*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Befri babyerne fra barnevognene

Den udbredte brug af barnevogne er et billede på, hvordan mange forældre helt bevidstløst følger traditioner, der ikke nødvendigvis passer til det moderne byliv.

De kender det sikkert godt fra bybilledet: Forældre, der uden hensyntagen til andre trafikanter okkuperer hele fortovet med deres barnevogne, således man presses ud på cykelstien, hvor andre forældre okkuperer asfalten med deres ladcykler.

Ingen af delene generer egentlig ret meget. Værre er tanken om, at i hvert fald barnevognene med stor sandsynlighed er noget, de stakkels forældre har investeret i for adskillige tusinde kroner, blot fordi de har læst i et blad eller hørt fra en slægtning, at sådan en skal man have, når man får et barn.

Barnevogne er gode til at lade barnet sove i. Men fordi helt små børn ikke har et sprog, må man tale med dem med sin krop. De skal mærke, man er der næsten hud mod hud. Derfor er det ærgerligt, at der ikke er flere, der bærer deres barn i en bæresele eller en slynge. Bæreseler gør også, at forælderen, som bærer barnet, i højere grad har hænderne fri. Og som en lille sideeffekt generer man med en bæresele heller ikke bybilledets øvrige, bløde trafikanter.

Selvfølgelig kan der være gange, hvor et barn skal rulles frem. Men holder man det på et minimum, således de helt smås ryg ikke belastes, er det langt smartere med en klapvogn som supplement til bæreselen.

At ingen taler om, hvorvidt en Emmaljunge er det eneste rigtige, skyldes en vis usikkerhed i vores måde at have børn på. Vi gør, hvad vi hører, at man gør, i stedet for at gøre hvad der føles rigtigt.

Det er også derfor, at man kan høre kommende mødre ivrigt diskutere, hvorvidt den madras, der følger med barnevognen, bør skiftes ud med en anden og mere sikker/”rigtig”. Man forsøger i sin iver efter at gøre det rigtige at købe sig til (selv)sikkerhed. Dertil kommer status, som nogle også har smag for at købe sig til: Var det alene funktionalitet og sikkerhed, man købte sig til, lignede alle barnevogne velsagtens hinanden og lå i nogenlunde samme prisleje.

Vi har brug for i højere grad at få urdyret frem fra vores indre – især i vores småbarnshåndtering. Vi skal ikke sidde og læse i en bog, hvordan børn har det, vi skal selv mærke efter på de og os selv. Men vi kan ikke mærke noget som helst – hverken urdyr eller baby – når vores børn ligger på næsten en meters afstand, pakket ind i et metal- og skumgummimonstrum på hjul. Og det kan vi ikke en gang komme i gang med at snakke om, så længe det opfattes som en lige så naturlig ting ved det at få et barn at købe en barnevogn som at give det mælk.

Det er godt for småbørn at sove udenfor. Men det kan man også i en klapvogn eller i en krybbe bestående af en sikkerhedsgodkendt tremmeseng fra en discountmøbelkæde. Det er ikke noget må i sig selv, at det hele skal være som på oldemors tid, hvor MFR-vaccinen, antibiotika og babyalarmer ikke var opfundet.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Angela Brink (f. 1972) er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus i 2000. Forud for det læste hun religionsvidenskab ved Aarhus Universitet i tre år. Hun har blandt andet arbejdet som reporter på TV2/Nyhederne, som nyhedsanalytiker i tænketanken The Emirates Center for Strategic Studies and Research i De Forenede Arabiske Emirater og som chef for kommunikation og public affairs i tænketanken CEPOS. I 2002 udgav hun romanen Tæsk på forlaget Gyldendal.
Seneste blogs
Af Christian Rabjerg Madsen
11.12.17, 18:33
Hvis de sidste dages politiske teater var fiktion, ville kaosscenerne fra Finans- og Statsministeriet være kanon underholdning. Desværre er de kaotiske forhandlinger mellem Regeringen og Dansk Folkeparti benhård virkelighed, og første akt har allerede gjort Danmark fattigere. Læs mere
Af Annika Smith
11.12.17, 09:18
Så får den en pause fra torturen og slipper for at gøre det rigtige helt frem til næste folketingsvalg Læs mere
Af Harun Demirtas
10.12.17, 22:50
Politikerne har skabt et system, hvor man som offentligt ansat bliver opdraget til at opfatte sig i en konkurrence, indtil det går op for en, kampen man kæmper, aldrig kan vindes. For man kan ikke konkurrere eller være i krig mod sig selv. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
10.12.17, 20:33
EU-modstandere har kun gavn af de tyske socialdemokraters formand. Læs mere
Af Josephine Fock
10.12.17, 15:21
Menneskerettighederne skældes ud fra mange sider disse dage. Nogen vil have dem udskrevet af dansk lov, andre vil udfordre eller reformere dem. I dag fylder FN’s menneskerettighedserklæring 69 år. Jeg vil gerne sige tillykke. Og tak. Jeg ser frem til mange år med dem endnu. Læs mere
Af Mikael Jalving
10.12.17, 14:28
For alle vore fremtidsfanatikere og teknologifreaks kan det kundgøres så kort, at budskabet måske trænger ind: Historien er ikke død, den sover bare. Læs mere
Af Erik Winther Paisley
10.12.17, 13:31
Foreløbig aftale eller ej, gruer jeg for, hvordan Brexit vil udarte sig. For Europa, altså. Læs mere
Af Gitte Seeberg
08.12.17, 12:55
Er det fordi, nogle mænd har følt sig personligt truffet, eller er det fordi, de har en særlig masochistisk trang til at forsvare noget, som ikke kan forsvares? Læs mere
Af Christel Schaldemose
08.12.17, 11:38
Dieselgate har haft store menneskelige omkostninger. Nu er der endelig EU-enighed om skrappere regler, der skal være med til at undgå en ny skandale. Læs mere
Af Louis Jacobsen
07.12.17, 17:41
Kim Simonsen påstår i deadline 6.12.17, at salget af Alka blev diskuteret på åbne hovedbestyrelsesmøder i fagbevægelsen. Det er ikke altid godt at tage uenigheder offentligt. Men den påstand der blev luftet på landsdækkende TV er, ja, noget af en påstand. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her