Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kæmpe respekt for Flemming Flyttemand

Hvem er det mest synd for? Flemming Flyttemand eller Karina fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet? Flemming Flyttemands historie ser vi aldrig i News, men den er mindst lige så interessant.

Jeg er lige flyttet. Fra hus med havestue, tre kælderrum og ekstra værelser til lejlighed på 5. sal uden elevator. Spørg lige, om man får skrabet noget habengut sammen på 14 år. Det tror jeg nok, at man gør. Aldrig har jeg ryddet så meget op, smidt så meget ud, solgt og givet så mange ting væk, og alligevel havde der hobet sig 91 flyttekasser op i stuen. Det er mange.

Så i forrige uge, kl. 8 en drønkold januarmorgen, stod der fem friske flyttemænd uden for døren på Amager. De gik bare i gang. Søde og dygtige og helt vildt effektive. Seks timer senere kørte flyttelæsset de to kilometer fra den ene ende af Amagerbrogade til lejligheden i den anden ende, og herefter blev hele molevitten kørt op på 5. sal med en lift, hvor flyttemændene baksede det hele på plads i lejligheden.

I fem timer stod der to mand nedenfor ved liften og læssede på og tre mand oppe på tagterrassen og hev ind fra liften og bar ind i lejligheden. I fem stive timer. På en kold januardag i 3 graders varme og chillfaktor -5.

Vi hentede pizza og cola, og der blev holdt en enkelt pause, hvor de fem mænd pustede ud og fik slukket tørsten og stillet sulten. De fire var relativt unge, og så var der Flemming. Han var sjakbajsen; ham den stille og rolige, der ikke hidsede sig op over noget. Heller ikke da to af de unge flyttemænd pludselig proklamerede, at nu skred de, for de skulle til en 20-års fødselsdag i Kastrup. Så var de kun tre flyttemænd i to timer, indtil der stødte to nye til i et par timer. 

Flemming sagde ikke et ord, da de skred, han blev bare ved med at hive møbler og kasser ud af flyttebilen og smide dem op på liften. Jeg spurgte ham, om han ikke skulle have fat i nogle nye, og om det ville tage endnu længere tid, og at de da ikke kunne arbejde mere end 12 timer på en dag. Flemming kiggede bare på mig og sagde med venlig stemme, at sådan er det at være flyttemand. Folk er ikke stabile. Det at være flyttemand er ofte et ekstrajob eller for folk, der har mange andre jern i ilden. Så man ved aldrig, hvem der dukker op til en opgave. Det ville jeg aldrig kunne holde ud, sagde jeg. Det må da være skide irriterende ikke at vide, om et job tager fire eller otte timer. Eller om I er tre eller fem, der møder ind.

Flemming trak bare på skuldrene og sagde, at et job er et job, og det skal bare gøres færdigt, ligegyldigt hvor lang tid det tager. Det er jo det, kunderne betaler for.

Hold da op, tænkte jeg. Det er da en attitude, der vil noget. Jeg tror ikke, jeg havde kunnet være så venlig og overskudsagtig, hvis jeg havde båret rundt på flyttegods og stået udenfor i kulden i 10 timer.

Flemming måtte være Danmarks sejeste flyttemand, og jeg spurgte ham, hvor længe han havde været i branchen, og gik ud fra, at han havde været flyttemand hele livet. I tre år, svarede Flemming. Tre år, det er jo ingenting. »Hvad lavede du før?« spurgte jeg. »Jeg var slagteriarbejder i 24 år på Danish Crown i Næstved, og så blev jeg fyret.« »Jamen hvor bor du så?« »Uden for Næstved,« svarede Flemming. »Så du kører til Amager hver dag fra Næstved. Hvorfor har du ikke fundet et job tættere på dit hjem?« spurgte jeg. »Der er ingen slagterier i nærheden mere. Alt er flyttet ud af landet eller til Jylland, og det er altså ikke særlig nemt for en mand på 55 år at få et job, når man ikke har en uddannelse. Så jeg måtte tage, hvad jeg kunne få, og det var at være flyttemand på Amager. Det bliver jeg ved med, så længe jeg kan holde til det.«

Ugen efter buldrede det løs i alle medier med sørgelige historier om de stakkels københavnere, hvis job flytter til provinsen. Jeg kan godt forstå, at det er hårdt at få at vide, at ens arbejdsplads skal udflyttes. Og at jobbet ryger, hvis man ikke flytter.

Men jeg synes faktisk også, at Flemming fortjener en plads på forsiden og et kæmpe klap på skulderen.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anna Thygesen (f.1965) er ejer af et kommunikationsbureau i København, men kommer oprindeligt fra Elsted uden for Aarhus. Anna havde sin gang i store internationale virksomheder og troede selv, at hun havde gang i en stor karriere, men så endte hun på forsiden pga. den såkaldte PFA-skandale. Men det lykkedes hende at gå fra at være en skandaleramt erhvervskvinde til en succesfuld kommunikationsrådgiver. Anna skærer ind til benet, hun er en skrap moster og har en mening om det meste.
Seneste blogs
Af Jens Kindberg
24.06.19, 21:59
I hvert fald ikke hvis man satser på nytænkning. Læs mere
Af Martin Ågerup
24.06.19, 15:51
Se hvad du kunne spare, hvis din kommune passede bedre på dine penge. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
23.06.19, 17:16
Et studie i journalistisk ukyndighed og det åbenlyse had, der strømmer én i møde fra visse repræsentanter fra dansk presse. Læs mere
Af Mikael Jalving
23.06.19, 05:00
Vi bør vælge nationalisme som rettesnor frem for mere universalisme og imperialisme. Læs mere
Af Nauja Lynge
21.06.19, 18:04
I dag fejres 10 års selvstyre på Grønlands Nationaldag eller 40 års fallit. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
21.06.19, 11:05
Legen i rød stue virker mere og mere umoden og uprofessionel. Læs mere
Af Nauja Lynge
19.06.19, 23:01
I loven er indbygget det, der kan indkaldes et tvistnævn, til at afgøre om selvstyreloven er hævet over grundloven. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
18.06.19, 21:40
DR synes ikke at være pjattede med at bringe velargumenterede udsagn fra nationalkonservative. Læs mere
Af Nauja Lynge
18.06.19, 12:35
Udenfor lynede og tordnede det. Der var høj og intens stemning i de "morderiske" telte. Læs mere