Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Der er alt for meget ævl og gøgleri på kampdagen

I torsdags, den 8. marts, stod jeg op kl. 5.30 og startede bilen og kørte mod Jylland. Efter fire kundemøder i henholdsvis Randers, Skanderborg, Tørring og Kolding parkerede jeg bilen hjemme på Amager kl. 23.30. Det var den kvindekampdag.

Det er selvfølgelig mit eget valg, jeg kunne jo have forsøgt at planlægge mig ud af det, skubbe møderne og i det mindste holde aftenen fri og gå til et eller andet kvindekampsarrangement. Men jeg orkede ikke. Der er for meget politisk ævl og gøgl over mange af arrangementerne efter min smag. Dagen drukner i underlige statements, skænderier mellem kvinder og mænd og mærkelige prioriteringer.

For eksempel gik Familiepolitisk Netværk på barrikaderne og opfordrede folk til at holde deres børn hjemme fra landets institutioner den 8. marts, fordi danske børn har det skidt i børnehaver og vuggestuer. Jeg er målløs. Hvad har det med 8. marts at gøre? Det er da helt legitimt at kæmpe for bedre forhold i institutionerne, men hvad har det med kvinder og ligestilling at gøre? Stil op til forældrebestyrelsesvalg, stem på et politisk parti, der gør noget ved problemet, men lad da være med at kuppe ligestillingssagen til formålet. Jeg noterede mig også, at de københavnske politikere nu skal tage stilling til et forslag om at købe det gamle ungdomshus på Jagtvej og lave det om til et kvindemonument. Hvorfor dog det?

Selvfølgelig skal kvinder og mænd da have samme løn for samme arbejde. Jeg kan ikke forstå, at en ufaglært kvinde, der arbejder på et kommunalt plejehjem, får mindre i timen end en ufaglært mand, der arbejder i kommunens vej- og parkafdeling. Hvis det er rigtigt, så har vi jo et glimrende bevis på, at mænds job åbenbart har større værdi for samfundet end kvinders. I min optik er de hænder, der passer vores ældre borgere, sgu da lige så meget værd som de hænder, der fjerner hundelorte og slår græs. Der er masser af fagforeninger, der passende kan tage den kamp op, ja, det forventer jeg faktisk, at de gør helt af sig selv. Og fint nok hvis de holder en konference om det.

Men det med ligeløn er ret kompliceret. Helt ny forskning viser http://nyheder.ku.dk/alle_nyheder/2018/03/det-koster-kvinder-20-procent-paa-loennen-at-faa-boern/at kvinder med børn i gennemsnit har en livsindkomst, der er 20 pct. mindre end mænds. Men det skyldes ifølge samme forskning primært kvinders egne valg. Når kvinder får børn, så tager vi anderledes valg end mænd. De fleste kvinder vælger job, der kan passes ind med børn og familie, og det koster i lønningsposen. Mænd tjener derimod nøjagtigt det samme, uanset om de får børn eller ej. Om det skyldes biologi eller kultur, ved forskerne ikke, personligt tror jeg, det er en skønsom blanding.

Hvad hjælper det så at gå på barrikaderne og demonstrere og råbe op om det uretfærdige i indtjeningsforskelle, når langt de fleste kvinder selv vælger at tage et helt års barsel, og de giver nødigt noget af den fra sig til mændene. Selv fuldblodsfeminister holder det meste af barslen selv, og det giver jo ingen mening, at de ikke selv praktiserer det, de prædiker. I torsdags hørte jeg i Radio24syv at selv uberfeministen Henrik Marstal, der lige er blevet far, ikke tager mere end 6-7 ugers barsel, da familien ikke har råd til det, hvis han ikke har råd til 6 uger på barselsdagpenge, hvordan skulle familien så få råd til 6 måneder uden hans løn. Jeg vil såmænd gerne plædere for, at vi giver kvinderne seks måneders barsel, og hvis et forældrepar vil have mere på statens regning, så må manden tage den sidste del. De penge, vi sparer, kunne man passende give til børnehaver og vuggestuer, der så kan indrette sig på en måde, der reelt giver bedre forhold for børnene. Men det er jo nærmest et politisk statement og har ingen gang på jord i Velfærdsdanmark.

