabe os en karriere. Normalt gider jeg ikke beskæftige mig med emnet, men en gang i mellem skriger de her påstande så meget til himmelen, at man må man til tasterne.

Denne gang er det en yngre filosoftype, en folketingskandidat for Det Konservative Folkeparti fra Randers, David Munk-Bogballe, der i Børsen svinger sig helt op på den høje hest i et heltemodigt forsøg på at redde både børnene og samfundet fra kvindernes tåbelige indsats på arbejdsmarkedet.

I Munk-Bogballes optik er det nemlig kommet så vidt, at vi kvinder kun tror vi er noget, hvis vi betaler indkomstskat, har en arbejdsgiver, en poleret LinkedIn-profil og forsøger at skabe os en karriere, skriver manden ironisk om vores kiksede forsøg på at bidrage til samfundet. Personligt kender jeg ingen kvinder, der er stolte over at have en arbejdsgiver, og selv om de fleste af os betaler skat med glæde, er det vel ikke ligefrem noget, vi er stolte over.

Munk-Bogballes blog er en perlerække af nedladende og vilde påstande om kvinder. Han mener også, at kvinders forhold til karriere for de flestes vedkommende er oversolgt. Egentlig går langt størstedelen af os ”bare på arbejde”, skriver han. Altså som idioter med hovedet under armen, der ikke kan finde ud af noget som helst. Vi kan godt lide at få løn og blive værdsat af kolleger, kunder og patienter, men typisk er kvinden som karrieremenneske en løgn. Tak for kaffe.

Derfor mener manden, at det er på tide at tage kampen for den almindelige pige og den almindelige mor. Jeg ved ikke, hvad det er for en type kvinder, han betegner som almindelige, men det lyder ikke specielt positivt. Små piger må selvfølgelig gerne spille rugby eller lege med sværd, skriver han, men samfundet, som vel er mændene, skal i stedet glæde sig, smile og støtte det, når pigerne hellere vil gå i kjole, være prinsesser, lege med dukker og pynte sig med neglelak.

Jeps, det skriver den 36-årige folketingskandidat. 1930’erne har ringet og vil have sine holdninger tilbage! Når kvinder hellere vil bruge tid på børn og familie end karriere, er det, ifølge den kloge mand, nemlig resultatet af biologi og tusind års forfinede kulturmønstre.

Nej, det er ej, Munk-Bogballe. Den typiske kernefamilie, du omtaler, samfundets trygge og sociale fundament, er ikke resultatet af tusind års gamle kulturmønstre. Det er faktisk en relativt ny konstellation. For blot 250 år siden havde de fattige kvinder overhovedet ikke tid til at passe deres egne børn på den overskudsagtige måde. De hang på ryggen eller blev passet af andre familiemedlemmer, når kvinderne arbejdede i marken eller passede hus for andre. Og de rige kvinder plejede heller ikke overdrevet samvær med deres børn. De blev i stedet passet af ammer eller tyende og så sjældent deres forældre.

Men vi har altså et problem, hvis vi kvinder dropper jobbet, for med den højeste erhvervsfrekvens blandt kvinder i Europa, så bidrager vi faktisk rigtig meget til det trygge velfærdssamfund i Danmark, og det tror jeg faktisk ikke, du og dine kønsfæller kan kompensere for, uanset hvor hårdt I påtager jer forsørgerrollen.

Sjovt nok er folketingskandidatens tyske kone på barsel med barn nr. to, til daglig talsmand og direktør for en tysk landbrugsorganisation for fjerkræavlere. Ikke særligt feminint og hausfrauagtigt for en mand, der tordner mod kvinder og karriere. Et godt råd herfra, Munk-Bogballe, er at starte med at tage din egen medicin og få konen til sige sit job op og vende permanent hjem til kødgryderne og det meningsfulde liv som mor og hustru. Det ville give dig bare et strejf af troværdighed.

Men pøj pøj med det kommende valg.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anna Thygesen (f.1965) er ejer af et kommunikationsbureau i København, men kommer oprindeligt fra Elsted uden for Aarhus. Anna havde sin gang i store internationale virksomheder og troede selv, at hun havde gang i en stor karriere, men så endte hun på forsiden pga. den såkaldte PFA-skandale. Men det lykkedes hende at gå fra at være en skandaleramt erhvervskvinde til en succesfuld kommunikationsrådgiver. Anna skærer ind til benet, hun er en skrap moster og har en mening om det meste.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
31.05.20, 10:00
Unionen, der var helt væk i de første måneder af coronakrisen, er tilbage. Nu med en chokdoktrin. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
30.05.20, 17:21
Hvad der ligner en helt uacceptabel handling fra politimandens side, ”berettiger” åbenbart mord og skud mod politiet. Republikanerne er - på sigt - på vej til at miste magten. Læs mere
Af Nauja Lynge
29.05.20, 21:52
Det er helt hen i vejret, da både Færøerne og Grønland er dele af den danske stat, og der er ikke nogen henstilling til, at man ikke rejser til disse dele af Rigsfællesskabet. Læs mere
Af Mikael Jalving
29.05.20, 16:34
Steder som Skt. Klemens ved Odense bliver stille og roligt underlagt stupid dominanskultur. Læs mere
Af Marie Høgh
29.05.20, 13:30
Selv folk, jeg troede var borgerlige helt ind i knoglerne, er blevet småsocialdemokratiske af coronakrisen. Læs mere
Af Nauja Lynge
28.05.20, 23:10
En demokratisk nation har krav på svar og gennemsigtighed. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
28.05.20, 13:34
Nye Borgerlige står som eneste parti udenfor den aftale, som nu tvinger unge på indvandrertunge gymnasier. Læs mere
Af Harun Demirtas
28.05.20, 13:22
Mens borgerlige partier som De Konservative, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti kaster sig over og opdigter historier om statsborgerskab for at score billige point, er vi almindelige borgere, der gennemgår det tåbelige og uoverskuelige system, nødt til at gå til tasterne for at nuancere debatten, hver gang de åbner munden og udtaler sig om emnet. Læs mere
Af Søren Gade
28.05.20, 13:00
Danskerne skal ikke betale for de gældsproblemer, som EU’s sydeuropæiske lande kæmper med – og som ikke er skabt af coronakrisen. Vi skal hjælpe de trængte lande. Men uden at blive til grin for egne penge. Læs mere
Af Jens Kindberg
27.05.20, 12:19
Lad os stoppe mudderkastningen, Uhrskov, og i stedet debattere, hvorfor borgerlige bør tage afstand til Generation Identitær. Læs mere