Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 25 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

Sagsanlæg er de tænkende menneskers partnervold

Skype-milliardæren Janus Friis’ mange sagsanlæg mod sin ekskæreste, sangerinden Aura Dione, er et meget godt eksempel på, hvordan fysisk vold er afløst af juridisk vold i nogle socialklasser.

I virkeligheden er det utroligt: Mange tager som en selvfølge (og med rette) klart afstand fra såkaldt æresrelateret vold i ”etniske” miljøer. Men en velhavende, dansk mand kan åbenbart godt, uden det går ud over hans omdømme i øvrigt, jagte rundt efter en kvinde, der må antages ikke at være specielt formuende og hvis egentlige forbrydelse synes at være at have svigtet ham i kærlighedsanliggender.

Janus Friis, ham, der er kendt under navnet "Skype-milliardæren", har anlagt hele 15 retssager mod sin ekskæreste Aura Dione. Dagbladet BT skriver:

”Det er tale om et komplekst net af sagsanlæg på i alt 30 mio. kr., anlagt af Janus Friis i Tyskland, Danmark og Los Angeles. I alt 15 sager, hvoraf syv indtil videre er afvist ved domstolene.”

Det er virkelig ikke til at vide, hvad der er sket mellem folk, der bryder med hinanden. Men det virker unægtelig lidt vildt, hvis Aura Dione kan have gjort noget, der kan takseres til 30 millioner kroner. Hvad end, der måtte være sket, så virker det som en aggressiv handling at anlægge 15 sager i tre lande mod hende. Mistanken om, der måske ikke er noget reelt, juridisk på spil, understreges af, at syv af de 15 sager er blevet afvist.

Dermed bliver sagen et billede på noget, der virker som den nye form for partnervold: Anmeldelser og sagsanlæg fra en part, der – var man i en mere fysisk kultur – havde givet sin tidligere partner et lag æresrelaterede tæsk. Sagsanlæg og ubegrundede anmeldelser af en hvilken som helst slags, er måden, folk bekriger deres ekspartner, når de ikke er en del af en socialklasse, hvor man slår fysisk på hinanden.

Ved at anlægge så mange sager, er Aura Dione formentlig nødt til at finde penge til at forsvare sig ved at hyre en eller flere advokater. Penge, det ikke er sikkert, en dansk sangerinde har. Og penge, som det må antages, hun i hvert fald ikke har lige så mange af som Janus Friis, som sammen med en kompagnon solgte Skype til Ebay i 2006 for omkring 16 milliarder kroner. Janus Friis og han forreningspartner bevarede dog en ejerandel i Skype på omkring 14 procent. Det betyder, at Janus Friis må have inkasseret et pænt beløb igen, hvor Skype blev videresolgt i 2011 til Microsoft for 44 milliarder kroner.

Havde der været tale om et enkelt sagsanlæg i et enkelt land, kunne man måske sidestile det med partnervold. Men 15 sagsanlæg i tre lande kunne man måske godt komme til at tænke på som en art økonomisk æresdrab.

At vi i dagspressen i adskillige artikler har kunne læse om det faktisk ret frygtelige menneskelige drama mod Aura Dione, er skændigt. Der burde simpelthen være en folkeindsamling til fordel for hende og andre, der er uheldige at blive udsat for juridisk vold af deres tidligere partner. For det er da klart, at det må være traumatiserende økonomisk såvel som følelsesmæssigt. Spørgsmålet er, om juridisk vold er mere skadeligt, fordi det kan påvirke offerets økonomi negativt i mange år frem.

Mange af os vil ikke finde os i at være tilskuere til, at en mand (eller en kvinde) gør en tidligere partner fysisk fortræd. Men det er på tide, vi erkender, at vold har mange former. En af dem er urimelige sagsanlæg. Det er selvfølgelig svært at gardere sig mod folk, der bruger retssystemer i flere lande i forsøget på at skade og straffe tidligere partnere. Men det bør være strafbart at mishandle sin eks med sagsanlæg og anden 'papirvold'.

Nogle, der øjensynligt kun har gjort sig skyldige i ikke længere at kunne eller ville være i et forhold, bliver banket gule og blå med paragraffer. Det bør alle, der tager afstand fra andre former for vold, tage lige så klart og tydeligt afstand fra.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Angela Brink (f. 1972) er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus i 2000. Forud for det læste hun religionsvidenskab ved Aarhus Universitet i tre år. Hun har blandt andet arbejdet som reporter på TV2/Nyhederne, som nyhedsanalytiker i tænketanken The Emirates Center for Strategic Studies and Research i De Forenede Arabiske Emirater og som chef for kommunikation og public affairs i tænketanken CEPOS. I 2002 udgav hun romanen Tæsk på forlaget Gyldendal.
Seneste blogs
Af Anders Vistisen
16.01.18, 10:25
Dansk Folkeparti har intet ansvar for regeringens liberale projekt. Læs mere
Af Josephine Fock
16.01.18, 07:29
Den skærpede tiggerlov bør afskaffes, fordi den er et klassisk eksempel på en lovændring, der skulle få regeringen til at fremstå hurtig og handlekraftig, men ender med at være sjusket og straffe uskyldige mennesker. Læs mere
Af Jaleh Tavakoli
15.01.18, 11:28
Kære skoler, gymnasier, kirker og andre som besøger, samarbejder med eller som promoverer det iranske præstestyres moske, I skal vide at over tyve unge mennesker for nyligt har mistet livet i Iran, alene fordi de gik på gaden og ytrede sig imod netop samme præstestyre. Læs mere
Af Morten Uhrskov Jensen
13.01.18, 20:50
Vi kommer ikke uden om det, så hvorfor ikke begynde med det samme? Læs mere
Af Mikael Jalving
13.01.18, 18:53
Da Berlinmuren væltede og Sovjetunionen sank i grus, blev den revolutionære venstrefløj frisat snarere end besejret. Læs mere
Af Lars Boje Mathiesen
13.01.18, 13:23
De borgerlige partier på Christiansborg har desværre opgivet den borgerlige værdikamp, og opgaven ligger nu alene hos Nye Borgerlige. Læs mere
Af Anna Thygesen
12.01.18, 23:25
Det er ikke værdigt at se kvinder behandle mænd som uartige og uintelligente børn, og det er ikke værdigt at se mænd dukke nakken og lade sig jagte rundt i manegen. Læs mere
Af Naser Khader
12.01.18, 09:54
Jeg ved ikke, om Poul Madsen, Özlem Cekic og andre, der mener, vi selv er ude om det, har gjort sig tanker om, hvordan det ville være at skulle forsikre sine børn, når man går ud af døren, at man nok skal komme hjem igen - fordi de frygter, at dem, der hader deres far, lykkes med at udføre de trusler, de fremsætter? Læs mere
Af Eva Kjer Hansen
11.01.18, 12:33
Ved dåb bliver der pjasket lidt vand i hovedet på barnet, ved omskæring bliver forhuden skåret af. Forskellen er enorm. Læs mere
Af Signe Munk
10.01.18, 15:27
Det er dybt uansvarligt, at Özlem Cekic i en ny bog til skoleelever skøjter henover debatten om omskæring af drenge. Læs mere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her