For et par år siden råbte jeg også op om, at vi kvinder skulle slå et slag for de kvinder i Danmark, der lever i kulturer, der har et noget anderledes kvindesyn end det, vi normalt praktiserer. Hvorfor ikke benytte 8. marts til at råbe op om, at Danmark faktisk er et land, hvor langt de fleste af os mener, at kvinder og mænd er ligestillet også hjemme i privaten? Det kom der ikke noget godt ud af. Jeg fik hug for, at jeg bare var ude på at så splid mellem etnisk danske kvinder og kvinder fra ikkevestlige kulturer. Men det handler jo ikke om at se ned på kvinder, der bærer tørklæde, er underlagt hård social kontrol eller ikke har lært dansk efter alt for mange år i landet. For mig handler det om at gå på barrikaderne for de kvinder, der ikke ønsker at ligge under for de her middelalderlige mandsdominerede kulturer. Og nej, det er ikke racistisk, at jeg mener, at piger på otte år ikke skal tvinges til at gå med tørklæde, eller synes det er sært, at piger ikke må gå til fest, når drengene føjter rundt, nøjagtigt som de vil. Det er heller ikke racistisk, når jeg som kvinde fortæller imamer og for den sags skyld også et par gammeldags præster, at de ikke skal blande sig i, om vi kvinder vil skilles, arbejde eller dyrke sex med dem, vi lige præcis har lyst til.

Nu proppen er gået af, vil jeg gerne bruge anledningen til at fortælle vores unge kvinder, at de ikke skal finde sig i en skid, når det gælder sexchikane eller overgreb – at de selvfølgelig skal passe på sig selv, men at de i princippet skal kunne løbe splitternøgne gennem Roskilde Festival spritstive, uden at nogen som helst må røre dem, hvis de ikke vil have det. Det samme gælder selvfølgelig for mænd.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anna Thygesen (f.1965) er ejer af et kommunikationsbureau i København, men kommer oprindeligt fra Elsted uden for Aarhus. Anna havde sin gang i store internationale virksomheder og troede selv, at hun havde gang i en stor karriere, men så endte hun på forsiden pga. den såkaldte PFA-skandale. Men det lykkedes hende at gå fra at være en skandaleramt erhvervskvinde til en succesfuld kommunikationsrådgiver. Anna skærer ind til benet, hun er en skrap moster og har en mening om det meste.
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
20.02.19, 14:17
Din bankrådgiver ved det bare ikke endnu. Læs mere
Af Sonja Mikkelsen
20.02.19, 11:43
Dansk Folkeparti kan igen få sin vilje med Lars Løkke og regeringen, uanset hvor uklogt det er. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
19.02.19, 13:32
Hvor mange gange skal en imam have lov til at snyde os, før det officielle Danmark skærer alle bånd til vedkommende? Læs mere
Af Nauja Lynge
19.02.19, 11:04
Eksperimentets vigtigste redskab er offerkortet, som trækkes efter forgodtbefindende. Typisk sker det (som nu) i en valgkamp, eller når man vil opnå noget fra dansk side. Læs mere
Af Jesper Guldbrandsen
19.02.19, 10:56
Det er ikke dem, som rejser på de største strækninger, der kommer til at mærke konsekvenserne. Læs mere
Af Anders Vistisen
19.02.19, 10:06
Når EU og pro-europæeren Morten Løkkegaard skal indstille det moralske kompas, bliver hånden holdt over vennerne, mens de upopulære regeringer skal straffes Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.02.19, 12:03
Forfatterne kan da ikke selv tro på, at problemerne kan løses. Læs mere
Af Josephine Fock
18.02.19, 08:01
De konstante lovændringer på udlændingeområdet har enorme konsekvenser for mennesker med flygtningebaggrund. Samtidig efterlader stramningerne frivillige i meget vanskelige dilemmaer i forhold til flygtninges sundhed, familiesammenføring og integration Læs mere
Af Nauja Lynge
17.02.19, 17:40
Klogt; for det er nemlig blevet på bekostning af børn og unge, at uddannelse, sundhed og socialområdet nedprioriteres til fordel for kommissioner. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
17.02.19, 13:33
Statsrevisorerne bør honoreres efter fremmøde. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her