Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Som Danske Bank-kunde har jeg det mere end stramt med bankens måde at drive forretning på

Jeg fatter ikke, at Danske Bank ikke har opdaget, at man har siddet på sin flade i Estland, når jeg som privatkunde i samme bank ikke kan lave en overførsel på 5.000 kr. til min egen konto uden nærmest at blive klynget op i træet for hvidvask.

Lad mig sige det med det samme. Jeg er kunde i Danske Bank, og jeg er rigtig glad for min bankrådgiver Lene og hendes kolleger i den filial, jeg dog aldrig har besøgt, siden jeg skiftede bank for under et år siden.

Men det må saftsuseme være anstrengende at sidde som almindelig ansat i Danske Bank og opkræve mærkelige gebyrer for hvad som helst og nidkært sende breve om overtræk på 8,50 kr. til privatkunderne, samtidig med at medierne flyder over med hvidvaskningssagen, der nu trækker spor i hele Europa.

Som helt almindelig kunde i Danske Bank, har jeg det da også mere end stramt med bankens måde at drive forretning på. Hvordan det kan lykkes for, jeg ved ikke hvor mange kriminelle kunder i bankens filialer i Estland at hvidvaske mere end 50 mia. kr., uden at nogen i banken har opdaget det eller gjort noget, går over min forstand.

Sådan forholder det sig nemlig ikke, når det drejer sig om os små privatkunder. Jeg har et gammelt byhus i Sydfrankrig, som indimellem kræver, at jeg overfører nogle penge til almindelig vedligeholdelse. Det er ikke de store beløb, men 5-8.000 kr., som jeg overfører fra min konto i Danmark til min konto i en fransk bank en eller to gange om året. En fransk konto, jeg vel at mærke har haft i mere end 10 år. Men så skal jeg ellers hilse og sige, at man går igennem et sandt dokumentationshelvede – hver gang. Det er åbenbart loven, der foreskriver det, men når man så nidkært overvåger enhver privatkundes mindste kontobevægelse og har overskud og tid til at forlange kilometervis af dokumentation på, hvem jeg er, om det er mig, der har kontoen i den franske bank, hvad jeg skal bruge pengene til, og hvad ved jeg, så jeg fatter simpelthen ikke, at Danske Bank ikke har opdaget, at man har siddet på sin flade i Estland og ladet mere end 50 mia. kr. ryge igennem systemet uden at forlange dokumentation på noget som helst, når jeg som privatkunde i samme bank ikke kan lave en overførsel på 5.000 kr. til min egen konto uden nærmest at blive klynget op i træet for hvidvask.

Og Danske Banks måde at håndtere denne skandale på gør det jo ikke bedre. Man kan bedst beskrive den som både arrogant og langsom.

Først sagde ledelsen ikke et ord, og da den endelig begyndte at tale, var det med uld i mund og med forblommede vendinger om, at ledelsen da virkelig ikke vidste, hvad der var foregået. Så satte Danske Bank sig eget advokatfirma til at undersøge sagen. Megatroværdigt! Helt galt gik det da Thomas Borgen, CEO i Danske Bank, steg op på den gyldne prædikestol og lovede, at man ville donere de penge, man havde tjent på »mistænkelige transaktioner« til samfundsgavnlige ting, åbenbart nogle fodboldbaner hist og pist. Hvabehar? Helt ærligt, har I mistet jordforbindelsen og sat jer selv op på en piedestal, hvor I kan få syndsforladelse hos folket ved at smide lidt penge efter dem?

Banken er jo også godt hjulpet af politikere, der over en bred kam i bar ærefrygt ustandseligt kommer bankerne til undsætning. Danske Bank fik smidt ikke mindre end 26 mia. kr. i nakken af staten, da man indgik aftale om Bankpakke II tilbage i 2009. Banken havde selv gamblet med kæmpe beløb og glemt alt om risikostyring og var skridtet fra at gå nedenom og hjem. Det lykkedes endda banken at få politikerne til at droppe et krav om, at pengene ikke måtte gå i egne lommer, da man indgik aftalen.

Helt grotesk bliver det, når man tænker på, at Brian Mikkelsen tilbage i 2016, da han tiltrådte som erhvervsminister, udtalte, at nu skulle mobningen af bankerne stoppe og mente, at det ville koste 15.000 arbejdspladser, hvis ikke vi holdt op med at mobbe bankerne, som han så fint sagde det.

Hold da op, hvor er det synd for bankerne – siden har både Nordea og Danske Bank sejlet rundt i mistænkelige transaktioner a la Panama Papers og hvidvask i Estland.

Det værste er, at hvis banken overhovedet bliver straffet for disse transaktioner, så havner regningen hos mig og alle de andre Danske Bank-kunder.

Vil du have meninger direkte i din indbakke? Tilmeld dig gratis og få de seneste indlæg fra Jyllands-Postens debatsektion én gang i døgnet – klik her, sæt flueben og indtast din mailadresse. Følg også JP Debat på Twitter

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anna Thygesen (f.1965) er ejer af et kommunikationsbureau i København, men kommer oprindeligt fra Elsted uden for Aarhus. Anna havde sin gang i store internationale virksomheder og troede selv, at hun havde gang i en stor karriere, men så endte hun på forsiden pga. den såkaldte PFA-skandale. Men det lykkedes hende at gå fra at være en skandaleramt erhvervskvinde til en succesfuld kommunikationsrådgiver. Anna skærer ind til benet, hun er en skrap moster og har en mening om det meste.
Seneste blogs
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere
Af Signe Munk
11.07.19, 16:00
Skønhedsindustrien, samfundet og vi selv har et fælles ansvar for de skønhedsidealer, som lægger et enormt præstationspres på især unge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
11.07.19, 10:18
Min ringe person har netop fået tre dages karantæne. Læs mere
Af Jens Kindberg
10.07.19, 00:02
De fleste af os har vel været i berøring med hospitalsvæsnet. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
08.07.19, 22:14
Af hjertet tak, Harun Demirtas, du fremskynder det tidspunkt, hvor omfattende hjemsendelser på grundlovens og retsstatens grund vil finde sted. Læs mere
Af Harun Demirtas
08.07.19, 15:14
Når et menneske får en invitation til indirekte at takke af og skride fra dette land, kan man ikke længere argumentere for, hvorfor det skulle kunne betale sig at integrere sig i dette land, når landet pisser på en. Læs mere