Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Børn kan altså godt selv

Her i april og maj plejer det at vrimle med glade konfirmander på Strøget her i København, hvor der fejres blå mandag for fuld skrue. Unge glade mennesker i alt for nyt tøj, lidt for meget makeup, med et fast greb om bæltetasken, på vej i Tivoli for at give den gas med turbånd og slushice. Som køerne den første dag på græs i foråret. Unge mennesker på egen hånd uden mor og far.

Men det er slut med at tåge rundt alene i byerne. Ingen breezers i smug i bussen og ingen Big Mac på stationen, inden toget hjem til mor og far.

Forældrene har taget over. Nu om dage nedsætter man forældrestyregrupper, hvor emsige mødre har planlagt blå mandag fra a til z– ned til allermindste detalje. Først brunch hjemme hos Emma, herefter paintball, efterfulgt af frokost med medbragt picnickurv, flere planlagte fællesaktiviteter, hvorefter der sluttes af med alt godt fra grillen hjemme hos Victor. Forældre, der åbenbart ikke har andet at lave den dag, er udkommanderet som chauffører og fotograferer undervejs, så dagen kan blive dokumenteret på ordentlig vis, og vi kan være sikre på, at alt foregik, som det skulle.

Tak for kaffe, tænker jeg. Er det virkelig nødvendigt at overtage denne dag helt og aldeles? Hvad er det, vi er så bange for, der sker, hvis de unge mennesker gør noget på egen hånd, uden at forældrene overvåger hvert skridt de unge tager? Jeg ved ikke, hvor den her curlingadfærd, som mange forældre efterhånden udviser, kommer fra, og jeg har i den grad selv en rem af huden, men jeg tror seriøst ikke på, at vi gør vores børn en tjeneste ved at tage selvstændigheden fra dem og gøre alt for dem.

Hermed en lille inspirationsliste, hvis det er uklart hvor jeg vil hen.

Børn kan godt gå eller cykle selv, også selvom det regner. Selvfølgelig kan man hente og bringe en gang i mellem, men når barnet er gammelt nok til selv at cykle, så er det faktisk både sundt og lærerigt at transportere sig selv fra a til b. Cyklen er trods alt vores nationaltransportmiddel, men efterhånden møder jeg flere og flere teenagere, der opfatter alle cykelture som et eksotisk indslag i livet, som involverer en is, når man en sjælden gang tager en cykeltur.

Børn kan godt bære deres egen skoletaske ind i klassen, også de små børn. Det ser direkte tåbeligt ud, når man møder en travl mor eller far med skoletasken under armen på vej i skole og et barn, der går ved siden af.

Hvis tasken er så tung, at barnet er ved at brække ryggen, så køb en mindre taske eller lad være med at pakke så mange sager ned i den. Det er ikke synd for et barn at bære sin egen skoletaske, det er faktisk meningen. Og senere i livet er det faktisk ret praktisk at kunne bære sine egne ting.

Unge mennesker kan godt selv søge job, det er selvfølgelig fint nok at trække lidt på netværket og anbefale sit eget afkom at søge et job hos en, man kender. Men efterhånden er vi ude i, at mor eller far skriver ansøgning og tropper op til samtalen og forlanger at være med. Det er helt klart et no-go. Ingen almindelige virksomheder ansætter et ungt menneske, der ikke selv kan tage telefonen, skrive en kort ansøgning eller troppe op til samtalen. Så drop det.

Det er jeres børn, der går til sport, ikke jer, så hold jer væk fra træningen. Mange forældre følger deres barns mindste bevægelse på banen, og børnene ved det godt. De glemmer, at sport handler om at have det sjovt og være en del af en gruppe, så i stedet for at koncentrere sig om det, der foregår på banen, så kigger de op på mor eller far, kommunikerer med dem og er i det hele taget ukoncentrerede. Forestil jer at være træner og frivillig for en flok børn med en flok emsige forældre på sidelinjen, der ivrigt følger trænerens ord og handlinger, og som lige hiver træneren til side efter træningen og fortæller, at lille Peter faktisk fortjener en bedre plads på holdet.

Find på noget andet at lave, når ungerne er til sport. Der er nok en mail, der kan tjekkes eller en artikel, der kan læses i et cafeteria i nærheden.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anna Thygesen (f.1965) er ejer af et kommunikationsbureau i København, men kommer oprindeligt fra Elsted uden for Aarhus. Anna havde sin gang i store internationale virksomheder og troede selv, at hun havde gang i en stor karriere, men så endte hun på forsiden pga. den såkaldte PFA-skandale. Men det lykkedes hende at gå fra at være en skandaleramt erhvervskvinde til en succesfuld kommunikationsrådgiver. Anna skærer ind til benet, hun er en skrap moster og har en mening om det meste.
Seneste blogs
Af Mikael Jalving
20.04.19, 10:25
Det er fristende at skælde ud på de små med tablet, smartphone og spilkonsol. Men pilen peger på de voksne. Læs mere
Af Anders Vistisen
19.04.19, 16:56
Danmark har nok en gang fået grønt lys til en særaftale, selv om det ifølge ja-siden og såkaldte EU-eksperter forekom nærmest umuligt. Læs mere
Af Gitte Seeberg
19.04.19, 06:00
Hurtigere ladestandere bliver i stigende omfang sat op, og fabrikkerne er nu også i stand til at masseproducere elbilerne til konkurrencedygtige priser. Læs mere
Af Signe Munk
18.04.19, 09:25
Jeg tror, der er masser af plads til gode liv og lykke i et bæredygtigt samfund. Læs mere
Af Nauja Lynge
17.04.19, 20:06
Løsningen er at ignorere disse typer og give plads til midtersøgende unge. Læs mere
Af Anna Thygesen
17.04.19, 13:17
Jeg betragter nu ikke mig selv som hverken rabiat eller ekstrem på nogen måde, men den her åndssvage Paludan-sag tvinger mig til at tage stilling. Læs mere
Af Anders Vistisen
17.04.19, 13:13
Social dumping vil fortsat eksistere i transportbranchen efter ny EU-lovgivning. Og det til trods for, at socialdemokraterne roser den nye aftale til skyerne. Læs mere
Af Mikael Jalving
17.04.19, 11:09
Hvis I virkelig mener, at I er sønner og døtre af Danmark, må I grine lidt mere og slås lidt mindre. Læs mere
Af Martin Ågerup
17.04.19, 08:07
Alene rettigheder kan blive krænket. Følelser kan kun blive såret. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her