Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Der er alt for meget ævl og gøgleri på kampdagen

I torsdags, den 8. marts, stod jeg op kl. 5.30 og startede bilen og kørte mod Jylland. Efter fire kundemøder i henholdsvis Randers, Skanderborg, Tørring og Kolding parkerede jeg bilen hjemme på Amager kl. 23.30. Det var den kvindekampdag.

Det er selvfølgelig mit eget valg, jeg kunne jo have forsøgt at planlægge mig ud af det, skubbe møderne og i det mindste holde aftenen fri og gå til et eller andet kvindekampsarrangement. Men jeg orkede ikke. Der er for meget politisk ævl og gøgl over mange af arrangementerne efter min smag. Dagen drukner i underlige statements, skænderier mellem kvinder og mænd og mærkelige prioriteringer.

For eksempel gik Familiepolitisk Netværk på barrikaderne og opfordrede folk til at holde deres børn hjemme fra landets institutioner den 8. marts, fordi danske børn har det skidt i børnehaver og vuggestuer. Jeg er målløs. Hvad har det med 8. marts at gøre? Det er da helt legitimt at kæmpe for bedre forhold i institutionerne, men hvad har det med kvinder og ligestilling at gøre? Stil op til forældrebestyrelsesvalg, stem på et politisk parti, der gør noget ved problemet, men lad da være med at kuppe ligestillingssagen til formålet. Jeg noterede mig også, at de københavnske politikere nu skal tage stilling til et forslag om at købe det gamle ungdomshus på Jagtvej og lave det om til et kvindemonument. Hvorfor dog det?

Selvfølgelig skal kvinder og mænd da have samme løn for samme arbejde. Jeg kan ikke forstå, at en ufaglært kvinde, der arbejder på et kommunalt plejehjem, får mindre i timen end en ufaglært mand, der arbejder i kommunens vej- og parkafdeling. Hvis det er rigtigt, så har vi jo et glimrende bevis på, at mænds job åbenbart har større værdi for samfundet end kvinders. I min optik er de hænder, der passer vores ældre borgere, sgu da lige så meget værd som de hænder, der fjerner hundelorte og slår græs. Der er masser af fagforeninger, der passende kan tage den kamp op, ja, det forventer jeg faktisk, at de gør helt af sig selv. Og fint nok hvis de holder en konference om det.

Men det med ligeløn er ret kompliceret. Helt ny forskning viser http://nyheder.ku.dk/alle_nyheder/2018/03/det-koster-kvinder-20-procent-paa-loennen-at-faa-boern/at kvinder med børn i gennemsnit har en livsindkomst, der er 20 pct. mindre end mænds. Men det skyldes ifølge samme forskning primært kvinders egne valg. Når kvinder får børn, så tager vi anderledes valg end mænd. De fleste kvinder vælger job, der kan passes ind med børn og familie, og det koster i lønningsposen. Mænd tjener derimod nøjagtigt det samme, uanset om de får børn eller ej. Om det skyldes biologi eller kultur, ved forskerne ikke, personligt tror jeg, det er en skønsom blanding.

Hvad hjælper det så at gå på barrikaderne og demonstrere og råbe op om det uretfærdige i indtjeningsforskelle, når langt de fleste kvinder selv vælger at tage et helt års barsel, og de giver nødigt noget af den fra sig til mændene. Selv fuldblodsfeminister holder det meste af barslen selv, og det giver jo ingen mening, at de ikke selv praktiserer det, de prædiker. I torsdags hørte jeg i Radio24syv at selv uberfeministen Henrik Marstal, der lige er blevet far, ikke tager mere end 6-7 ugers barsel, da familien ikke har råd til det, hvis han ikke har råd til 6 uger på barselsdagpenge, hvordan skulle familien så få råd til 6 måneder uden hans løn. Jeg vil såmænd gerne plædere for, at vi giver kvinderne seks måneders barsel, og hvis et forældrepar vil have mere på statens regning, så må manden tage den sidste del. De penge, vi sparer, kunne man passende give til børnehaver og vuggestuer, der så kan indrette sig på en måde, der reelt giver bedre forhold for børnene. Men det er jo nærmest et politisk statement og har ingen gang på jord i Velfærdsdanmark.

