*

Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

SF spreder diskriminationsangst i nattelivet

I stedet for at forholde sig til, hvor de fleste københavnere føler sig diskriminerede, spreder Socialistisk Folkeparti unødig frygt for at gå i byen med påstande om, der er udbredt forskelsbehandling i nattelivet.

Hvis du er ser ud til at have anden etnisk baggrund end dansk, så svarer det at gå i byen en sen nattetime til at gå direkte ud i et morads af diskrimination og racisme fra landets restauratører. Sådan fremstiller Socialistisk Folkeparti det i hvert fald i et nyligt fremlagt folketingsbeslutningsforslag, som du kan læse ved at klikke her.

Skal man tro SF, så er landets restauratører alle til hobe en flok racistiske hundehoveder, som nægter pæne og ordentlige, brune mennesker adgang til nattelivets forlystelser. Derfor lægger SF blandt andet op til, at man skal kunne miste sin alkoholbevilling, hvis ligebehandlingsnævnet giver en klager medhold i, at han eller hun bliver udsat for diskrimination.

Gudernes skal vide, at jeg er modstander af diskrimination. Det er meget ubehageligt. Der er ganske enkelt ikke noget men i den forbindelse. Løsningen på eventuel diskrimination i nattelivet er dog ikke at puste problemstilling op og ud af proportioner, som SF her er i gang med.

Nattelivet er per definition ekskluderende. Alle kan ikke komme ind alle steder. Rent praktisk er det ikke muligt. Dertil kommer, at de steder, der er populære i nattelivet, typisk er, hvor dørmændene og restauratørerne sørger for, at der er det rette miks af mennesker indenfor på etablissementet. Og ”den rette blanding” er det, der opretholder den bedst mulige stemning, så et købestærkt publikum bliver på stedet og køber sig underholdning.

Det er forskelligt fra sted til sted, hvordan ”den bedst mulige stemning” defineres. Men stemningen opretholdes typisk ved, at der er flere af en bestemt type end af andre typer til stede. At begynde at straffe restauratører for at holde gang i deres forretning er udtryk for en grundlæggende, manglende forståelse for markedskræfterne, som selvfølgelig er forventelig fra folkesocialistisk side. Men det er altså stadig gak-gak.

Ud over at være gakgak er det også utroligt forkert at piske en stemning op. Det er med til at skabe en forventning hos forskellige grupper om, at når de bliver afvist i døren, så skyldes det diskrimination, hvor der lige så vel kunne skyldes, at alle mulige forskellige bliver afvist i døren til en natklub af alle mulige andre grunde. SF skaber frygt og forventning om diskrimination, som i sig selv kan være med til at skabe oppiskede stemninger ved indgangene til de forskellige aften- og natsteder. Men det er selvfølgelig opportunt for SF at oppuste et diskriminationsproblem. For der er langt færre erhvervsdrivende i nattelivet, end der er ”brune nattelivsgæster”, der kan stemme på partiet ved det kommende valg.

Ja, man sidder sikkert i den folkesocialistiske superspinenhed og lykønsker hinanden med på den her måde at have spredt unødig frygt i en stor del af den danske befolkning uden at miste stemmer fra andet end en mindre gruppe restauratører. Og hvem i alverden vil dog i øvrigt turde være kritisk over for SF’s forslag, for det kan med selv de mest elementære spinmanøvrer fordrejes til, man ikke anerkender eller vil gøre noget ved, at der er mennesker, som helt uretfærdigt og uacceptablet bliver forskelsbehandlet på grund af deres ophav.

Men det er vældig trist, hvad SF her har gang i. Det kan undre, man agerer så overfladisk at fremlægge et beslutningsforslag i Folketinget, hvor der er plukket med løs hånd fra diverse debatindlæg i dagspressen (blandt andet et kort læserbrev i Politiken) i stedet for at kigge lidt dybere ind i problemstillingen.

For hvis man kigger på undersøgelser af, hvor københavnerne selv føler, de oplever diskrimination, så er problemet med diskrimination af danskere med ikke-vestlig baggrund større i den offentlige transport, som de fleste tilbringer langt mere tid i og er langt mere afhængige af end nattelivet.

