Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Alle danskere burde besøge Folkemødet mindst en gang i livet

Folkemødet er langt bedre end sit rygte.

I skrivende stund er jeg lige kommet tilbage til mit lejede sommerhus i Sandvig lidt uden for Allinge efter at have været moderator på en debat om madspild og FN’s Verdensmål. Måske ikke det mest ophidsende emne, men alligevel var der troppet næsten 100 engagerede folkemødegæster op til mødet, hvor både paneldeltagerne, tilhørerne og ikke mindst jeg blev klogere og fik de noget abstrakte verdensmål placeret i en dansk kontekst, som gav mening.

For mig er det essensen af en god folkemødedebat.

I onsdags på færgen herover sad jeg ved siden af Inger og Helle, to kvinder på min egen alder fra Galten uden for Aarhus. De havde taget et par dage ud af kalenderen for at opleve Folkemødet med egne øjne. De havde tænkt på at tage af sted i flere år, men i år skulle det være. De to kvinder glædede sig og sad med det tykke program og en kuglepen og mærkede de debatter og events af, som de gerne ville nå at opleve inden søndag, hvor Jylland kalder igen.

Og der er masser af den type danskere, helt almindelige mennesker, der er taget til Folkemøde for egen regning, og som glade bevæger sig rundt i menneskehavet og synes lige så godt om fællessang med Bertel Haarder som en debat hos Socialdemokratiet om mindre bureaukrati, bedre service og gladere ansatte i den offentlige sektor.

Men der er også prominente danskere, der brokker sig højlydt over Folkemødet og proklamerer i landets medier, at Folkemødet i år bliver uden deres deltagelse. For hvor er folket? Det er jo kun politikere, virksomheder, interesseorganisationer og mediefolk, der deltager, påstås det. Det passer jo ikke, men hvad er der egentlig i vejen med at møde engagerede mennesker fra f.eks. Bækkensmerter.dk, Spejderne, Det Danske Mindretal i Slesvig, Bornholmske Frikirker, Dansk Ø-ferie, og hvad ved jeg? Der er faktisk masser af helt almindelige danskere, der er taget herover for at være en del af et fællesskab og se lidt nærmere på det, vi vel med rette kan kalde den årlige demokratifestival.

De negative røster påstår også, at gassen er gået af ballonen, når det gælder debat. Der er ikke højt nok til loftet, og der er ikke plads til at blive klogere, alle holdninger og synspunkter er præfabrikerede og derefter forklædte som demokratiske debatter, men i virkeligheden er deltagerne ikke interesserede i at lytte til andre end dem selv.

Det billede kan jeg simpelthen ikke genkende. Selvfølgelig er der opstyltede interviews med kendte politikere, masser af underholdning og gratis fadøl, men hvad gør det? Folk er vel ikke så dumme, at de ikke kan skelne? Jeg oplever meget oftere levende samtaler mellem engagerede mennesker, der alle oprigtigt er interesserede i at være med til at gøre Danmark eller verden til et bedre sted at være. Og det er vel helt i demokratiets ånd, at vi ikke er enige om, hvad det så betyder. Det er jo netop derfor, vi er taget herover for at udbrede vores egen dagsorden og lytte til andres og dermed bidrage til den demokratiske proces.

Det virker også, som om størrelsen på Folkemødet med næsten 100.000 deltagere, et utal af arrangører og debatter i sig selv er et problem. Demokratiet udfolder sig åbenbart bedre på små og økonomisk udfordrede ”kulturmøder” rundt omkring i landet, hvor man åbenbart bedre kan ændre verden og blive klogere på den federe måde. Jeg synes, det er fantastisk, at man kan få noget ordentligt mad her på Folkemødet, og at Bornholm og bornholmerne får alt det ud af begivenheden, som de overhovedet kan. Det manglede da bare.

Faktisk er jeg af den overbevisning, at ligesom alle katolikker skal besøge Rom mindst én gang i deres liv, og muslimerne skal forbi Mekka, så burde ALLE danskere, uanset herkomst, besøge Folkemødet mindst en gang i livet. Og sådan er det!

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anna Thygesen (f.1965) er ejer af et kommunikationsbureau i København, men kommer oprindeligt fra Elsted uden for Aarhus. Anna havde sin gang i store internationale virksomheder og troede selv, at hun havde gang i en stor karriere, men så endte hun på forsiden pga. den såkaldte PFA-skandale. Men det lykkedes hende at gå fra at være en skandaleramt erhvervskvinde til en succesfuld kommunikationsrådgiver. Anna skærer ind til benet, hun er en skrap moster og har en mening om det meste.
Seneste blogs
Af Anna Thygesen
17.11.18, 07:35
Hvad ville vi ikke vinde på integrationsfronten og udbredelsen af vores gode værdier, hvis alle ikkeetnisk danske unge fik muligheden for et år på efterskole? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.11.18, 20:47
Læger uden Grænser bør stadig undersøges for kriminelle aktiviteter. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
16.11.18, 20:11
Støjberg må følge Dansk Folkeparti og acceptere en dispensationsordning for udsendelse af børn. Læs mere
Af Jens Kindberg
16.11.18, 16:45
Alternativet er udmeldelse af EU. Læs mere
Af Nauja Lynge
16.11.18, 09:27
Afskaf regionerne – og tag selv ansvaret! Læs mere
Af Signe Munk
16.11.18, 08:35
Jeg kan forstå, at regeringen endelig har fattet sympati for erhvervsskolerne. Læs mere
Af Rune Lund
15.11.18, 13:58
Det er virkelig det helt centrale spørgsmål, der presser sig på i forlængelse af dagens skandale i finanssektoren. I morgen er der nok en ny igen. Læs mere
Af Christel Schaldemose
15.11.18, 11:45
Ansvarlighed er et nøgleord i diskussionen om Europas fremtid. At forlade EU er ikke løsningen på de udfordringer, vi står over for. I denne uge fik vi to meget forskellige bud på Europas fremtid. Læs mere
Af Nauja Lynge
15.11.18, 09:17
Rigsfællesskabet er vigtigt for EU, USA, Kina og Rusland. Det er tragikomisk, at vi ikke selv kan se det. Læs mere
Af Anders Vistisen
15.11.18, 08:51
EU-tilhængere brugte 100-året for afslutningen på Første Verdenskrig til at hylde EU som fredens projekt. Men det er for letkøbt og historieforvanskning. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her