Dette er en blog: Jyllands-Posten har flere end 30 bloggere tilknyttet jp.dk/blogs. Det er eksterne debattører og politikere, som skriver i egen ret. Blogholdet er meget bredt sammensat, og holdningerne spænder vidt.

“Fuck the police”

De folkelige sympatitilkendegivelser overfor den hundefører, der på tarvelig og tragisk vis blev skudt i tirsdags og onsdag døde af sine kvæstelser, er lige så rørende som den rutinemæssige foragt, mange har for ordensmagten, er bekymrende og i yderste konsekvens farlig.

Det har været hjertegribende og smukt at at se, hvordan helt almindelige danskere har følt behov for at vise deres deltagelse i forbindelse med drabet på politibetjenten, som var på vej på arbejde tirsdag morgen.

Også i aften klokken 19 vil der blive afholdt fakkeloptog i Albertslund for at mindes den afdøde betjent Jesper Jul. Det er private borgere, der har arrangeret fakkeloptoget, der vil foregå ud for Politigården på Damgårdsvej. Det oplyser Vestegnens Politi i en pressemeddelelse.

Med til fakkeltoget vil sikkert være både voksne og børn. Men dog næppe et bestemt par, jeg kender til og som er forældre til en pige i børnehavealderen.

Min kvindelige bekendte – moderen – fortalte for nogen tid siden, hvordan hendes knap seksårige datter havde udbrudt ”fuck the police”. Min bekendte havde straks forklaret pigen, at sådan noget må man ikke sige, fordi ordet ’fuck’ er meget slemt at bruge.

Min bekendtes mand derimod var stolt over barnets udsagn. Han syntes, at det var sejt, at hans lille pige kunne finde på at sige sådan om ordensmagten. Faktisk fik faderen kørt sig selv helt op til, at det var udtryk for, at hans datter allerede fra en tidlig alder var anti-autoritetstro, modig og i besiddelse af kritisk sans. Og det kan selvfølgelig godt være.

Mere sandsynligt er dog, at det i øvrigt helt bedårende og velbegavede barn har hørt sine forældre give udtryk for irritation, foragt og rutinemæssig negativitet overfor politiet. Politiforagt er jo også en del af populærmusikkulturen, hvorfra barnet også kan have hørt vendingen. Samtidig ser man også ofte på de sociale medier den ene ærgerlige statusopdatering efter den anden om, at politiet er ’dumme’, når de kører razziaer mod manglende lys på cyklen, hastighedsoverskridelser og manglende sikkerhedssele. I stedet for at skamme os og faktisk følge loven, er der en klar tendens til, at vi i stedet bliver barnligt fornærmede over, at vores ulovlige handlinger bliver opdaget, påtalt og bødestraffet.

Politiet er, i en tid hvor vi i overført betydning nærmest må alt, en af de sidste åbenlyse autoriteter. Det er endda en synlig autoritet – betjentene går i uniformer og bærer våben som håndfast symbol på deres ret til at udøve magt.

Hvor mange andre steder møder det nutidige menneske en kant, en mur? Nogen, der har det som sit arbejde at sætte grænser for skadelig og ulovlig adfærd? Nogen, der siger nej med den myndighed, vores forældre, præster, lærere, læger eller andre af tidligere tiders autoriteter måske også kan have en snert af? Nej, ingen steder, vel. I dag diskuterer vi alt med dem, der før i tiden var autoriteter. Og det er da godt, at vi ikke som for et par århundreder siden blot tankeløst gør, hvad der bliver forventet og sagt. Men det er som om, vi er endt i den modsatte blindgyde og i dag blot tankeløst brokker os over en autoritet, det er i fællesskabets interesse, at alle anerkender. Opretholdelsen af lov og orden er dog at foretrække frem for komplet mig-mig-mig-anarki. Vil jeg da mene.

Netop det at være en åbenlys autoritet gør politifolk til oplagte mål for jeg-svage individer, som har lyst til at stive deres egen mere flydende identitet af i konfrontation mod betjentenes stærke symbolik. Og kombineret med en mere generel irritation i en bredere del af befolkningen over ind i mellem at få at vide, man ikke må alt – eksempelvis i trafikken – er det nok i dag farligere og mere strabadserende end nogensinde før at påtage sig politijobbet, hvis ærværdige formål det ellers er at passe på os alle, hvad end vi er jeg-svage, rige, fattige, mænd, kvinder, bilister, cyklister, fodgængere, husejere eller folkeskoleelever.

Derfor håber jeg faktisk, at forældreparret med den seksårige datter, der ud af det blå udbrød ”fuck the Police”, dukker op til fakkeltoget aften. Og at moderen og faderen bagefter tager en snak med pigen om, at man skal tale pænt om politiet. For vi har alle sammen pligt til og interesse i at bakke betjentene op: Skidtsnak om politiet tærer på respekten for betjentene og dermed ultimativt også på grænsen for, hvornår de foragtelige ord kan kamme over i forfærdelige handlinger.

Og det er ellers på grund af betjentene, vi andre ikke behøver være bange. Så det manglede da bare, at de heller ikke behøver være urolige for deres egen sikkerhed, blot fordi de er med til at sørge for vores.

Følg
Jyllands-Posten
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelse af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Profil
Angela Brink (f. 1972) er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus i 2000. Forud for det læste hun religionsvidenskab ved Aarhus Universitet i tre år. Hun har blandt andet arbejdet som reporter på TV2/Nyhederne, som nyhedsanalytiker i tænketanken The Emirates Center for Strategic Studies and Research i De Forenede Arabiske Emirater og som chef for kommunikation og public affairs i tænketanken CEPOS. I 2002 udgav hun romanen Tæsk på forlaget Gyldendal.
Seneste blogs
Af Peter Kofod
28.01.20, 16:35
Mange har travlt med at give USA og Trump skylden for mislykket handelsaftale med USA. Men det passer ikke Læs mere
Af Nauja Lynge
28.01.20, 13:51
Inden længe kommer der nok en opfordring fra amerikanerne igen, hvor de advarer om at undskylde overfor Kina. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
28.01.20, 13:04
Et andet land skal ikke bestemme, hvad en dansk avis trykker. Og en dansk politiker skal heller ikke kræve en navngiven journalist fjernet, fordi han ikke er enig med ham. Det er det, ytringsfrihed handler om. Læs mere
Af Mikael Jalving
28.01.20, 10:19
Øjebliksbillede af en retskultur i frit fald efter frifindelsen af en dødsbilist ved Retten i Aarhus. Læs mere
Af Birthe Rønn Hornbech
28.01.20, 00:04
Regeringens valgløfter er uden hold i virkeligheden Læs mere
Af Jens Kindberg
27.01.20, 20:52
De brokker sig over, at de ikke kan tiltrække virksomheder, fordi de mangler veje og havne. Læs mere
Af Jens-Kristian Lütken
27.01.20, 11:35
Der er ingen grund til at poste flere skattekroner i omdeling af post Læs mere
Af Nauja Lynge
26.01.20, 10:47
Flere udenlandske medier opfordrer til at besøge Grønland, inden isen smelter. Læs mere
Af Mikael Jalving
26.01.20, 07:00
Sandheden er, at vor udlændingepolitik igennem snart 40 år har været alt andet end retfærdig, realistisk, fast og fair. Læs mere