I ”Survey om medborgerskab blandt unge Københavns Kommune” fra Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF) November 2015 har kommunen prøvet at få lidt fakta på bordet og har spurgt de 18-29-årige, hvor de egentlig føler sig diskriminerede. Og minsandten om det ikke af side 14 i undersøgelsen fremgår, at hele 49 procent af de adspurgte med ikke-vestlig baggrund føler sig diskrimineret i den offentlige transport. Til sammenligning føler færre – nemlig 36 procent – af de adspurgte med ikke-vestlig baggrund sig diskrimineret i nattelivet.

Kigger man på en tilsvarende undersøgelse fra 2016, ”Survey om medborgerskab blandt unge Københavns Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF) November 2016”, så er det igen i højere grad i den offentlige transport end i nattelivet unge med ikke-vestlig baggrund oplever diskrimination. 16 procent føler sig diskrimineret i nattelivet, imens 28 procent ifølge 2016-undersøgelsen føler sig diskrimineret i den offentlige transport (side 19). Af dem, der har sagt, de føler sig diskrimineret, oplever unge danskere med ikke-vestlig baggrund – igen ifølge København Kommunes egen survey – at det for 68 procents vedkommende forekommer i den offentlige transport, imens 39 procent føler sig diskrimineret i nattelivet (side 20). Altså er diskriminationsproblemerne åbenbart større i den offentlige transport end i nattelivet.

Var det ikke værd, SF, at se på, hvad i alverden, der foregår i vores busser og tog, som mange af os bruger adskillige gange hver dag og som I jo som politikere har ansvaret for, i stedet for at dunke en mindre gruppe selvstændige erhvervsdrivende i hovedet for, de lever af at sikre forskellige former for fest torsdag, fredag og lørdag?

Eller vi I udvise samme voldsomhed overfor den offentlige transport som overfor nattelivet og for eksempel kræve, at billetkontrollører mister deres job eller busruter bliver lukket ned, hvis der bliver diskrimineres, når de tjekker billettering i S-togene?

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Angela Brink (f. 1972) er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus i 2000. Forud for det læste hun religionsvidenskab ved Aarhus Universitet i tre år. Hun har blandt andet arbejdet som reporter på TV2/Nyhederne, som nyhedsanalytiker i tænketanken The Emirates Center for Strategic Studies and Research i De Forenede Arabiske Emirater og som chef for kommunikation og public affairs i tænketanken CEPOS. I 2002 udgav hun romanen Tæsk på forlaget Gyldendal.
Seneste blogs
Af Rune Lund
18.12.17, 14:45
Det virker urealistisk, at ansatte længere nede i rækkerne hos politiet på egen hånd skulle have taget en beslutning om at påtage sig et stort handelsmæssigt og udenrigspolitisk ansvar. Læs mere
Af Mikael Jalving
18.12.17, 10:57
Her kommer historien om arbejderpartistaten, der afskaffede Norge for at blive en flerkulturel indvandrerstat efter amerikansk forbillede. Læs mere
Af Harun Demirtas
16.12.17, 20:09
Skal vi nu skabe et land, hvor hver enkelt skal opdrages til altid at handle for egennytte og ego, hvor det altid skal en tur igennem regnebrættet, før man kan række en hånd til nogen? Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
16.12.17, 16:11
Embedsmændene leger politikere, og regeringen gemmer sig bag dem. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.12.17, 16:42
Det at danskere vender sig imod Naser Khader, siger noget om det selvhad som de vestlige samfund lider under. Det at man betragter Sherin Khankan som reform-imam, siger noget om de lave forventningers racisme overfor muslimer. Læs mere
Af Olav Skaaning Andersen
15.12.17, 14:25
Det kan være fristende, men vi skal ikke gemme den kunst væk, vi ikke kan lide. Læs mere
Af Signe Munk
14.12.17, 12:20
62 procent af danskerne, mener at sygeplejersker fortjener mere i løn. Men Sophie Løhde er uenig, kan jeg fornemme. Læs mere
Af Morten Løkkegaard
14.12.17, 11:22
Årets ord "Fake news" risikerer at underminere vores grundlæggende værdier: ytringsfriheden og vores frie liv. Det kræver handling - her fem liberale svar på fake news og misinformation. Læs mere
Af Naser Khader
14.12.17, 11:22
… nu begynder kampen ved forhandlingsbordet. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
14.12.17, 11:06
Her er det konkrete bevis på at visse borgerlige politikere igen har løjet over for befolkningen. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her