For et par år siden råbte jeg også op om, at vi kvinder skulle slå et slag for de kvinder i Danmark, der lever i kulturer, der har et noget anderledes kvindesyn end det, vi normalt praktiserer. Hvorfor ikke benytte 8. marts til at råbe op om, at Danmark faktisk er et land, hvor langt de fleste af os mener, at kvinder og mænd er ligestillet også hjemme i privaten? Det kom der ikke noget godt ud af. Jeg fik hug for, at jeg bare var ude på at så splid mellem etnisk danske kvinder og kvinder fra ikkevestlige kulturer. Men det handler jo ikke om at se ned på kvinder, der bærer tørklæde, er underlagt hård social kontrol eller ikke har lært dansk efter alt for mange år i landet. For mig handler det om at gå på barrikaderne for de kvinder, der ikke ønsker at ligge under for de her middelalderlige mandsdominerede kulturer. Og nej, det er ikke racistisk, at jeg mener, at piger på otte år ikke skal tvinges til at gå med tørklæde, eller synes det er sært, at piger ikke må gå til fest, når drengene føjter rundt, nøjagtigt som de vil. Det er heller ikke racistisk, når jeg som kvinde fortæller imamer og for den sags skyld også et par gammeldags præster, at de ikke skal blande sig i, om vi kvinder vil skilles, arbejde eller dyrke sex med dem, vi lige præcis har lyst til.

Nu proppen er gået af, vil jeg gerne bruge anledningen til at fortælle vores unge kvinder, at de ikke skal finde sig i en skid, når det gælder sexchikane eller overgreb – at de selvfølgelig skal passe på sig selv, men at de i princippet skal kunne løbe splitternøgne gennem Roskilde Festival spritstive, uden at nogen som helst må røre dem, hvis de ikke vil have det. Det samme gælder selvfølgelig for mænd.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anna Thygesen (f.1965) er ejer af et kommunikationsbureau i København, men kommer oprindeligt fra Elsted uden for Aarhus. Anna havde sin gang i store internationale virksomheder og troede selv, at hun havde gang i en stor karriere, men så endte hun på forsiden pga. den såkaldte PFA-skandale. Men det lykkedes hende at gå fra at være en skandaleramt erhvervskvinde til en succesfuld kommunikationsrådgiver. Anna skærer ind til benet, hun er en skrap moster og har en mening om det meste.
Seneste blogs
Af Nauja Lynge
20.07.19, 01:42
Grønlandske familier fik hjælp fra danske frivillige, da flodbølgen ramte.   Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
19.07.19, 12:24
Integrationsministeren skal have ros for at stå fast. Jeg udtrykker et lønligt håb om, at ministeren i fremtiden holder fast i, at han ikke udtaler sig om fakta, han ikke kender, og konsekvenser, han ikke har gennemtænkt. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.07.19, 16:09
Det midlertidigt besatte område er heldigvis en lise for sjælen. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
17.07.19, 21:38
Under 1 af 10 muslimske indvandrere bliver integreret. Læs mere
Af Martin Ågerup
15.07.19, 19:53
FN bør indse sandheden: Markedsøkonomi og konkurrence er de fattiges ven. Læs mere
Af Mikael Jalving
12.07.19, 16:00
Mens teknologi og gadgets forandrer vores sociale eksistens til uigenkendelighed, har EU’s imperialistiske institutioner fået os til lige så frivilligt at give afkald på national suverænitet. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.07.19, 13:30
Vi skal ikke fordømme folk, der forsøger at begå selvmord. De skal have hjælp, og så skal vi tale om det med hinanden og vores børn, for det eneste, der ikke virker, er tavshed og tabuisering. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
12.07.19, 11:29
Det yderste højres sande ansigt viser sig, når det russiske flag bliver luftet Læs mere
Af Signe Munk
11.07.19, 16:00
Skønhedsindustrien, samfundet og vi selv har et fælles ansvar for de skønhedsidealer, som lægger et enormt præstationspres på især unge. Læs mere