Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Kæmpe respekt for Flemming Flyttemand

Hvem er det mest synd for? Flemming Flyttemand eller Karina fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet? Flemming Flyttemands historie ser vi aldrig i News, men den er mindst lige så interessant.

Jeg er lige flyttet. Fra hus med havestue, tre kælderrum og ekstra værelser til lejlighed på 5. sal uden elevator. Spørg lige, om man får skrabet noget habengut sammen på 14 år. Det tror jeg nok, at man gør. Aldrig har jeg ryddet så meget op, smidt så meget ud, solgt og givet så mange ting væk, og alligevel havde der hobet sig 91 flyttekasser op i stuen. Det er mange.

Så i forrige uge, kl. 8 en drønkold januarmorgen, stod der fem friske flyttemænd uden for døren på Amager. De gik bare i gang. Søde og dygtige og helt vildt effektive. Seks timer senere kørte flyttelæsset de to kilometer fra den ene ende af Amagerbrogade til lejligheden i den anden ende, og herefter blev hele molevitten kørt op på 5. sal med en lift, hvor flyttemændene baksede det hele på plads i lejligheden.

I fem timer stod der to mand nedenfor ved liften og læssede på og tre mand oppe på tagterrassen og hev ind fra liften og bar ind i lejligheden. I fem stive timer. På en kold januardag i 3 graders varme og chillfaktor -5.

Vi hentede pizza og cola, og der blev holdt en enkelt pause, hvor de fem mænd pustede ud og fik slukket tørsten og stillet sulten. De fire var relativt unge, og så var der Flemming. Han var sjakbajsen; ham den stille og rolige, der ikke hidsede sig op over noget. Heller ikke da to af de unge flyttemænd pludselig proklamerede, at nu skred de, for de skulle til en 20-års fødselsdag i Kastrup. Så var de kun tre flyttemænd i to timer, indtil der stødte to nye til i et par timer. 

Flemming sagde ikke et ord, da de skred, han blev bare ved med at hive møbler og kasser ud af flyttebilen og smide dem op på liften. Jeg spurgte ham, om han ikke skulle have fat i nogle nye, og om det ville tage endnu længere tid, og at de da ikke kunne arbejde mere end 12 timer på en dag. Flemming kiggede bare på mig og sagde med venlig stemme, at sådan er det at være flyttemand. Folk er ikke stabile. Det at være flyttemand er ofte et ekstrajob eller for folk, der har mange andre jern i ilden. Så man ved aldrig, hvem der dukker op til en opgave. Det ville jeg aldrig kunne holde ud, sagde jeg. Det må da være skide irriterende ikke at vide, om et job tager fire eller otte timer. Eller om I er tre eller fem, der møder ind.

Flemming trak bare på skuldrene og sagde, at et job er et job, og det skal bare gøres færdigt, ligegyldigt hvor lang tid det tager. Det er jo det, kunderne betaler for.

Hold da op, tænkte jeg. Det er da en attitude, der vil noget. Jeg tror ikke, jeg havde kunnet være så venlig og overskudsagtig, hvis jeg havde båret rundt på flyttegods og stået udenfor i kulden i 10 timer.

Flemming måtte være Danmarks sejeste flyttemand, og jeg spurgte ham, hvor længe han havde været i branchen, og gik ud fra, at han havde været flyttemand hele livet. I tre år, svarede Flemming. Tre år, det er jo ingenting. »Hvad lavede du før?« spurgte jeg. »Jeg var slagteriarbejder i 24 år på Danish Crown i Næstved, og så blev jeg fyret.« »Jamen hvor bor du så?« »Uden for Næstved,« svarede Flemming. »Så du kører til Amager hver dag fra Næstved. Hvorfor har du ikke fundet et job tættere på dit hjem?« spurgte jeg. »Der er ingen slagterier i nærheden mere. Alt er flyttet ud af landet eller til Jylland, og det er altså ikke særlig nemt for en mand på 55 år at få et job, når man ikke har en uddannelse. Så jeg måtte tage, hvad jeg kunne få, og det var at være flyttemand på Amager. Det bliver jeg ved med, så længe jeg kan holde til det.«

Ugen efter buldrede det løs i alle medier med sørgelige historier om de stakkels københavnere, hvis job flytter til provinsen. Jeg kan godt forstå, at det er hårdt at få at vide, at ens arbejdsplads skal udflyttes. Og at jobbet ryger, hvis man ikke flytter.

Men jeg synes faktisk også, at Flemming fortjener en plads på forsiden og et kæmpe klap på skulderen.


Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Anna Thygesen (f.1965) er ejer af et kommunikationsbureau i København, men kommer oprindeligt fra Elsted uden for Aarhus. Anna havde sin gang i store internationale virksomheder og troede selv, at hun havde gang i en stor karriere, men så endte hun på forsiden pga. den såkaldte PFA-skandale. Men det lykkedes hende at gå fra at være en skandaleramt erhvervskvinde til en succesfuld kommunikationsrådgiver. Anna skærer ind til benet, hun er en skrap moster og har en mening om det meste.
Seneste blogs
Af Morten Uhrskov Jensen
20.11.18, 13:19
Det er for længst en kendsgerning, medmindre noget andet sker. Læs mere
Af Mikael Jalving
20.11.18, 13:04
Oplevelser og indtryk fra en uge i det forvandlede Danmark. Læs mere
Af Nauja Lynge
20.11.18, 11:16
Vi kan ikke gamble med sikkerheden for hele den danske stat med en motor drevet af offentlig forvaltning for udenlandske midler, og på ordre fra Kina. Læs mere
Af Harun Demirtas
19.11.18, 16:12
Det er skræmmende, at nogen synes, en sygeplejerske er en landsforræder, fordi hun hjælper mennesker, der er på flugt fra krig, fattigdom og død. Men også det, at der er mennesker med dette forfærdelige menneskesyn i Danmark. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
19.11.18, 13:15
Efterskolerne byder på et helt særligt fællesskab Læs mere
Af Anders Vistisen
19.11.18, 11:01
Det er slut med dansk selvbestemmelse over danske velfærdsydelser. Bliver i stedet styret fra Bruxelles. Læs mere
Af Nauja Lynge
19.11.18, 07:26
Det sker formodentlig, for at kinesisk mineprojekt kan omgås Unesco-regler. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
18.11.18, 18:25
Vores politikere kender godt til problemerne, men de er ramt af en infantil frygt for at blive upopulær iblandt de pæne og virkelighedsfjerne i EU, men også herhjemme. Læs mere
Af Rune Toftegaard Selsing
18.11.18, 16:08
Hvorfor Macron og Merkel er livsfarlige for Europa Læs mere
Af Nauja Lynge
18.11.18, 14:21
Menneskerettigheder er en menneskeskabt konstruktion, som ikke er tilpasset nutidens udfordringer. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her