Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Så ryd da op efter dig!

Det giver ingen mening, at kommunerne skal bruge en masse ressourcer og penge på at rydde op efter folk, der ikke selv gider. Man kunne jo starte med nogle bøder.

Forleden, da jeg kom kørende på cykel hen ad Amagerbrogade, kørte der en bil ved siden af mig med en familiefar og et par mindre børn på bagsædet. Lige da han kørte forbi mig, rullede han vinduet ned og smed en masse ispapir og nogle papbægre ud ad vinduet. Affaldet flagrede lidt rundt i vinden og faldt så ned på cykelstien. Jeg måbede, standsede, steg af cyklen og samlede affaldet op og smed det i en affaldsspand lidt længere henne ad gaden. Jeg råbte vist også et eller andet grimt efter ham. Tror jeg.

Derefter læste jeg i B.T., at et boligområde i det nordlige København åbenbart ”terroriseres” af en masse unge mennesker.

»De bader fra moler, man ikke må bade fra, larmer, hører høj musik til langt ud på natten, tisser i folks forhaver og fylder kanalen med skrald. Klager om hashhandel og bilræs i området er ifølge B.T.s oplysninger rettet til både By og Havn under Københavns Kommune og Københavns Politi,« stod der i avisen. Nogle af beboerne er så trætte af det, at de enten er flyttet eller overvejer at flytte fra boligområdet.

Hvert år ligner Roskilde Festival noget, der er løgn, når de 120.000 musikglade mennesker har forladt det kæmpestore område. Området sejler i efterladte telte, luftmadrasser og affald. Og hvert år bringer medierne billeder af de lidet flatterende marker, og året efter sker nøjagtigt det samme igen.

Kongens Have, Fælledparken, Frederiksberg Have, Amager Strandpark, Strøget i København, jeg aner ikke, om det kun er et københavnerfænomen, men jeg synes, at det er pinligt. Pinligt, at vi ikke rydder op efter os selv, samler vores eget skrald sammen, når vi forlader et sted, og jeg synes, at det er pinligt, at vi i det hele taget er hamrende ligeglade med fællesskabet og bare synes, at det er o.k. at efterlade en svinesti på et offentligt område.

Senere gik jeg ind på B.T.s facebookside og tjekkede tråden under artiklen om svineriet i Københavns Nordhavn. Hold da op. Der var selvfølgelig en masse forargede typer, som mig selv, men der var nærmest lige så mange, der slet ikke kunne se problemet. Mange mente, at ”de rige svin” selv havde fortjent det, og andre mente, at Københavns Kommune selv havde skabt problemet ved at begrænse antallet af offentlige områder, så de unge derved ”var tvunget” til at opsøge nye steder at være sammen på. Hvad det havde med svineriet at gøre, stod hen i det uvisse.

Nogen må da fortælle disse mennesker, at de skal rydde op efter sig, det giver jo ingen mening, at kommunen skal bruge en masse ressourcer og penge på at rydde op efter folk, der ikke selv gider. Man kunne jo starte med nogle bøder.

Det handler vel også om opdragelse. Hvis forældrene er komplet ligeglade og ikke selv går forrest med et godt eksempel, hvordan skulle børnene så kunne finde ud af at rydde op efter dem selv?

Det virker i det hele taget, som om vi er ved at drukne i affald og skrammel, vi ikke har brug for. Hver lørdag holder bilerne i lange køer ved min lokale genbrugsstation. Folk bruger timer på at komme af med alt deres skrammel. De kører frem og tilbage, de sorterer, og de smider ud. Heldigvis ryger noget af det videre til genbrug, så andre mennesker får glæde af det.

Folk har heller ikke plads til alt deres bras i deres huse og lejligheder længere, selv om mange af os har pulterrum, kælderrum, garager, og hvad ved jeg, så er markedet boomet for såkaldt self storage-virksomheder. De tjener kassen på alle de mennesker, der åbenbart har for lidt plads, eller rettere for meget skrammel. Så lejer folk sig ind for kassen i de her helt nye, ofte virkelig grimme, bygninger, hvis eneste formål er at opbevare alt deres bras og overflod af ting, som de gerne vil beholde, men ikke har plads til.

Det giver jo ingen mening.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anna Thygesen (f.1965) er ejer af et kommunikationsbureau i København, men kommer oprindeligt fra Elsted uden for Aarhus. Anna havde sin gang i store internationale virksomheder og troede selv, at hun havde gang i en stor karriere, men så endte hun på forsiden pga. den såkaldte PFA-skandale. Men det lykkedes hende at gå fra at være en skandaleramt erhvervskvinde til en succesfuld kommunikationsrådgiver. Anna skærer ind til benet, hun er en skrap moster og har en mening om det meste.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
20.04.19, 10:25
Det er fristende at skælde ud på de små med tablet, smartphone og spilkonsol. Men pilen peger på de voksne. Læs mere
Af Anders Vistisen
19.04.19, 16:56
Danmark har nok en gang fået grønt lys til en særaftale, selv om det ifølge ja-siden og såkaldte EU-eksperter forekom nærmest umuligt. Læs mere
Af Gitte Seeberg
19.04.19, 06:00
Hurtigere ladestandere bliver i stigende omfang sat op, og fabrikkerne er nu også i stand til at masseproducere elbilerne til konkurrencedygtige priser. Læs mere
Af Signe Munk
18.04.19, 09:25
Jeg tror, der er masser af plads til gode liv og lykke i et bæredygtigt samfund. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.04.19, 20:06
Løsningen er at ignorere disse typer og give plads til midtersøgende unge. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.04.19, 13:17
Jeg betragter nu ikke mig selv som hverken rabiat eller ekstrem på nogen måde, men den her åndssvage Paludan-sag tvinger mig til at tage stilling. Læs mere
Af Anders Vistisen
17.04.19, 13:13
Social dumping vil fortsat eksistere i transportbranchen efter ny EU-lovgivning. Og det til trods for, at socialdemokraterne roser den nye aftale til skyerne. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.04.19, 11:09
Hvis I virkelig mener, at I er sønner og døtre af Danmark, må I grine lidt mere og slås lidt mindre. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.04.19, 08:07
Alene rettigheder kan blive krænket. Følelser kan kun blive såret. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her